
Houbařská sezona právě vrcholí a pokud jste si domů přinesli plný košík, musíte je co nejdříve zpracovat. Možností je více, toto jsou ty tradiční i několik méně obvyklých.
Naložené v octě
Použijte malé pevné houby, které vařte 20 minut v nálevu z litru vody, lžíce soli, pepře, nového koření, bobkového listu, celeru, mrkve a petržele. Mezitím svařte druhý nálev. Potřebovat budete 250 ml octa, 750 ml vody, 3 lžičky soli, 50 g cukru, bobkový list, hřebíček, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko, koriandr. Předvařené houby nechejte okapat, plňte spolu s pokrájenou cibulí, mrkví, celerem a paprikou do malých skleniček. Zalijte octovým nálevem, uzavřete a sterilujte 25 minut. Hodí se jako pikantní příloha k mnoha jídlům. Houby naložené v octě vydrží rok, ovšem po otevření skleničku co nejdříve snězte.
Houby kvašené
Vyberte menší houby, dvě minuty je povařte v osolené vodě a zprudka zchlaďte v cedníku pod studenou vodou. Ke kvašení se hodí menší dřevěný nebo kameninový soudek, kam houby napěchujete. Přelijte nálevem připraveným z 1 l vody, 50 g soli, 20 g cukru a 1 lžíce kyselého mléka. Dochutit nálev můžete pepřem, novým kořením a doplnit česnekem nebo cibulí. Zalité houby je lépe zatížit talířkem, na který položíte závaží. Takto připravené houby nechte kvasit zhruba dva týdny při pokojové teplotě a poté je přendejte na chladné místo. Před podáváním kvašené houby propláchněte. Hodí se výborně k pečeným masům.

Jak správně uvařit vejce natvrdo, naměkko a na hniličku. Rady Zdeňka Pohlreicha
„Škvarky“ dušené v tuku
V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte dvojnásobné množství pokrájených pevných hub a duste tak dlouho, až se z hub stanou doslova škvarky. Ty přendejte do vyhřátých suchých skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Houbové škvarky vydrží maximálně tři měsíce a můžete je natírat přímo na měkký chleba. Je to sice dost těžké jídlo, asi po něm přiberete, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ve vlastní šťávě
Houby pokrájejte a pak opečte, až pustí vlastní šťávu. Zakryjte a na mírném ohni duste zhruba 20 minut, občas promíchejte. Napěchujte do malých skleniček a zalijte vydušenou šťávou. Skleničky zavíčkujte a sterilujte asi 50 minut. Hotové přendejte do chladu, vydrží vám rok. Houby ve vlastní šťávě přidávejte do polévek, omáček, ale i na omelety nebo do domácí výborné sekané.

Zdravá kuchyně našich babiček aneb Udělejte si výlet do minulosti
Houbová pasta
Na houbovou pastu můžete využít houby horší kvality či měkčí. Nakrájejte je na malé kousky a duste na troše vody doměkka. Měkké houby rozmixujte, přilijte trochu vody, až vznikne hustá a hladká směs. Vroucí pastu nalijte do malých, horkou vodou vypláchnutých skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Houbovou pastu můžete využít pod dušená masa, k zelenině nebo do omáček.
Tipy Lifee.cz:
Sbírejte v lese jen mladé, nečervivé a nerozmoklé houby.
Houby dávejte do proutěného košíku a ne do tašky, aby mohly lépe „dýchat“ a nerozmokly.
Po návratu z lesa houby hned rozložte na vzduchu, aby se v košíku nezapařily.
Houby dobře očistěte nožem, raději je neperte ve vodě. A pokud ano, jen je očistěte namočeným štětcem a hned usušte.