Roušky jsou zpět. Podívejte se, jak můžete zamezit tomu, aby se vám v nich zamlžovaly brýle

Roušky jsou zpět. Podívejte se, jak můžete zamezit tomu, aby se vám v nich zamlžovaly brýle
Zdroj: Freepik.com

Koronavirus je zpět. Na chvíli byl sice v útlumu, nyní ale možná čelíme jeho druhé vlně. Roušky, které se už pomalu stávají součástí našeho života, se vrací a lidé, kteří si od nich v republice odvykli, je zase nasazují zpátky. S tím ale souvisí i několik problémů – například zamlžené brýle. Podívejte se na několik tipů, jak tomu zabránit.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 24. 07. 2020 12:24

Roušky nejsou nejoblíbenějším letním doplňkem, avšak v dnešní koronavirové době jsou bohužel opět nezbytné. I když mají člověka chránit, spoustě lidí mohou způsobit i potíže. Jedná se například o špatné dýchání nebo kožní problémy, ale i o zamlžené brýle.

Nekomfortní řešení

Lidé totiž do roušek vdechují teplý vzduch, který pak dále stoupá do horní části roušky a po vstupu do chladnější čočky se ochlazuje a vytváří kondenzaci – tedy mlhu. A problém pro lidi, kteří nosí brýle, je rázem na světě.

Prvním řešením, které většinu z nás asi napadne, je brýle si sundat a opět je nandat. To je sice fajn, jenže při tom hrozí riziko zanesení infekce a navíc to není ani moc komfortní.

S řešením tohoto problému přišlo několik odborníků a zdravotních pracovníků, kteří se s těmito potížemi často setkávali a vymysleli tak několik účinných technik, které by zamlžování brýlí měly zastavit. Podívejte se, které to jsou.

Brýle umyjte mýdlem a vodou

První tip můžete vyzkoušet ihned, protože k němu nepotřebujete nic speciálního. Stačí jen voda a mýdlo, které se nachází v každé domácnosti. Po umytí brýlí pak použijte na otření čistý hadřík z mikrovlákna. Mýdlo totiž podle vědců zabraňuje povrchovému napětí, takže by se mlha k čočce brýlí neměla přilepit.

Použijte holicí pěnu

Věděli jste, že pěna na holení může sloužit i na jiné účely, než na jaké ji používáte? I tento trik vyzkoušejte! Stačí nanést tenkou vrstvu holicí pěny na skla brýlí a poté je otřít. Zbytková pěna zabrání zamlžení čoček.

Rozprašovač

Určitě všichni moc dobře víte, k čemu slouží rozprašovač. Zkuste ho ale jednou použít jinak a nastříkejte na vaše brýle. Samozřejmě použijte do rozprašovače přípravek, který je vhodný na vaše brýlová skla, jedině tak se vám totiž dostaví ten správný efekt.

Vytvarujte nosní můstek roušky

Další dobrou vychytávkou je drátek v roušce, který můžete vytvarovat okolo nosu tak, aby vznikla co nejmenší mezera mezi rouškou a obličejem. Tím pádem zamezíte teplému vzduchu v tom, aby proudil do vašich brýlí. Pokud si roušky šijete sami, tak do nich můžete zašít několik typů drátků, které najdete v domácnosti.

Proužek pásky

Zdravotníci jsou velmi kreativní a tak je napadlo, že použijí i textilní pásku. Tu přilepili místo drátku k hornímu okraji roušky, aby zaplnila mezeru mezi obličejem, rouškou a brýlemi. Textilní páska se dá sehnat v lékárně a samozřejmě i online.

Silonka přes obličej

Poslední tip se zdá být tím nejzajímavějším. Silonky totiž poskytují pohodlný střih přes líčka i nosní můstek. Zdravotníci z Victoriina zdravotního oddělení proto doporučují nosit jednu vrstvu silonky přes klasickou roušku. Jen se ujistěte, že dobře padne kolem křivky nosu a tváře, aby zabránila unikání teplého vzduchu, který pak dělá již zmíněnou neplechu brýlím.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články