Velký návrat roušek: Jak pečovat o látkové, jak moc ochrání respirátor a kolik vyprání vydrží šátky z nanovlákna

Velký návrat roušek: Jak pečovat o látkové, jak moc ochrání respirátor a kolik vyprání vydrží šátky z nanovlákna
Zdroj: Freepik

A je to tady, od čtvrtka máme znovu povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách budov v České republice. Pojďme si tedy nejenom připomenut, co o rouškách už víme a jak je správně používat, ale hlavně, kam se vývoj posunul, jaké jsou nejnovější metody ochrany.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 09. 2020 13:55

Kvůli dramaticky se zhoršující epidemiologické situaci se musíme opět více chránit. Nemá smysl polemizovat o tom, jestli a jak moc nás roušky ochrání. Spíš se podívejme na to, jak je správně používat, jaká je jejich míra ochrany a možnosti udržování.

Látkové roušky

Mnozí z nás mají ještě našité látkové roušky, které jsme nosili během jarních dnů, kdy krize vypukla poprvé. Není důvod je nepoužít znovu, ale zopakujme si: Rouškou nechráníte sebe, ale své okolí, pokud byste náhodou vy byli nakažení. Zabrání totiž průniku zhruba 70 % choroboplodných organismů zevnitř ven, ale vás před okolím neochrání. Jejich podstatou je tedy zodpovědnost a ohleduplnost.

Zopakujme si ještě to, co už víme z minula o praní roušek: Pereme je vždy samostatně na nejvyšší možnou teplotu, ideálně při 90 °C, aby se zničily i virové částice. Můžeme je také jenom vyvařit v hrnci na sporáku a rychle nechat proschnout. Ještě vlhké je přežehlíme, nejlépe žehličkou s parním programem nebo parním generátorem.

Jednorázové roušky

Chirurgické roušky znamenají vyšší stupeň ochrany než látkové, ale ani ony nejsou stoprocentní, zachytí necelých 90 % kapének. Jednorázové se jim říká mimo proto, že jsou na jedno použití, opravdu je nejde prát ani použít druhý den. Takže jestliže si myslíte, že papírovou roušku použijete pro nákup v supermarketu a uložíte do kabelky „na potom“ děláte velkou chybu. Použitou roušku vždy vyhoďte!

Bezpečná manipulace

Roušku vyměňujeme ihned potom, co zvlhne, nejpozději však po jedné hodině. V tu chvíli totiž přestává jakkoli chránit,“ uvádějí k tématu specialisté Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, jež při své praxi s pacienty nakaženými koronavirem přicházejí do každodenního kontaktu a pokračují: „Musíme také mít stále na paměti pravidlo naprosté čistoty. To znamená, že na čistou roušku saháme výhradně čistýma a desinfikovanýma rukama. Jakmile se roušky třeba jen náhodně dotkneme, ihned musíme ruce desinfikovat, a to samé platí pro svlékání roušky. Saháme jen na gumičku nebo tkaloun a po vyhození roušky ruce desinfikujeme.“ Nakonec ještě dodávají jeden postřeh: „Možná vám tenhle proces přijde zdlouhavý a otravný, ale věřte nám, zbytečný určitě není a až si jej zautomatizujete, už vám to ani nepřijde.

Roušky s filtrem

Některé roušky jsou opatřené kapsou na vyměnitelný filtr. Ty nemusíte zahazovat pokaždé, jsou určené pro vícenásobné použití. „Zásadní chybu dělají lidé, kteří se domnívají, že je filtr samospasitelný a vkládají ho do špinavé roušky. V tu chvíli je pak jedno, jestli roušku mají nebo ne. Nejsou nijak chráněni,“ doplňuje náš odborník informace ohledně chyb, které děláme při používání roušek.

Respirátory

Možná vám připadají na tváři komické, ale je dobré vědět, že jako jistá ochrana před virovými onemocněními, tedy nejenom před koronavirem, jsou účinné hlavně respirátory. Filtrační třída FFP3 je určena především pro zdravotníky vystavené aerosolům a pečujícím přímo o nemocné, třídu FFP2 používají všichni zdravotníci, nejnižší třída FFP1 je určená pro práci v prašném prostředí a proti virům je účinná pouze částečně. Nikdo vám ale pochopitelně nebude bránit v maximálním stupni ochrany.

Komfortní a funkční jsou především respirátory s vydechovacím ventilkem, ale ty by rozhodně neměly nosit osoby nakažené anebo v karanténě.

Péče o respirátor je podobná jako v případě papírové roušky, ale s tím rozdílem, že kvalitní respirátory můžete nosit po dobu jednoho dne a poté je bezpečně sejmout a vyhodit. I respirátory jsou totiž jednorázové.

Roušky s nanovlákny

Pro veřejnost jsou pro dlouhodobé nošení komfortní a účinné roušky s nanovlákennou membránou, která vytváří mechanickou bariéru s výjimečnými filtračními schopnostmi. Tahle extrémně hustá síť z nanovláken 1000 x tenčích než lidský vlas je tak hustá a odolná, že zachytí i nejmenší pevné a kapalné částice, ale nebrání solidní prodyšnosti.

Péče o tyto roušky je individuální a záleží na typu tkaniny, použitém materiálu a způsobu tkaní. Některé lze bez obav vyvařovat, jiné výrobci doporučují sterilizovat nejlépe ozónem a další jen nechat „vyschnout“ a po několika dnech znovu použít. Zajímejte se tedy o to, co doporučuje váš výrobce, a nedělejte zbytečné chyby, jimiž zkrátíte roušce životnost nebo snížíte její schopnost vás ochránit.

Ale ani životnost těchto roušek není neomezená, doporučuje se 30 maximálně 50 pracích cyklů a poté je už musíte opravdu zahodit a vyměnit za nové.

Vyzkoušejte nákrčník

Pro běžný denní provoz je nákrčník naprosto perfektní a minimálně vás omezuje v pohybu i dýchání. Nákrčník doplněný o nanovlákennou membránu zachytí mnohdy až 99,9 % všech nebezpečných vzduchem přenášených částic a mikroorganismů. Nasazuje a sundavá se stejnou opatrností jako rouška. Výhodou ale je pohodlné nošení a ještě snadnější údržba. Nákrčník zpravidla stačí vyprat běžným pracím prostředkem při teplotě kolem 30 °C, ale nežehlí se ani nesuší v sušičce. Stačí ho jen nechat proschnout na vzduchu a „odpočinout“ zhruba 24 hodin. Je tedy dobré mít nákrčníky dva.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články