Jahodový či broskvový: Tohle letní ovoce zvládnete zavařit do skla snadno a rychle

Domácí marmelády si užijete teprve v tuhých zimách
Zdroj: Pixabay.com

Urodila se vám na zahradě spousta ovoce, od jahod, broskví, třešní až třeba po meruňky? Udělejte si z nich domácí kompot. Oblíbené ovoce si díky zavařování budete moci vychutnat i v zimě. Nevíte jak na to? Vyzkoušejte tipy na oblíbené domácí kompoty.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 14. 07. 2020 10:30

Chcete, aby vám sklizené ovoce vydrželo co nejlépe? Uchovejte je s pomocí našich tipů na domácí rychlé zavařování. Co takhle zkusit kompot z jahod, meruněk či broskví? Uvidíte, že mu nikdo neodolá.

Jahodový kompot

Na přípravu jahodového kompotu budete potřebovat litr vody, kilo cukru a 5 kilo jahod. Postup je celkem snadný. Jahody omyjte a dejte do mísy. Připravte si cukerný roztok z kila cukru a litru vody. Směs povařte. Potom vychlazeným roztokem zalijte jahody. Mísu přikryjte utěrkou a nechte jahody odstát přes noc, aby ovoce nabralo cukr. Druhý den pak jahody vložte opatrně lžičkou do sklenic, které pořádně uzavřete a dejte je zahřát při 80 °C po dobu deseti minut.

Broskvový kompot

Na chutný broskvový kompot si připravte 750 gramů cukru, dvě kila broskví a dva litry vody. Tvrdé broskve ponořte do vroucí vody. Díky tomu je snadno oloupete a můžete je vložit do sklenic.  Zatím si povařte vodu s cukrem a nechte směs vychladnout. Nálevem potom přelijte broskve. Sklenice pečlivě uzavřete a vložte do zavařovacího hrnce. Kompot sterilujte deset minut od doby, kdy se voda začne vařit, nebo po dobu dvaceti pěti minut při 85 °C.

Meruňkový kompot

Na domácí meruňkový kompot potřebujete šest kilo meruněk, kilo cukru a dva litry vody. Nejdříve si ve vodě rozpusťte kilo cukru a krátce povařte. Omyté meruňky rozpulte a odpeckujte. Pak je dejte do sklenic. Všechny broskve rychle přelijte teplým nálevem, aby vám ovoce nezhnědlo. Sklenice pečlivě uzavřete a sterilujte při 80 °C dvacet minut.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články