Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Pomohou přírodní i chemické prostředky

Jak vyčistit rychlovarnou konvici: Pomohou přírodní i chemické prostředky
Zdroj: Freepik.com

Rychlovarná konvice nám usnadňuje život. Zapínáme ji hned několikrát denně. Za tuhle skvělou práci by také zasloužila pořádnou péči. Jak často konvici čistíte? A víte, jak si poradit s vodním kamenem?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 11. 01. 2021 13:30

Rychlovarnou konvici lze vyčistit mnoha různými způsoby. A je jenom na vás, zda dáte přednost chemickým, či přírodním prostředkům.

Vodní kámen

Vodní kámen není jen nevzhledný, ale má také vliv na chuť i vzhled vody. A takové pití není nic příjemného. Některé nečistoty zachytí sítko (jeho jemnost je důležitá), jiné ale propadnou. Vodní kámen ovšem souvisí i s funkčností konvice, protože prodlužuje dobu ohřívání. Konvice pak nepracuje tak efektivně, jak by bylo potřeba.

Jestliže máte rychlovarnou konvici s topnou spirálou může při přehřátí dojít dokonce k jejímu poškození.

Odstranění vodního kamene pomocí octa

Ocet patří mezi často využívané úklidové prostředky, poradí si s vodním kamenem i tady. Stačí do konvice nalít zhruba 200 ml octa, dolijeme čistou vodou a dáme vařit. Pak necháme působit zhruba čtvrt hodiny. Vylijeme a pořádně vypláchneme, aby konvice nebyla cítit octem.

V případě rychlovarné konvice s topnou spirálou je třeba se mít na pozoru, protože by mohlo dojít k jejímu poškození. Ocet je velmi agresivní.

Odstranění vodního kamene pomocí kyseliny citronové

Alternativou k octu je kyselina citronová. Nezapáchá, není tak agresivní. Vyzkoušejte lžíci kyseliny citronové, zalijte vodou až po trysku a nechte povařit. Nevylévejte, ale nechte působit přinejmenším hodinu. Pokud se to napoprvé nepodaří, proces opakujte. Nakonec konvici vypláchněte a nechte alespoň jednou provařit čistou vodu. Odstraníte tak zbytky nečistot.

Odstranění vodního kamene pomocí sody

Soda bicarbona je další možností. Postupuje se podobně jako u kyseliny citronové, ale nechává se stát přes noc.

Odstranění vodního kamene pomocí odvápňovače

Nakonec pro vás máme variantu pomocí odvápňovacích přípravků, které by měly být šetrné a zvládat i větší nánosy. Těchto odvápňovačů je řada – od tablet přes prášky až po tekutiny. Mohou fungovat na bázi kyseliny citronové nebo případně sody s chemickými složkami. Pokud vám záleží na životním prostředí, pak jde zvolit biologicky odbouratelný odvápňovač.

Jak omezit tvorbu vodního kamene

Nejlepším řešením je neskladovat v konvici přebytečnou vodu. Po každém dovaření zbytek vody vylijte a konvici nechte otevřenou, aby mohla pořádně proschnout.

Pak už zbývá postarat se o vnější část konvice. Využít můžete nějakou formu saponátu, případně opět octovou vodu. Na nerezové povrchy se dá aplikovat sprej na kovové povrchy, který by navíc měl zanechávat ochranný film.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články