Jak vyčistit kuchyňskou linku: Zbavte se mastnoty nezvyklým způsobem i přírodními prostředky

Jak vyčistit kuchyňskou linku: Zbavte se mastnoty nezvyklým způsobem i přírodními prostředky
Zdroj: Freepik

Kuchyňská linka je místem, kde se nejen práší, ale také pracuje s různými nečistotami, jako je olej. Mastné skvrny je nejlepší uklidit co nejdříve. Na pomoc si můžeme vzít tyto přírodní prostředky.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 13. 02. 2021 12:00

Mastnota je v kuchyni všudypřítomná a dokáže potrápit. Usazuje se na dvířkách, ale i madlech skříněk a zásuvek. Nejen sporák, ale i dvířka kuchyňské linky potřebují vyčistit. Je přitom důležité dávat pozor na materiál, ze kterého jsou vyrobeny. Když budete provádět úklid pravidelně, nebude tak náročný.

Čím čistit kuchyňskou linku

Ať už si vezmete na pomoc jakýkoliv přípravek nebo surovinu, je třeba sáhnout také po vhodném materiálu na úklid. Ideální je bavlněný hadřík nebo mikrovlákno. Rozhodně nic, co by bylo nějakým způsobem drsné a mohlo poškodit povrch dvířek. Šetrné by také mělo být využívání samotných mycích prostředků, které nesmí obsahovat abrazivní složky.

Nevhodný je rovněž alkohol nad 25 % a další agresivní chemikálie.

Na mastná dvířka olej

Tohle zní trochu podivně, ale uvedený způsob úklidu vychází z faktu, že olej váže mastnotu (včetně zaschlé) a dobře ji rozpustí. Sáhnout po oleji se tak nakonec jeví jako dobré řešení. Udělejte to ale pouze ve chvíli, kdy nebude stačit vlažná mýdlová voda. Vzít na pomoc si můžete jakýkoliv olej, ať už slunečnicový, nebo třeba olivový. Zvládne i několikadenní nános mastnoty.

Na dřevěnou linku ocet

Bílý ocet smíchaný napůl s vlažnou vodou je ideální na čištění dřevěných ploch, i na dřevěnou dýhu. Známou kombinací na odstranění mastnoty je lžíce octa, půl lžíce soli a lžíce vody. Vytvořenou směsí se pak potírají požadovaná místa. Ocet je ale nevhodný na foliovou a lakovanou kuchyň. V těchto případech se nejlépe hodí obyčejná mýdlová voda.

Na kuchyňské plochy sodu

Na mastnotu zabírá soda. Uplatní se bohatě při nejrůznějším úklidu. Pokud potřebujete omýt plochu dvířek, případně kuchyňskou desku, můžete vytvořit kašičku ze smíchané vody a sody a nanést ji na požadovaná místa. Necháme pár minut působit a mastnota poměrně dobře pustí. Pozor je ale třeba si dávat na spoje. Odtamtud by se soda špatně dostávala. Poté je potřeba sodu dobře smýt.

Kuchyňský nábytek se dá snadno poškodit vodou. Když budete mýt kuchyňskou linku, nevyužívejte spoustu vody, spíše hadřík navlhčete, a nakonec hlavně plochu dobře vysušte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články