Zavařování okurek v paneláku: Postačí vám obyčejná mikrovlnka nebo myčka

Zavařte si i vy své okurky, stačí vám mikrovlnka nebo myčka.
Zdroj: Instagram
Zavařte si i vy své okurky, stačí vám mikrovlnka nebo myčka.Recept na klasické nakládané okurky: Suroviny: kopr, 5 koleček mrkve, čtvrtku cibule, 6 zrnek nového koření, kousek křenu, několik hořčičných semínek, lžičku soli, 2 lžíce cukru, 100 ml octa, Deko, vodu. Postup: Na dno sklenice položte mrkev, část cibule, pepř, nové koření a hořčičná semínka. Pak dovnitř naskládejte nakládačky, které proložte zbytkem cibule a kouskem křenu. Vše zalijte nálevem, který si připravíte ve vedlejším hrnci z ostatních ingrediencí: ocet, sůl, voda, cukr. Někdo přidává Deko a jiné zavařovací a kořenící přípravky. Nic tím nezkazíte. Jen je používejte opatrně, ať nejsou okurky příliš výrazné. Když štípou na jazyku, je to špatně.Křenové pikantní okurky: Suroviny: 2,1 kg okurek, 4 ks bobkových listů, malých, 1 lžičky hořčičného semínka, 4 ks nového koření, 4 ks mrkve, malé, 1 ks cibule, 8 ks křenů (asi 5 cm dlouhých), kopr. Nálev: 570 ml vody, 160 ml octa, 55 g cukru, 10 g sůli. Postup: Na dno čtyř sklenic rozdělíme koření a bobkové listy s koprem a skládáme okurky, přičemž je prokládáme s kolečky mrkve, cibule a na špalíčky nakrájeným křenem. Na nálev svaříme vodu s octem, cukrem a solí. Necháme prochladnout, zalijeme okurky, uzavřeme a sterilujeme 10 min. od začátku varu. Po sterilizaci okurky ihned vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout. Česnekové nakládané okurky: Suroviny: kopr, feferonka, 2 kg okurek, 5 ks cibule, 4 ks česneku, 0,5 l octu. Nálev: 125 dl vody, 22 ks sacharínu, 1 sklenice cukru. Postup: Cibuli oloupeme,nakrájíme na kolečka, česnek rozebereme na stroužky a také oloupeme. Do sklenice skládáme okurky, prokládáme cibulí, česnekem, přidáme snítek kopru a kdo má rád ostré - 1 feferonku. Zalijeme vařícím nálevem a zavíčkujeme. Tyto okurky podáváme jako delikatesu.+ 2 fotky+ 3 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Zavařování okurek patří mezi každoroční letní české evergreeny. Není se čemu divit, všichni v zimě rádi sáhneme po domácích nakládačkách, na které má každá rodina své speciální tajné recepty. Pokud bydlíte v paneláku a bojíte se, že budete potřebovat obří hrnce, tak vězte, že vám úplně postačí elektrospotřebiče, které máte doma.

Petra Járková
Petra Járková 17. července 2019

Dbejte na čistotu

Ač se vám to může zdát šílené, je nutné každou okurku vydrhnout kartáčkem nebo drsnou houbičkou a omýt v několika vodách. Stejně tak je důležité vyvařit nebo umýt v myčce na hodně stupňů i sklenice a víčka.

Kvalitní výběr

Na zavařování se hodí malé a tvrdší kusy, které se nerozvaří, zůstanou křupavé a snadno se skládají do sklenic.

Ingredience

I když každá rodina přidává do okurkového láku jiné ingredience, vždy je třeba dodržovat určitý poměr. Mrkev a cibule jsou základní surovinou, někdo přidává i křen. Máte-li rádi pikantní okurky, přidejte česnek nebo feferonky. Dochuťte koprem, černým pepřem, novým kořením, hřebíčkem, bobkovým listem. Kdo si potrpí na originální chutě, skvělý je i fenykl, hořčičné semínko nebo skořice. Na Slovensku není výjimkou ani vinný list. Nechcete-li se s kořením odpočítávat do každé zavařovačky, nechte jej vyvařit v nálevu.

Hot dogy jsou hvězdy grilování. Začínají pomalu vytlačovat z trůnu tolik oblíbené burgery.
Mohlo by Vás zajímat:

Není párek jako párek: Jak a z čeho seskládat ty nejlepší hot dogy

Zavařování v mikrovlnce

Hitem poslední doby je zavařovat v mikrovlnné troubě. Naplněné okurkami a nálevem se uzavřou šroubovacími víčky a dají do mikrovlnky na plastovou misku (vhodnou do mikrovlnky), pro případ přetečení obsahu. Doba sterilování 0,7 l je asi 5-6 minut při výkonu 700 W. Čas platí pro zavařování jednoho kusu. Pokud jsou dvě, necháme je uvnitř 12 minut, a tak navyšujeme čas podle kusů. Po sterilování je vyndejte, omyjte a obraťte je na 5 minut dnem vzhůru, aby se vyrovnala teplota.

Sterilování v myčce

Okurky zalijte studeným nálevem a dobře uzavřete. Naskládejte je do myčky dnem vzhůru tak, aby se nedotýkaly. Myčku zapněte na nejdelší program a na nejvyšší teplotu. Po doběhnutí programu všechny vyndejte, utřete a postavte je dnem vzhůru.

RECEPTY NA TY NEJLEPŠÍ ZAVAŘOVANÉ OKURKY NALEZNETE V GALERII:

Influencerka Dominique Alagia (17): Ti nejlepší mohou na TikToku vydělat i 400 tisíc měsíčně, ale je to psychicky náročná práce

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články