Fit a krásnáTestovánísoutěže

Okurkové léto na různé způsoby: Tip na zavařované okurky

Okurkové léto na různé způsoby: Tip na zavařované okurky
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Máte rádi okurky? Ostatně, kdo ne. Jsou skvělé v čerstvém salátu, dají se také naložit jako rychlokvašky. Aby se vám po nich v zimě nestýskalo, připravili jsme pro vás recept na zavařovanou variantu. Univerzální nálev pak můžete použít na jakoukoli další zeleninu.

Tereza Endrštová 19. července 2020

Na tomto osvědčeném a chutném receptu na jedinečné sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu s křenem a další lahodnou zeleninou si jistě pochutnáte. Jak na něj?

Co s úrodou chutných meruněk? Zkuste domácí meruňkovou marmeládu jako od babičky
Mohlo by Vás zajímat:

Co s úrodou chutných meruněk? Zkuste domácí meruňkovou marmeládu jako od babičky

Co budete potřebovat

Na nálev pro sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu si připravte 1 litr vody, 300 mililitrů kvasného lihového octa, 80 gramů cukru krupice a 30 gramů soli.

Na jednu sklenici okurek si připravte 400 gramů okurek, 250 mililitrů nálevu, tři kuličky pepře, dvě kuličky nového koření, jeden bobkový list, půl lžičky hořčičných semínek, dva plátky cibule, dvě až tři snítky kopru nebo dva vinné listy. Podle chuti můžete přidat také kolečka mrkve, česnek, chilli papričky a plátky křenu.

Postup nakládání

Mycím přípravkem napřed důkladně omyjte sklenice a víčka, potom je alespoň dvakrát propláchněte horkou vodou. Dejte pozor, abyste nezavadili o jejich okraje a vnitřky. Okurky namočte alespoň o hodinu dříve do studené vody, aby se očistily. Pak je otřete opatrně kartáčkem. Koření a zeleninu rovnoměrně rozprostřete na dno sklenic. Okurek se snažte dát do sklenic co nejvíce, aby mezi nimi bylo co nejméně místa. Můžete je proložit také další zeleninou, aby okurky ve sklenici vypadaly lákavě.

Nevíte, co s houbovými úlovky? Vyzkoušejte recept na jednoduchou bramboračku
Mohlo by Vás zajímat:

Nevíte, co s houbovými úlovky? Vyzkoušejte recept na jednoduchou bramboračku

Okurky sterilizujte

Nejprve svařte vodu s cukrem a solí. Pak přidejte ocet a připraveným horkým nálevem přelijte okurky ve sklenicích. Nezapomeňte je pořádně uzavřít a pusťte se do zavařování okurek v hrnci s horkou vodou při zahřívání 85 °C na 25 minut, a potom ještě na dalších půl hodiny, nebo v troubě. Tu předtím předehřejte přibližně na 50 °C. Sklenice s okurkami dejte na pekáč, přilijte do něj trochu vody. Pak je vložte do trouby a zvyšte teplotu asi na 85 °C. Nechte je v troubě asi na hodinu, než se prohřejí.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články