TestováníSoutěže

Proti stárnutí i na bolestivou menstruaci. Posilte zdraví brusinkami! 7 receptů dle zahraničních foodblogerů

Proti stárnutí i na bolestivou menstruaci. Posilte zdraví brusinkami! 7 receptů dle zahraničních foodblogerů
Zdroj: TheCleverCarrot.com
+ 3 fotky+ 4 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Mají vysoký obsah vitaminu C, posilují odolnost vůči alergiím i rakovině, zmírňují nepříjemné pocity při menstruaci, zpomalují stárnutí. A hlavně – v boji proti zánětům močové soustavy účinkují stejně efektivně jako antibiotika! Brusinky se díky mimořádnému množství živin a antioxidantů řadí mezi tzv. superpotraviny. Spojte je s následujícími přísadami a dostanete chody prospěšné po všech stránkách. Inspirováno nejlepšími světovými foodblogery.

Barbara Lorenzová 31. ledna 2018

Krocaní quesadilla s brusinkami a sýrem Brie (The Clever Carrot)

TheCleverCarrot.com

Doba na přípravu: 15 minut

Počet porcí: 1

Ingredience:

2 tortilly

1 vrchovatá polévková lžíce brusinkové omáčky

2 plátky šunky

1/3 hrnku krocaního masa

1 čajová lžička nahrubo nakrájené petržele

5 tenkých plátků sýru Brie

1 čajová lžička olivového oleje (dle libosti)

sůl a pepř

snítky petržele na oblohu

Postup: Rozehřejte velkou nepřilnavou nebo plochou grilovací pánev na nízkou teplotu. V tenké vrstvě rozetřete brusinkovou omáčku na jednu z tortill. Přidejte plátky šunky, krocana a petržel, okořeňte a nakonec navrstvěte sýr Brie. Navrch položte druhou tortillu. Umístěte quesadillu na pánev a nechte ji tam, dokud se sýr nezačne rozpouštět a tortilla nezezlátne. Opatrně ji otočte a opečte z druhé strany. Přemisťte quesadillu na prkénko a nechte ji asi minutu vychladnout. Teď už ji stačí jen naporcovat. A je to.

***

Sladké brusinkové čatní se zázvorem (A Brown Table)

ABrownTable.com

Doba na přípravu: 60 minut

Počet porcí: cca 1 hrnek

Ingredience:

1 hrnek sušených nebo 2 hrnky čerstvých brusinek

4 polévkové lžíce hnědého cukru

¼ hrnku kandovaného zázvoru

¼ hrnku čerstvé pomerančové šťávy

½ čajové lžičky pomerančové kůry

1 čajová lžička sušeného mletého zázvoru

¼ hrnku červeného vína

½ čajové lžičky mletého chilli

Postup: Všechny ingredience zamíchejte v kastrolu se silným dnem a povařte je na mírném ohni asi 45 minut. Objem směsi by se měl zredukovat na méně než polovinu. Směs ochutnejte a dle libosti přidejte hnědý cukr, pomerančovou šťávu nebo mleté chilli. Po 45 minutách sundejte směs z plotny, nechte ji vychladnout a naplňte jí zavařovací sklenici. Spotřebujte asi do 1 měsíce od otevření. Čatní můžete servírovat teplé, studené i při pokojové teplotě.

***

Salát z quinoy s brusinkami, pekanovými ořechy, hruškami a pomerančovo-medovou zálivkou (I am a Food Blog)

IamaFoodBlog.com

Doba na přípravu: 80 minut

Počet porcí: 6–8

Ingredience:

1 a 1/2 hrnku quinoy

1 a ¾ hrnku + 2 polévkové lžíce zeleninového nebo kuřecího vývaru

1–2 čajové lžičky oleje

1 cibule nakrájená na kostičky

2 řapíky pokrájeného celeru

¾ hrnku opražených a nasekaných pekanových oříšků

¾ hrnku sušených brusinek

2 hrušky nakrájené na kostičky

½ hrnku jarní cibulky

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

kůra a šťáva z 1 pomeranče

2 čajové lžičky medu

sůl a čerstvě namletý pepř dle libosti

Postup: Propláchněte quinou vodou, následně ji vysušte a uvařte dle návodu. Vysypejte ji do nepřilnavé pánve a zlehka ji restujte na mírném ohni 1–2 minuty. Přilijte vývar, přiveďte směs k varu, snižte teplotu na minimum a pod pokličkou vařte 15 minut. Pánev odstavte a nechte ji zakrytou dalších 5 minut. Quinou přemístěte do velké mísy, promíchejte a nechte ji vychladnout. Na středním plameni rozehřejte pánev s olejem a přidejte cibuli a celer, dokud nezměknou. Nesmí ale zhnědnout. Stáhněte pánev z plotny a cibuli s celerem přidejte do quinoi spolu s pekanovými ořechy, brusinkami, hruškami a jarní cibulkou. V jiné misce vyšlehejte společně olivový olej, pomerančovou šťávu, kůru a med, okořeňte a vmíchejte do quinoy. Pro výraznou chuť nechte všechny ingredience 20 minut odležet. Podávejte okamžitě.

