Ve stínu koronaviru: V Africe řádí nebezpečná horečka Lassa. Počet obětí rychle roste

Nečekaná letní horečka může pěkně potrápit. Víte, jak s ní účinně zatočit u dětí?
Zdroj: Pixabay.com

Celý svět s obavami sleduje nebezpečný koronavirus, který se šíří z Číny do celého světa. Problémy však řeší i v jiných koutech planety. Například v Nigérii, kde vypukla epidemie Lassa horečky, která má na svědomí přes čtyřicet obětí.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 31. 01. 2020 11:01

Zatímco ještě 24. ledna bylo v jedenácti afrických státech hlášeno 195 nakažených lidí a 29 úmrtí, po necelém týdnu se počet obětí zvýšil na 41, což znamená velmi rychlý nárůst této nakažlivé nemoci. Proto na popud nigerijských úřadů došlo ke zvýšení nouzových opatření, která mají za úkol omezit nejnovější ohnisko horečky Lassa v této západoafrické zemi.

Příznaky? Horečka i bolesti

Krvácivá horečka Lassa má v 80 procentech mírný až nepozorovatelný průběh. Avšak ve zbylých 20 procentech může postihnout veškeré orgány v těle a tím vede k úmrtí.

Příznaky Lassa horečky jsou horečka, fyzická únava, nevolnost, zvracení, průjem, bolest hlavy, bolest břicha či bolest krku a nakažený na sobě někdy může vypozorovat otoky krku nebo obličeje.

Tato virová nemoc dostala pojmenování po místě jejího objevu – tedy po nigerijském městě Lassa, kde si v roce 1969 vyžádala první dvě oběti. Medicína však pokročila a nemoc už se dá léčit za pomoci antivirového léku Ribavirin. Ten ale podle Světové zdravotnické organizace WHO musí být podán už brzy po propuknutí nemoci.

Loni jí podlehlo 160 lidí

V Nigérii, která je nejlidnatějším africkým národem, tato nemoc každoročně udeří ve stejném období. V loňském roce jí v tomto státě podlehlo 160 lidí, a to i přesto, že je v zemi pět laboratoří, které jsou schopné krvácivou horečku diagnostikovat. Horečku Lassa šíří hlodavci, přičemž se většina nakažených lidí dostane do kontaktu s jejich výkaly, krví i močí. Mezi lidmi se pak tato nemoc přenáší tělními tekutinami.

Každoročně horečka Lassa zasáhne v západní Africe 100 až 300 tisíc obyvatel, z toho ji asi okolo pěti tisíc nakažených nepřežije. Tyto údaje zveřejnilo americké středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Zároveň se uvádí, že v určitých oblastech Sierry Leone a Libérie je deset až šestnáct procent lidí přijatých do nemocnic nakažených právě horečkou Lassa, což má podle CDC vážný dopad na celý region. Počet nemocných v prvním měsíci roku také roste kvůli vysokým povětrnostním podmínkám, které zde v období sucha panují.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články