Koronavirus už je v ČR: Kdy pomůže respirátor, má cenu nosit roušku a jak se před virem chránit podle Světové zdravotnické organizace

Koronavirus už je v ČR: Kdy pomůže respirátor, má cenu nosit roušku a jak se před virem chránit podle Světové zdravotnické organizace
Zdroj: Pixabay

Ministerstvo zdravotnictví na mimořádné tiskové konferenci v neděli potvrdilo výskyt koronaviru v ČR. Dva pozitivně testovaní lidé hlásila pražská nemocnice Na Bulovce, další případ byl potvrzen v Ústí nad Labem. Lék bohužel stále není k dispozici, a tak nezbývá nic jiného, než důkladná prevence.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 01. 03. 2020 11:12

Prevence by se neměla podceňovat, protože den ode dne vzrůstal a stále vzrůstá počet zemí, v nichž se koronavirus vyskytl. Od neděle 1. března 2020 se mezi ně zařadila i Česká republika. Světová zdravotnická organizace (WHO) připravila sérii rad, jak předcházet nákaze koronavirem. Pojďme se tedy podívat na základní pravidla, která je třeba dodržovat.

Dodržujte hygienu

Velmi důležitým bodem prevence je časté a důkladné umývání rukou. Ruce byste si měli mýt pod vodou alespoň 20 sekund a samozřejmě mýdlem. Pokud ho nemáte z nějakého důvodu k dispozici, můžete použít dezinfekční prostředek, který obsahuje alespoň 60 procent alkoholu. Ruce byste si měli umývat před každým jídlem, a pokud máte rýmu nebo kašel, tak po každém kýchnutí.

Také se snažte držet si odstup od nemocných lidí. Podle zásad správné prevence byste měli mít odstup od nemocného člověka, který kašle a kýchá alespoň jeden metr. Nemocný člověk totiž při kýchání a kašli vypouští z úst nebo nosu malé kapičky, které mohou obsahovat virus, a pokud nejste v dostatečné vzdálenosti, tak můžete kapičky vdechnout. Jestliže tedy v sobě dotyčný bude mít obávaný koronavirus, můžete ho dostat i vy.

Zkuste se také vyvarovat toho, abyste se dotýkali rizikových míst na vlastním těle. Vaše ruce se totiž dotýkají mnoha míst, kde se často vyskytuje mnoho virů. Pokud se nějaký z nich na rukou uchytí a vy si sáhnete na oči, nos nebo ústa, umožníte tak viru vstoupit i do vašeho těla.

Rovněž dodržujte důkladnou respirační hygienu. Ústa i nos si nezakrývejte rukou, ale ohnutým loktem, a pokud použijete kapesníček, tak ho ihned po jednom použití zlikvidujte. Když tuto jednoduchou zásadu budete dodržovat, tak můžete vaše blízké a lidi okolo vás ochránit před nachlazením, chřipkou, ale také koronovariem COVID-19.

Zavolejte lékaři

Pokud přeci jen boj s viry nevyhrajete a začnete se cítit špatně, zůstaňte doma. Když se u vás objeví horečka, kašel a potíže s dýcháním, tak vyhledejte lékařskou pomoc, ovšem v tomto případě raději předem zavolejte lékaři a informujte ho o vašem stavu. Telefonát lékaři umožní, aby vás nasměroval na správné zdravotnické zařízení, což ochrání nejen vás, ale také pomůže předcházet šíření virů a jiných infekcí.

Důležitým bodem prevence je informovanost o vývoji koronaviru. Řiďte se aktuálními pokyny o tom, jak sebe a ostatní chránit před tímto ohrožujícím virem. V případě šíření koronaviru by měly úřady vydávat informace vývoji situace ve všech krajích republiky. Současně budou fungovat jako poradenský orgán. V případě nouze se tedy na ně můžete obrátit s dotazem, co byste měli dělat, abyste sebe a svou rodinu ochránili.

Kdy pomohou roušky?

A jak je to s ochrannými rouškami? Podle WHO jsou v tomto případě v zásadě neúčinné, proti koronaviru potřebujete především respirátory, které jsou prakticky nutností pro zdravotnický personál. Respirátor můžete nosit i v případě, kdy kašlete nebo kýcháte. Nezapomeňte však na to, že bude účinný jen tehdy, když dodržujete i další body z potřebné prevence.

Jak ale respirátor nasadit a použít, aby splnil svůj efekt?

Předtím, než si respirátor na obličej nasadíte, umyjte si ruce. Poté si respirátorem zakryjte ústa i nos a ujistěte se, že mezi obličejem a rouškou nejsou žádné mezery. Během nasazování se ničeho nedotýkejte, a pokud se tak stane, tak si opět umyjte ruce a vyměňte respirátor za nový.

Pokud si respirátor chcete z obličeje sundat, tak ho vždy odstraňte zezadu a okamžitě vyhoďte do uzavřeného koše na odpadky. Poté si opět umyjte ruce!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články