Jak na vodní kámen v koupelně: Pomohou tyhle obyčejné suroviny

Jak na vodní kámen v koupelně: Pomohou tyhle obyčejné suroviny
Zdroj: Freepik.com

Vodní kámen se usazuje, kde se dá, a pořádně nám tím znepříjemňuje život. Najdeme ho na vodovodní baterii, ve sprše, toaletě i pračce. Většinou s ním jsou spojené problémy v domácnostech s tvrdou vodou. Které suroviny mohou pomoci a jak je využít?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 01. 2021 12:00

Vodní kámen nevypadá hezky a také ničí zařízení. Kromě toho je místem pro usazování různých škodlivých bakterií. Všechny tyhle důvody vedou k tomu, abychom s vodním kamenem zatočili.

Zubní pasta

Mezi lidové rady na likvidaci vodního kamene patří použití běžné zubní pasty. Na pomoc si k tomu můžeme vzít měkký starý zubní kartáček. Na něj naneseme zubní pastu a zkusíme menší plošku vyčistit. Kartáček je v tohle ohledu výborný pomocník, protože se dostane i do špatně přístupných míst.

Ocet

Ocet je tradičním pomocníkem, jak zatočit s usazeninami, a vodní kámen není výjimkou. Naneseme na příslušná místa a necháme chvíli působit. Funguje to na plochách umyvadla, ale i na vodovodních bateriích. Dejte si ale pozor na lesklé chromované baterie, které mohou poškodit kyselé nebo drsné přípravky a náčiní.

Pro lepší účinek můžeme udělat z octu a sody bicarbony směs a potírat s ní příslušná místa. Necháme působit a nakonec smyjeme čistou vodou.

Odvápnění pračky octem také nepředstavuje žádné složité výkony. I tady si vezmeme na pomoc sodu bicarbonu (asi hrnek) a nasypeme do nádržky na prášek. Ocet nalijeme do nádržky pro máchání a ještě větší hrnek nalijeme přímo do bubnu. Nastavíme teplotu na maximum a zvolíme nejdelší program.

Před tím, než pračka spustí proces máchání, ji zastavíme a necháme několik hodin stát. Pak proces necháme dokončit. Pokud dlouho nebyla čištěna, můžeme ještě zvolit kratší program a ocet dát pouze do bubnu. Pak už není potřeba nechávat déle odstát.

Kyselina citronová

Na baterie zanesené vodním kamenem se dá použít i kyselina citronová. Opět ale pozor na chromovaný materiál. Z prášku a vody můžeme udělat i kašičku.

Důležitý je také materiál, kterým čistíte baterie, vany, umyvadla a další prostory. Mělo by se jednat o měkké savé materiály, třeba mikrohadříky, které navíc rychle schnou, a výsledek je lesklý. Ostré předměty na vodní kámen nejsou vhodné. Pokud máte nové zařízení, je třeba se při úklidu řídit pokyny výrobce.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články