Rozčilují vás šmouhy na oknech? Díky našim radám s nimi jednou provždy skoncujete

Rozčilují vás šmouhy na oknech? Díky našim radám s nimi jednou provždy skoncujete
Zdroj: Freepik.com

Mytí oken je pro spoustu z nás noční můrou. Ať se snaží, jak se snaží, výsledek stojí za starou belu. A ty šmouhy! Proto pro vás máme pár tipů, které vám ušetří nejen čas a námahu, ale hlavně nervy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 04. 03. 2021 10:00

Na mytí oken potřebujete správný mycí prostředek, náčiní a pár vychytávek. S jejich pomocí půjde tento často odkládaný úklid mnohem snáz.

Správné náčiní na mytí oken

Při mytí oken je důležité sáhnout po správném náčiní. Kromě kyblíku s vodou máme na mysli čisticí prostředky, vhodný hadřík, kvalitní stěrku a utěrku nebo hadr na usušení a doleštění.

Mytí oken

Místo průmyslových čističů si můžete vzít na pomoc obyčejné suroviny, například ocet. Hodí se také na velmi špinavá okna. Postará se o odmaštění i lesk. Ideálně ho nanášejte pomocí rozprašovače, kterým ho aplikujte přímo na sklo. Dá se ale také nalít do vody, kterou budete okna mýt.

Jinou variantou jsou suroviny na bázi škrobu. Řeč je o kukuřičném a bramborovém škrobu, ale použít můžete i pudinkový prášek. Vybranou surovinu rozmíchejte v kyblíku s vodou. Postará se o odmaštění, odstraní nečistoty i šmouhy. Po umytí okno jen doleštěte. Využít se dá i obyčejný levný šampon.

V průběhu mytí hlídejte čistotu vody v kyblíku a případně ji několikrát vyměňte.

Kvalitní stěrka

Při používání stěrky to chce vědět nejen to, jak s ní zacházet, ale také vybrat nějakou kvalitní. Ideální jsou ty s gumovým lemem, které dobře přilnou. Část, která bude klouzat po okně, má být rovná, pružná, ale také pevná. Stěrku byste měli táhnout v nepřetržitém pohybu a přitom otírat přebytečnou vodu. Postupujte zleva doprava a shora dolů. Pokud mají okna více malých tabulí, umývejte je po řadách zleva doprava.

Leštění oken

Na doleštění oken se tradičně doporučují staré noviny. Nesmí to ale být lesklé letáky. Další možností jsou kromě švédských utěrek i silonové punčocháče. Určitě nesahejte po různých hadrech, mohly by pouštět chloupky. Umytá okna nechte mírně uschnout, pak zmačkejte noviny a okna jimi doleštěte. Dávejte ale pozor, aby tiskařská barva neušpinila dřevěné rámy, případně ruce.

Jinou variantou jsou papírové utěrky, jen počítejte s tím, že jich budete potřebovat opravdu hodně.

Na rámy opatrně

S rámy oken je třeba zacházet opatrně. Určitě se na ně nevyplatí brát kartáčky a různé ostré předměty, které by je mohly poničit. Ideálním řešením jsou bavlněné hadříky, případně švédské utěrky.

Nejen prostředky a náčiní jsou při mytí oken důležité. Pozor dejte také na počasí. Nemělo by být příliš slunečno, ideální je polojasno. Mytí oken není žádná velká věda a s našimi radami se určitě podaří.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články