Umíme opravdu správně prát? 5 chyb, které děláme stále dokola

praní, pračka
Zdroj: Freepik.com

Před praním se neschováme. Někdo pere denně, jiný jednou za týden, ale děláme to zkrátka všichni. A tak je docela dobře možné, že máme naučené některé návyky, které nám praní ztěžují a bývají i příčinou špatného výsledku.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 23. 10. 2020 12:00

Nevěřte všemu, co vám říkají reklamy. Opravdu nestačí nalít do zásobníku supergel, aby prádlo bylo běloskvoucí a vonělo jako jarní louka. Tak jednoduché to opravdu ani v dnešní době není. Aby prádlo bylo dobře vyprané, musíme se trošku víc snažit. A kdy jindy zkoušet nové postupy než teď, kdy díky opatřením zase budeme mít času…

Kdo váží, ten šetří!

Věděli jste například, že nestačí jen roztřídit prádlo podle barvy a materiálu, odstranit z kapes papírové kapesníčky, ubrousky, mince, žvýkačky a další rizikové předměty, vybrat a spustit vhodný program? Je zapotřebí také zkontrolovat hmotnost prádla, kterým hodláte naplnit buben pračky!

Je-li pračka přeplněná, dá nám to najevo podezřelými zvuky a nežádoucím posouváním v prostoru během procesu praní. Dalším nevítaným důsledkem je snížení efektivity praní a ždímání, což přináší vyšší náklady na následné sušení a časem i patrné opotřebení prádla.

Vážit není nutné, máme trik

Jak tedy zjistit hmotnost znečištěného prádla? Můžete vyzkoušet základní pomůcku – mezi volně uloženým suchým oblečením a vnitřním okrajem bubnu by měla být mezera na šířku dlaně. Přesnější, ale o něco komplikovanější variantou je zvážit prádlo na váze.

Zapomenuté prádlo

Určitě se vám to už taky stalo. Na prádlo jste zapomněli, a upozornila vás na ně až ráno blikající pračka. Pokud na vás prádlo hodiny čekalo v bubnu, určitě vonět nebude. Mokrému prádlu ale neprospívá ani mnohem kratší čas, kdy leží zmuchlané na dně pračky, když třeba chcete dokoukat film.

Vlhké prostředí bez přístupu vzduchu je ideální líhní pro bakterie, škodlivé plísně, alergeny a další patogeny, provázející hnilobný proces. Ten začíná už po pár hodinách, kdy prádlo leží nečinně v bubnu, a jeho věrným průvodcem je právě onen nepříjemný pach. Může se projevit hned, ale někdy taky až po usušení prádla. Každopádně nepotěší.

Perete s rozmyslem

Naučily jsme se házet oblečení do špinavého prádla už po jednom nošení a své oblíbené kousky drtíme v pračce třeba obden. A to textilu, pračce a ani životnímu prostředí nepomáhá. Oděvům z přírodních materiálů může postačit „air-cleaning“. Jedná se o nejjednodušší a nejekologičtější způsob osvěžení prádla. Průvan totiž dokáže doslova divy, a když ještě prádlo postříkáme směsí ze dvou hrnků vody, lžičky jedlé sody a pár kapkami esenciálního oleje, je hotovo.

Péče pro pračku

Věnujte pozornost i samotné pračce, hlavně těm částem, kde se většinou nečistoty usazují: je to především okolí gumového těsnění dvířek a zásobník na prací prostředky. A pak také filtr, ve kterém se zachytávají vlasy, vlákna a drobnosti z prádla. Všechna tato místa se vyplatí pravidelně čistit. Rozhodně se nepouštějte do experimentů a nepoužívejte na odstranění usazenin ani ostré předměty, ani příliš agresivní přípravky nebo dezinfekční prostředky, které by mohly například poškodit gumu. Stačí vlhký hadřík, kterým gumu utřete. A jednou měsíčně nechte pračku „proběhnout“ s profesionálními tabletami pro odstranění nevonného a kluzkého povlaku, usazenin a zápachu z pračky anebo prostě jenom pustit program praní, ale bez prádla.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články