Jak na vodní kámen v koupelně: Pomohou tyhle obyčejné suroviny

Jak na vodní kámen v koupelně: Pomohou tyhle obyčejné suroviny
Zdroj: Freepik.com

Vodní kámen se usazuje, kde se dá, a pořádně nám tím znepříjemňuje život. Najdeme ho na vodovodní baterii, ve sprše, toaletě i pračce. Většinou s ním jsou spojené problémy v domácnostech s tvrdou vodou. Které suroviny mohou pomoci a jak je využít?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 01. 2021 12:00

Vodní kámen nevypadá hezky a také ničí zařízení. Kromě toho je místem pro usazování různých škodlivých bakterií. Všechny tyhle důvody vedou k tomu, abychom s vodním kamenem zatočili.

Zubní pasta

Mezi lidové rady na likvidaci vodního kamene patří použití běžné zubní pasty. Na pomoc si k tomu můžeme vzít měkký starý zubní kartáček. Na něj naneseme zubní pastu a zkusíme menší plošku vyčistit. Kartáček je v tohle ohledu výborný pomocník, protože se dostane i do špatně přístupných míst.

Ocet

Ocet je tradičním pomocníkem, jak zatočit s usazeninami, a vodní kámen není výjimkou. Naneseme na příslušná místa a necháme chvíli působit. Funguje to na plochách umyvadla, ale i na vodovodních bateriích. Dejte si ale pozor na lesklé chromované baterie, které mohou poškodit kyselé nebo drsné přípravky a náčiní.

Pro lepší účinek můžeme udělat z octu a sody bicarbony směs a potírat s ní příslušná místa. Necháme působit a nakonec smyjeme čistou vodou.

Odvápnění pračky octem také nepředstavuje žádné složité výkony. I tady si vezmeme na pomoc sodu bicarbonu (asi hrnek) a nasypeme do nádržky na prášek. Ocet nalijeme do nádržky pro máchání a ještě větší hrnek nalijeme přímo do bubnu. Nastavíme teplotu na maximum a zvolíme nejdelší program.

Před tím, než pračka spustí proces máchání, ji zastavíme a necháme několik hodin stát. Pak proces necháme dokončit. Pokud dlouho nebyla čištěna, můžeme ještě zvolit kratší program a ocet dát pouze do bubnu. Pak už není potřeba nechávat déle odstát.

Kyselina citronová

Na baterie zanesené vodním kamenem se dá použít i kyselina citronová. Opět ale pozor na chromovaný materiál. Z prášku a vody můžeme udělat i kašičku.

Důležitý je také materiál, kterým čistíte baterie, vany, umyvadla a další prostory. Mělo by se jednat o měkké savé materiály, třeba mikrohadříky, které navíc rychle schnou, a výsledek je lesklý. Ostré předměty na vodní kámen nejsou vhodné. Pokud máte nové zařízení, je třeba se při úklidu řídit pokyny výrobce.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články