Kalendář až do Vánoc: Kdy začít zpracovávat ořechy, kdy nakoupit suroviny na cukroví

Vanilkové rohlíčky a linecké cukroví patří mezi české klasiky.
Zdroj: Pixabay.com

Víte, že na ořechy – základ mnoha druhů vánočního cukroví – musíte myslet již nyní? A že už je za dveřmi doba, kdy bude dobré pustit se do pečení perníčků a zázvorek? Se všemi potřebnými činnostmi, abyste prosinec a vánoční svátky přežili bez nervů, vám pomůže náš kalendář.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 05. 11. 2019 14:00

LISTOPAD

Začátkem měsíce si objednejte práci, kterou chcete svěřit jiným. Jestli se nechcete zdržovat úklidem nebo vás nebaví pečení cukroví, nechte to na profesionálech.

Je také na čase zamluvit si Mikuláše s čertem, pokud máte děti. Nakupte mikulášskou nadílku a adventní kalendář.

Úklid. Pakliže chcete mít na první advent pěkně vyzdobený dům, je potřeba nejdříve provést předvánoční úklid. Ne, neuklízíte pro návštěvy, ani pro Ježíška. Uklízíte pro své zdraví. Vysajte a vymeťte prach tam, kde to neděláte každý týden při klasickém úklidu. Odsuňte skříně a skříňky, omeťte pavučiny, umyjte okna a konečně ukliďte ve skříních ta letní tílka.

Na konci listopadu si ten krásně uklizený a voňavý dům zkrášlete vánočními a adventními ozdobami.

Sepište si, jaké cukroví budete letos péct. Nakupte všechny suroviny.

Koncem listopadu (nejpozději začátkem prosince) se pusťte do pečení perníčků a zázvorek. Potřebují delší čas na změknutí.

PROSINEC, první týden

Prosinec letos začíná adventní nedělí. První advent je 1. 12. 2019 a na věnci se zapaluje svíčka nazvaná Naděje.

Rozsvěcení vánočních stromů na náměstích. Začínají vánoční trhy. Udělejte si chvilku a běžte si vychutnat začátek adventního času a dobrý svařák.

Na Barboru 4. prosince si udělejte procházku, při které si uřízněte větvičku třešně, jabloně nebo zlatého deště. Tzv. barborka vám před svátky vykvete a ozdobí sváteční stůl.

Začínají tři týdny, kdy se postupně pečou další druhy cukroví. Teď můžete začít péct vanilkové rohlíčky, medvědí pracky, kokosové a ořechové cukroví.

Zapalte druhou svíčku na věnci, nazvanou Mír. Druhý prosincový týden začíná adventní nedělí 8. 12. 2019.

PROSINEC, druhý týden

Přibližně dva týdny před Vánocemi pečte linecké cukroví a křehká těsta.

Zřejmě nemáte v úmyslu tlačit se pár dnů před Vánocemi ve frontách a na poslední chvíli shánět dárky. Pokud nepatříte k těm, kteří nakupují dárky průběžně už na podzim, měli byste nejpozději v tomto období nakupovat pro své drahé.

Třetí adventní neděle je 15. 12. 2019. Zapalte svíčku Přátelství.

PROSINEC, třetí týden

Týden před Vánocemi nastává doba pro nepečené cukroví. Vosí úly, kuličky, marokánky, marcipán, šohajky, kokosový salám. Naplňte již dříve upečené cukroví krémy a ozdobte polevami. Pak dejte do chladu.

Jestliže už vám na balkoně nebo v přístřešku u domu nestojí vánoční stromeček, měli byste ho pořídit. Trendem jsou vánoční stromky v květináčích.

Třetí prosincový týden završí čtvrtý advent. Zlatá neděle je 22. 12. 2019, při které zapálíte svíčku zvanou Láska.

23. 12. 2019 se věnujte pečení vánočky, biskupského chlebíčku nebo mandlové štoly. V předvečer Vánoc ozdobte vánoční stromeček. Pokud chcete mít o Vánocích více času na pohádky, procházku či návštěvu rodiny, uvařte již dnes slavnostní polévku. Také bramborový salát bez majonézy můžete připravit dopředu, aby se do dalšího dne uležel.

24. 12. 2019 Vánoce. Užijte si pohodový den s rodinou a úžasnou vánoční atmosférou.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články