Generální úklid podle expertky Marie Kondo: Jak se zbavit nepotřebných věcí

Na pohled pěkný, byť spíše nenápadný dům. S rozkrytím příběhu, který za jeho současnou podobou stojí, dechberoucí rodinné zázemí. Architekt Trevor Sutters tuto chátrající nemovitost v londýnské oblasti Putney změnil k nepoznání. Původně byla ve vlastnictví staré vdovy, která jej nechala napospas svému osudu včetně zahrady, z níž se postupem času stala džungle. Uznání si architekt zaslouží o to víc při zjištění, že svůj domov zařídil tak, aby byl trvale udržitelný.
Zdroj: HomesandProperty.co.uk

Uklízíte dům každý týden, ale generální úklid odkládáte? Nahromadit nepotřebné věci není žádný problém, takže se jich bez problémů můžete i zbavit. Marie Kondo, která si postavila kariéru na tom, že je expertkou na pořádek, radí, jak na to!

Andrea Mrkosová
Andrea Mrkosová 24. 07. 2019 18:00

Expertka na úklid Marie Kondo, jejíž profil můžete najít na Instagramu, říká, že úklidem se změní nejen dům, ale i člověk, jeho myšlení a city. Má vlastní pořad na Netflixu a na sociálních sítích ji sledují přes tři miliony lidí, takže na tom asi něco bude...

Každý by podle ní měl brát svůj byt či dům jako místo, ve kterém si odpočine. Jako místo, kde hledá útočiště před celým světem a kde může být sám sebou. To však nejde, máte-li prostory zabarikádované harampádím, protože pak v domě podle Marie Kondo špatně proudí energie.

Téměř všichni dělají pouze vánoční úklid, ale ten většinou nezahrnuje sklep, garáž, půdu a taková místa, která se v zimě špatně uklízí. Proto je dobré odhodlat se uklidit ještě jednou v průběhu roku. Jak na to?

Rozdělit do sekcí

Úklid domu si rozdělte na části, které vám vyhovují, protože když vezmete dům jako celek, demotivujete se hned od začátku. „V odstraňování věcí buďte nekompromisní,“ říká Marie Kondo.

Půl roku je hodně dlouhá doba pro nastřádání nepořádku. Projděte i všechny šuplíky v kuchyni, protože krabičku na další krabičku opravdu nepotřebujete. „Podívejte se za gauč, možná tam najdete knihu, kterou jste před měsícem záhadně ztratili, nebo dohledáte pečlivě ukryté dárky,“ tvrdí Marie Kondo.

Úklid šatníku

Říká se, že jakmile ze šatníku vyhodíte jednu věc, dáváte vesmíru znamení, že by k vám měla přijít věc nová. Podle Marie Kondo je dobré vzít si jednu kupičku ze skříně a začít ji postupně třídit na věci, které nosíte do práce, na zahradu a které máte na výjimečné příležitosti. Takto pokračujte s celým šatníkem. „Věci na zahradu pak proberte ještě jednou, protože těch moc nepotřebujete a pouze vám zabírají místo,“ doplňuje.

Důležitou věcí po takovém úklidu je nezaplnit prázdná místa jen proto, že vám připadají prázdná. Za pár dní si zvyknete a dáte prý Marii Kondo za pravdu, že v provzdušněném prostoru se budete cítit svobodněji a šťastněji.

A TADY SE PODÍVEJTE NA DŮM OVĚNČENÝ NĚKOLIKA PRESTIŽNÍMI CENAMI:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články