***

Domácí granolové tyčinky s brusinkami (Rose Water and Orange Blossoms)

MaureenaBood.com

Doba na přípravu: 80 minut

Počet porcí: 15 tyčinek

Ingredience:

2 hrnky ovesných vloček

1 hrnek oloupaných mandlí

1 hrnek strouhaného kokosu

½ hrnku opečených pšeničných klíčků

2 polévkové lžíce másla

2/3 hrnku medu

¼ hrnku hnědého cukru

1 a ½ čajové lžičky vanilkového extraktu

¼ čajové lžičky soli

½ hrnku nasekaných vypeckovaných datlí

½ hrnku pokrájených sušených meruněk

½ hrnku sušených brusinek

Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte máslem dno plechu nebo zapékací mísy o rozměrech 23 cm × 33 cm × 5 cm a vyložte nádobu pečícím papírem tak, aby papír na delších stranách přesahoval výšku nádoby cca o 4 cm. Smíchejte ovesné vločky, mandle a kokos, rozprostřete je na pečící papír a za občasného promíchání pečte 10–12 minut, dokud nezezlátnou. Poté směs přesypejte do větší misky a snižte teplotu na 150 °C. Na středním plameni přiveďte máslo, med, hnědý cukr, vanilkový extrakt a sůl k varu a míchejte 1 minutu. Přidejte opečenou směsí ovesných vloček, mandlí a kokosu, ještě předtím se ale ujistěte, že jsou obě směsi teplé, jinak se nespojí. Vmíchejte datle, meruňky a brusinky. Vzniklou hmotu vlijte na připravený plech, navlhčete si dlaně a s co největší silou ji vytlačte rovnoměrně na celý plech. Pečte 25 až 30 minut, dokud granola nezíská zlatavý nádech. Po 2 až 3 hodinách granolu vyjměte z plechu pomocí přesahujících okrajů papíru a nakrájejte ji. Pokud se chystáte na výlet,  jednoduše zabalte sušenky do nepoužitého pečícího papíru nebo potravinové fólie. Tato svačinka jistě přijde k chuti.

***

Brusinkové muffiny s pekanovými ořechy (Elizabeth Minchilli in Rome)

ElizabethMincilliinRome.com

Doba na přípravu: 45 minut

Počet porcí: 24 muffinů

Ingredience:

4 hrnky proseté směsi hladké a polohrubé mouky

2 polévkové lžíce kypřícího prášku

2 čajové lžičky soli

6 vajec

1 a 1/3 hrnku mléka

12 polévkových lžic rozpuštěného másla

1 hrnek cukru

2 hrnky čerstvých brusinek

1 hrnek nasekaných pekanových ořechů

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte suché složky, tedy mouku, sůl a kypřící prášek. Ve větší míse spojte vejce, mléko a máslo a dobře promíchejte. Přidejte cukr a opět zamíchejte. Vpracujte suché ingredience a přisypte brusinky a ořechy. Hmotu rozdělte do 24 košíčků na muffiny a pečte 20–25 minut.

***

Čerstvý brusinkový jogurtový nápoj (The Clever Carrot)

TheCleverCarrot.com

Doba na přípravu: 5 minut

Počet porcí: 2

Ingredience:

¼ hrnku brusinek

1 zmrazený banán

½ bílého jogurtu

½ hrnku jablečné šťávy

1 čajová lžička chia nebo lněných semínek (libovolné)

1 čajová lžička medu, agávového nebo javorového sirupu

Postup: Dejte všechny ingredience do mixéru typu blender a zpracujte je na hladkou, smetanovou směs. Přidejte med a sirup dle chuti a je hotovo.

***

Brusinkový koktejl Moscow mule (A Brown Table)

ABrownTable.com

Doba na přípravu: 40 min

Počet porcí: 2 porce

Ingredience:

Na brusinkovo-vanilkový sirup:

4 hrnky čerstvých a propláchnutých brusinek

1 hrnek vody

½ hrnku krupicového cukru

¼ hrnku hnědého cukru

1 vyškrabaný vanilkový lusk

¼ čerstvě vymačkané šťávy z pomeranče

Na koktejl:

led

45 ml vodky

3 polévkové lžíce brusinkovo-vanilkového sirupu (dle návodu výše)

silné zázvorové pivo

šťáva z 1 dílku limetky

Postup: Na středním až velkém plameni přiveďte k varu směs brusinek, vody, cukru a vanilky. Poté plamen snižte na střední teplotu a mírně vařte 30 minut. Směs občas promíchejte. Až se voda zredukuje a směs zhoustne, odstavte hrnec z plotny. Směs propasírujte špachtlí přes jemné síto a pevné části v sítu vyhoďte. Vmíchejte pomerančovou šťávu. Sirup nechte vychladnout v lednici ideálně několik dnů. Naplňte sklenici na víno do poloviny ledem. Přidejte vodku, připravený brusinkovo-vanilkový sirup a nakonec zázvorové pivo. Vše řádně zamíchejte. Do koktejlu vymačkejte limetku dle chuti, ještě jednou zamíchejte a můžete servírovat. 

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články