Test prášků a gelů do myčky: Poradí si se skvrnami od čaje a vaječným žloutkem?

Spotřebitelský časopis dTest otestoval 14 vzorků včetně čtyř, které se prohlašují za ekologické.
Zdroj: časopis dTest
Myčka je v dnešní době pro řadu lidí nepostradatelným spotřebičem.Vlastní ji třetina českých domácností.Nádobí ale nesmíte před naskládáním do myčky nechat příliš zaschnout.Pro menší domácnosti jsou praktické stolní myčky.+ 3 fotky+ 4 fotky

Myčku na nádobí vlastní zhruba třetina ze 4,3 milionu českých domácností. V regálu prostředků pro její čištění spotřebitelé vedle tablet a kapslí najdou také prášky a gely. Jejich výhodou je možnost libovolného dávkování podle zašpinění nebo množství nádobí, které je potřeba umýt. Jak si ale nejčastěji prodávané přípravky poradí se špinavým nádobím?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 14. 04. 2019 16:00

Spotřebitelský časopis dTest otestoval 14 vzorků včetně čtyř, které se prohlašují za ekologické. Přípravky se hodnotily na základě schopnosti odstranit znečištění a konečného vzhledu. Drtivá většina získala nedostatečnou známku za likvidaci uschlého žloutku, polovina si neporadila s mytím šálku od čaje. O poznání lépe si vedly čisticí prostředky ve zkoušce lesku. Devět si z ní odneslo velmi dobré hodnocení.

 „Čisticí prostředky se od sebe odlišují tím, jaké účinné látky obsahují a co všechno zvládnou vyčistit,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: „Proto jsme je podrobili několika zatěžkávacím zkouškám s různými druhy znečištění.“

Jednotlivé prostředky se pustily do boje se skvrnami od černého čaje, připáleným mlékem, zaschlým žloutkem a dvoudenními zbytky ovesné kaše. Na čištění skvrn a znečištění měl každý produkt tři pokusy. „Spolu se zaschlým nádobím jsme do myčky na volno přidali směs margarínu, sádla, fritovacího oleje, výpeku z masa, kečupu, mouky a dalších látek, se kterými se čisticí prostředek musí běžně v domácnosti vypořádat,“ přibližuje Hana Hoffmannová.

U mléka a žloutků na čistič nespoléhejte

Po skončení mycího programu odborníci posuzovali, kolik procent z původní skvrny prášky a gely odstranily. Největší potíže zaznamenali při boji se žloutkem. Nejúspěšnější výrobek odstranil méně než čtvrtinu znečištění, drtivá většina ostatních s uschlou špínou vůbec nepohnula. Významně lepší výsledky nepřineslo ani mytí šálků od čaje. Polovina všech výrobků získala nedostatečné hodnocení. Vítězi nezávislého testu se podařilo odstranit pouhých 45 % skvrn.

O něco lépe si čističe vedly při mytí nádobí od mléka. Nejvyšší hodnocení si zde vysloužil prášek Finish Classic Lemon, který zlikvidoval 67 % připálení. Čtyři výrobky se naopak nedostaly ani na 20 %. Jednoznačně nejúčinněji si prostředky poradily se zbytky zatvrdlé ovesné kaše. S 90% úspěšností je pokořily hned tři prášky.

Celkový vzhled a lesk za „dobře“

Nevzhledné stopy po zaschnutí kapek vody dokážou obzvlášť na nerezových příborech, hrncích nebo na skle pěkně potrápit. „Co do lesku a absence skvrn se dařilo přípravkům lépe než při samotném mytí. S výjimkou jednoho dostatečného jsme udělovali jen velmi dobrá a dobrá hodnocení,“ prozrazuje výsledky testu Hana Hoffmannová. Téměř perfektní finiš zde předvedlo devět testovaných prostředků. Nejlepším leskem se mohl pyšnit Claro Classic Geschirrspülpulver.

Eko výrobky bez fosforečnanů

Výrobci na obalu nemusí uvádět konkrétní obsah aktivních látek. Zařazují jen každou látku do příslušného rozpětí podílu: více než 30 %, 15 až 30 %, 5 až 15 % a méně než 5 %. Nejčastějšími účinnými látkami, které jsou v čističích používány, jsou bělicí činidla na bázi kyslíku, fosfonáty, které stabilizují bělicí látky, a fosforečnany, jež pomáhají rozpustit odolné nečistoty.

„Zvážit můžete nákup ekologických mycích prostředků, které neobsahují ekologicky problematické fosforečnany,“ radí Hana Hoffmannová. U jednotlivých výrobků je vhodné si ověřit přítomnost loga, které zaručuje splnění standardů, a nespoléhat jen na „zelený“ dojem z obalu. dTest do testu zařadil čtyři výrobky, které se označují jako ekologické. Prášek Claro s oficiální evropskou ekoznačkou EU Ecolabel si odnesl úplné vítězství v testu. Ostatní ekologicky vyhlížející produkty dostaly jen uspokojivou či dostatečnou známku.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články