Jak vyčistit špinavé žaluzie: Díky těmto trikům to půjde rychleji a snáze

Jak vyčistit špinavé žaluzie: Díky těmto trikům to půjde rychleji a snáze
Zdroj: Freepik

Mytí oken není nic extra zábavného, a co teprve čištění žaluzií. Přesto bychom se mu neměli vyhýbat a jednou za čas tento zdroj prachu a jiných nečistot pečlivě umýt. Poradíme, jak tuto vysoce nepopulární činnost zvládnout bez větší námahy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 03. 2021 10:00

Se začátkem jara přichází doba, kdy se opět vrháme na okna, abychom je zbavili zimního nánosu nečistot. Čištění žaluzií bývá strašná piplačka, která trvá dlouho. Zvládnout ji ale lze i rychle a účinně. Do žaluzií se pusťte předtím, než začnete mýt okna.

Čištění žaluzií závisí na druhu špíny

Před čištěním žaluzií je potřeba zvolit vhodnou metodu pro konkrétní typ žaluzií. V našem článku se budeme věnovat těm nejobvyklejším – hliníkovým.

Můžete na to jít zasucha nebo podle situace zvolit mokrou cestu. Důležité je přitom zhodnotit, jestli na lamelách máte jen prach nebo i jinou špína. Pokud jsou jen zaprášené, bude stačit nečistoty setřít (hadříkem nebo jiným pomocníkem). Pokud je prach smíchaný s mastnotou, bude zapotřebí mokrá cesta. Náročnější mytí je většinou v kuchyni, kde na žaluziích najdete spoustu mastnoty a jiných pozůstatků vaření.

Čím mýt žaluzie

Na žaluzie můžete vzít kbelík s vlažnou vodou, do níž nalijete panáka octa nebo jiný čisticí prostředek (třeba na mytí nádobí).

Kartáč na žaluzie

Aby vám čištění lamel nezabralo celý den, povolejte na ně specializovaného pomocníka – kartáč na žaluzie. Ten zajistí, že umyjete najednou více lamel, většinou dvě. Pořídit si ale můžete i takový kartáč nebo stěrku, která jich vyčistí dokonce šest. Nejedná se o žádnou velkou investici, takže si ji může pořídit skutečně každý.

Jak se těmito kartáči čistí? Chce to trochu cviku, ale žádná věda to není. Lamely natočíte kolmo k oknu, zasunete do nich kartáč a opatrně přetíráte z jedné strany na druhou. Je třeba dbát na to, abyste s lamelami žaluzií nemanipulovali příliš hrubě, aby se neponičily. Tyto kartáče jsou vhodné jak na suché čištění, tak i na čištění za mokra. Pravidelně je vymývejte a hlídejte, aby na žaluziích nezůstávaly shluky nečistot.

Vysavač kontra žaluzie

Vzít na žaluzie vysavač se vám nemusí vyplatit. Některé lamely jsou totiž velmi citlivé na manipulaci a snadno se poničí. Pokud ovšem máte pevnější lamely a potřebujete je zbavit prachu, můžete je zkusit vysát na minimální výkon. Abyste je nepoškrábali, nasaďte na trubku nástavec na čištění čalouněného nábytku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články