Chřipková epidemie propukla. Jak se dát opět do formy podle odborníků i osvědčených rad babiček

Chřipková epidemie propukla. Jak se dát opět do formy podle odborníků i osvědčených rad babiček
Zdroj: Pixabay.com
Chřipka je onemocnění virové, proto na ni nezabírají antibiotika. V době chřipkových epidemií byste se proto měli vyhýbat špatně větratelným místům s vysokou koncentrací lidí, tj. kina, divadla apod. Důležité je i pečlivé dodržování hygieny. Únava, bolesti svalů, hlavy, kašel a vysoká teplota jsou průvodními jevy chřipky. Zásadní je tyto příznaky nepodceňovat a ulehnout do postele. Ve většině případů lze totiž chřipku zvládnout "svépomocí". Pokud vysoké teploty trvají déle než dva dny, je vhodně navštívit lékaře, který provede další nezbytná vyšetření a nasadí cílenou léčbu. 

V případě nedostatečné imunity stačí, abyste sáhli na něco, co měl před vámi v ruce člověk nakažený chřipkou. To je i důvod, proč byste měli používat mnohem hygieničtější papírové kapesníky a ty po použití hned vyhodit. Chřipkové onemocnění rozhodně nepodceňujte. Takzvaně přechozená chřipka totiž vede k mnohem závažnějším zdravotním komplikacím, například srdce. U lehčího průběhu často postačí k léčbě alespoň tři dny v posteli s běžně dostupnými léky na snížení teploty.+ 2 fotky+ 3 fotky

Přepadne vaši domácnost rýmička či nachlazení, kdykoli se venku ochladí? Není se čemu divit. Se změnou počasí dostává naše imunita zabrat. Odborníci se proto shodují na tom, že je třeba ji neustále udržovat v kondici. Jak na to? Zdraví imunity závisí na mnoha faktorech. Následující rady vás dostanou zpět do formy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 31. 01. 2020 08:00

Změňte životní styl a relaxujte

Pokud chcete posílit imunitu, je důležité myslet zejména na správný životní styl. Zamyslete se nad tím, zda se zdravě stravujete, máte dostatek spánku a jste psychicky v pohodě. Jestliže ne, je třeba začít s úpravou životosprávy. V případě stresu si snažte najít alespoň chvíli na relaxaci. Ke zklidnění vám pomohou meditační techniky nebo jóga.

Vitaminy, minerály i probiotika

Pro posílení imunity je třeba doplnit některé vitaminy a minerály. A to zejména vitamin C, zinek a selen. Vitamin C je obsažen například v ovoci, zinek v mléčných výrobcích, vejcích a luštěninách, selen zase v cereáliích a mořských plodech. Tělu je ale můžete dodat i v doplňcích stravy.

Dobré je dopřát si také vhodná probiotika, která působí na správné zažívání. Když doplníte všechny tyto potřebné látky, stanete se odolnější proti chřipce, bolestem v krku, rýmě i nachlazení.

Kouzelníci jménem hlíva ústřičná a echinacea

Hlíva ústřičná obsahuje aktivní polysacharidy glukany, které dokážou podpořit obrannou reakci organismu. Právě proto byste měli zařadit tuto houbu do svého jídelníčku. Stejně blahodárně na posílení imunity působí echinacea neboli třapatka nachová. Pro léčebné účely se využívá hlavně její kořen. Funguje nejen jako ochrana proti chřipce a nachlazení, ale má navíc i antiseptické a antibakteriální vlastnosti.

Hlavně klid a nohy v teple!

Pro předcházení nemocem je dobré mít nohy neustále v teple. Ne nadarmo totiž říkaly už naše babičky, že od nohou se nejčastěji prostydne. V končetinách bývá pomalejší krevní oběh, proto jsou k prochlazení náchylnější. V chladnějších měsících tak mějte raději vaše dolní končetiny neustále v teple.

Otužujte se!

Pro posílení celkového zdraví někteří odborníci doporučují otužování. Nikdo po vás samozřejmě nemůže chtít, abyste hned skákali do ledové vody. Naopak je dobré s otužováním začínat postupně a pozvolna. Například pokud se každé ráno sprchujete teplou vodou, zaměňte ji časem za vlažnou. Později, až se na to budete cítit, si dopřejte krátkou studenou sprchu. Vyzkoušet můžete také návštěvu finské nebo stále více oblíbené kryosauny.

Spolehněte se na přírodní antibiotika

Česnek, cibule, pórek, med či brusinky. To jsou přírodní antibiotika, která má pravděpodobně doma skoro každý. Možná proto někoho překvapí, že mají doslova zázračný vliv na lidské zdraví. Dokážou posílit imunitu a v případě chřipky vás dostanou zpět do formy. Kromě toho brusinky účinně pomáhají při zánětech močových cest. Jestli vás dostihlo nachlazení, uvařte si poctivou staročeskou česnečku. Uvidíte, že budete brzy fit.

DALŠÍ PODSTATNÉ INFORMACE O CHŘIPCE NAJDETE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články