Jak vyčistit špinavé žaluzie: Díky těmto trikům to půjde rychleji a snáze

Jak vyčistit špinavé žaluzie: Díky těmto trikům to půjde rychleji a snáze
Zdroj: Freepik

Mytí oken není nic extra zábavného, a co teprve čištění žaluzií. Přesto bychom se mu neměli vyhýbat a jednou za čas tento zdroj prachu a jiných nečistot pečlivě umýt. Poradíme, jak tuto vysoce nepopulární činnost zvládnout bez větší námahy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 03. 2021 10:00

Se začátkem jara přichází doba, kdy se opět vrháme na okna, abychom je zbavili zimního nánosu nečistot. Čištění žaluzií bývá strašná piplačka, která trvá dlouho. Zvládnout ji ale lze i rychle a účinně. Do žaluzií se pusťte předtím, než začnete mýt okna.

Čištění žaluzií závisí na druhu špíny

Před čištěním žaluzií je potřeba zvolit vhodnou metodu pro konkrétní typ žaluzií. V našem článku se budeme věnovat těm nejobvyklejším – hliníkovým.

Můžete na to jít zasucha nebo podle situace zvolit mokrou cestu. Důležité je přitom zhodnotit, jestli na lamelách máte jen prach nebo i jinou špína. Pokud jsou jen zaprášené, bude stačit nečistoty setřít (hadříkem nebo jiným pomocníkem). Pokud je prach smíchaný s mastnotou, bude zapotřebí mokrá cesta. Náročnější mytí je většinou v kuchyni, kde na žaluziích najdete spoustu mastnoty a jiných pozůstatků vaření.

Čím mýt žaluzie

Na žaluzie můžete vzít kbelík s vlažnou vodou, do níž nalijete panáka octa nebo jiný čisticí prostředek (třeba na mytí nádobí).

Kartáč na žaluzie

Aby vám čištění lamel nezabralo celý den, povolejte na ně specializovaného pomocníka – kartáč na žaluzie. Ten zajistí, že umyjete najednou více lamel, většinou dvě. Pořídit si ale můžete i takový kartáč nebo stěrku, která jich vyčistí dokonce šest. Nejedná se o žádnou velkou investici, takže si ji může pořídit skutečně každý.

Jak se těmito kartáči čistí? Chce to trochu cviku, ale žádná věda to není. Lamely natočíte kolmo k oknu, zasunete do nich kartáč a opatrně přetíráte z jedné strany na druhou. Je třeba dbát na to, abyste s lamelami žaluzií nemanipulovali příliš hrubě, aby se neponičily. Tyto kartáče jsou vhodné jak na suché čištění, tak i na čištění za mokra. Pravidelně je vymývejte a hlídejte, aby na žaluziích nezůstávaly shluky nečistot.

Vysavač kontra žaluzie

Vzít na žaluzie vysavač se vám nemusí vyplatit. Některé lamely jsou totiž velmi citlivé na manipulaci a snadno se poničí. Pokud ovšem máte pevnější lamely a potřebujete je zbavit prachu, můžete je zkusit vysát na minimální výkon. Abyste je nepoškrábali, nasaďte na trubku nástavec na čištění čalouněného nábytku.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články