Zavařování okurek v paneláku: Postačí vám obyčejná mikrovlnka nebo myčka

Zavařte si i vy své okurky, stačí vám mikrovlnka nebo myčka.
Zdroj: Instagram
Zavařte si i vy své okurky, stačí vám mikrovlnka nebo myčka.Recept na klasické nakládané okurky:

Suroviny:

kopr,
5 koleček mrkve,
čtvrtku cibule,
6 zrnek nového koření,
kousek křenu,
několik hořčičných semínek,
lžičku soli,
2 lžíce cukru,
100 ml octa,
Deko,
vodu.

Postup:

Na dno sklenice položte mrkev, část cibule, pepř, nové koření a hořčičná semínka. Pak dovnitř naskládejte nakládačky, které proložte zbytkem cibule a kouskem křenu. Vše zalijte nálevem, který si připravíte ve vedlejším hrnci z ostatních ingrediencí: ocet, sůl, voda, cukr.

Někdo přidává Deko a jiné zavařovací a kořenící přípravky. Nic tím nezkazíte. Jen je používejte opatrně, ať nejsou okurky příliš výrazné. Když štípou na jazyku, je to špatně.Křenové pikantní okurky:

Suroviny:

2,1  kg okurek,
4  ks bobkových listů, malých,
1  lžičky hořčičného semínka,
4  ks nového koření,
4  ks mrkve, malé,
1  ks cibule,
8  ks křenů (asi 5 cm dlouhých),
kopr.

Nálev:

570  ml vody,
160  ml octa,
55  g cukru,
10  g sůli.

Postup:

Na dno čtyř sklenic rozdělíme koření a bobkové listy s koprem a skládáme okurky, přičemž je prokládáme s kolečky mrkve, cibule a na špalíčky nakrájeným křenem.

Na nálev svaříme vodu s octem, cukrem a solí. Necháme prochladnout, zalijeme okurky, uzavřeme a sterilujeme 10 min. od začátku varu. Po sterilizaci okurky ihned vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout.
Česnekové nakládané okurky:

Suroviny:

kopr,
feferonka,
2  kg okurek,
5  ks cibule,
4  ks česneku,
0,5  l octu.

Nálev:

125  dl vody,
22  ks sacharínu,
1  sklenice cukru. 

Postup:

Cibuli oloupeme,nakrájíme na kolečka, česnek rozebereme na stroužky a také oloupeme. Do sklenice skládáme okurky, prokládáme cibulí, česnekem, přidáme snítek kopru a kdo má rád ostré - 1 feferonku. Zalijeme vařícím nálevem a zavíčkujeme. Tyto okurky podáváme jako delikatesu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Zavařování okurek patří mezi každoroční letní české evergreeny. Není se čemu divit, všichni v zimě rádi sáhneme po domácích nakládačkách, na které má každá rodina své speciální tajné recepty. Pokud bydlíte v paneláku a bojíte se, že budete potřebovat obří hrnce, tak vězte, že vám úplně postačí elektrospotřebiče, které máte doma.

Petra Járková
Petra Járková 17. 07. 2019 12:00

Dbejte na čistotu

Ač se vám to může zdát šílené, je nutné každou okurku vydrhnout kartáčkem nebo drsnou houbičkou a omýt v několika vodách. Stejně tak je důležité vyvařit nebo umýt v myčce na hodně stupňů i sklenice a víčka.

Kvalitní výběr

Na zavařování se hodí malé a tvrdší kusy, které se nerozvaří, zůstanou křupavé a snadno se skládají do sklenic.

Ingredience

I když každá rodina přidává do okurkového láku jiné ingredience, vždy je třeba dodržovat určitý poměr. Mrkev a cibule jsou základní surovinou, někdo přidává i křen. Máte-li rádi pikantní okurky, přidejte česnek nebo feferonky. Dochuťte koprem, černým pepřem, novým kořením, hřebíčkem, bobkovým listem. Kdo si potrpí na originální chutě, skvělý je i fenykl, hořčičné semínko nebo skořice. Na Slovensku není výjimkou ani vinný list. Nechcete-li se s kořením odpočítávat do každé zavařovačky, nechte jej vyvařit v nálevu.

Zavařování v mikrovlnce

Hitem poslední doby je zavařovat v mikrovlnné troubě. Naplněné okurkami a nálevem se uzavřou šroubovacími víčky a dají do mikrovlnky na plastovou misku (vhodnou do mikrovlnky), pro případ přetečení obsahu. Doba sterilování 0,7 l je asi 5-6 minut při výkonu 700 W. Čas platí pro zavařování jednoho kusu. Pokud jsou dvě, necháme je uvnitř 12 minut, a tak navyšujeme čas podle kusů. Po sterilování je vyndejte, omyjte a obraťte je na 5 minut dnem vzhůru, aby se vyrovnala teplota.

Sterilování v myčce

Okurky zalijte studeným nálevem a dobře uzavřete. Naskládejte je do myčky dnem vzhůru tak, aby se nedotýkaly. Myčku zapněte na nejdelší program a na nejvyšší teplotu. Po doběhnutí programu všechny vyndejte, utřete a postavte je dnem vzhůru.

RECEPTY NA TY NEJLEPŠÍ ZAVAŘOVANÉ OKURKY NALEZNETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články