Vypěstujte si hlívu doma: Stačí udržovat vhodnou teplotu a sehnat kvalitní slámu

Hlíva se dá pěstovat na slámě.
Zdroj: Pinterest
Nakládané houby se solí:

Do sklenic postupně dejte vrstvu hub a tu posypte vrstvou soli. Postup opakujte, dokud není sklenice plná. Používaná sůl by se měla nejprve krátce vypéct v troubě. Zavřené sklenice několikrát zavařte. Při použití v kuchyni mějte na paměti, že takto zavařené houby jsou velmi slané a připravovaný pokrm se tedy nemusí vůbec solit.Zavařené houby ve vlastní šťávě:

Hříbky ponoříte do osolené vody a směs nalijete do zavařovacích sklenic. Vše opět několikrát zavaříte. Houby není potřeba ochucovat dalším kořením, protože samy vypustí dostatek šťávy.Sladkokyselé nakládané houby:

Suroviny:

3 dcl vody, 2 dcl octa, 10 g cukru, 10 g soli, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, trocha tymiánu, 7 g hořčičného semínka LABETA, houby, cibule.
 
Postup:

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.Kulajda:

Suroviny:

hrst čerstvých nebo mražených hříbků		
1	lžíce másla		
půl lžičky kmínu		
4	větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky		
nové koření		
4	kuličky černého pepře		
2	bobkové listy		
1	balení zakysané smetany		
2	lžíce hladké mouky		
1	lžíce octa (podle chuti), sůl		
1	lžíce čerstvého kopru, nasekaného		
4	vejce.

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody. Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.

Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.+ 4 fotky+ 5 fotek

Sezóna hub vrcholí a vy nemáte čas vzít košík a vyrazit na několik hodin do lesa, takže jste mrzutí, že váš mrazák bude zet prázdnotou? Pak si prostě začněte pěstovat houby doma! A co jiného, než lahodnou a kvalitní hlívu, kterou oceníte do omáček i polévek po celý rok.

Petra Járková
Petra Járková 21. 09. 2019 12:00

Místa vhodná k pěstování

Za prostory vhodné pro pěstování můžete považovat třeba sklep, garáž, sklad nebo lodžii. Je ale možné použít balkon, který je ve stínu. Nutností je teplota do 18 stupňů. Je nutné ale hlívě poskytnout pro dobrý vývoj světlo.

Proces pěstování

Hlíva se pěstuje na špalcích, pařezech, štěpcích nebo na slámě. Zpravidla nejnáročnějším úkolem pro pěstitele je příprava substrátu a jeho naočkování sadbou. Zda jde o zrnitou či kolíčkovou sadbu, je vcelku jedno. Důležité je, že by měla být co nejčerstvější.

Hlíva na slámě

Důležitá je kvalitní sláma a velký silný průhledný igelitový pytel. Sláma nesmí být plesnivá nebo shnilá. To je velmi důležité. Napěchujte slámu do pytle a zalijte vařící vodou. Pytel zavažte a nechte slámu spařit. Až vystydne, odstřihněte jeden spodní roh a nechte přebytečnou vodu vytéct. Nijak pytel nemačkejte, nesnažte se slámu ždímat. Kolik vody si sláma sama podrží, tolik bude stačit hlívě na celý život. Ustřižený roh pak ponechte otevřený. V průběhu růstu podhoubí bude tímto otvorem unikat oxid uhličitý, který podhoubí vydechuje. Příliš vysoká hladina oxidu uhličitého totiž brzdí růst podhoubí.

Následně slámu naočkujte klasickou zrnitou sadbou. Sadbu rozdrobte na hrudky velikosti nehtu a promíchejte přímo v pytli se slámou. Pytel znovu zavažte, ale provázek docela neutahujte. Ponechte otvor o průměru 5-8 cm a do něj vložte asi čtvrt balíčku obyčejné skládané vaty. Vznikne tím zátka, přes kterou může k podhoubí kyslík, ale nikoli zárodky plísní. Tak se vytvoří hezký koloběh plynů a podhoubí se nebude dusit. Naočkovaný pytel uložte na jeden až dva měsíce na teplejší místo. Poté bude pytel prorostlý a vy ho musíte přemístit na chladnější světlé místo s teplotou kolem 10 stupňů.

Nakonec do pytle udělejte 8 otvorů ve stejných vzdálenostech od sebe. Za dva týdny byste se konečně měli dočkat svých vytoužených domácích hub!

NA RECEPTY Z HUB SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články