Houbové škvarky i pasta – tradiční způsoby, jak také zpracovat houby

Konec srpna slibuje hojnou nadílku.
Zdroj: pexels.com

Houbařská sezona právě vrcholí a pokud jste si domů přinesli plný košík, musíte je co nejdříve zpracovat. Možností je více, toto jsou ty tradiční i několik méně obvyklých.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 29. 08. 2019 14:00

Naložené v octě

Použijte malé pevné houby, které vařte 20 minut v nálevu z litru vody, lžíce soli, pepře, nového koření, bobkového listu, celeru, mrkve a petržele. Mezitím svařte druhý nálev. Potřebovat budete 250 ml octa, 750 ml vody, 3 lžičky soli, 50 g cukru, bobkový list, hřebíček, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko, koriandr. Předvařené houby nechejte okapat, plňte spolu s pokrájenou cibulí, mrkví, celerem a paprikou do malých skleniček. Zalijte octovým nálevem, uzavřete a sterilujte 25 minut. Hodí se jako pikantní příloha k mnoha jídlům. Houby naložené v octě vydrží rok, ovšem po otevření skleničku co nejdříve snězte.

Houby kvašené

Vyberte menší houby, dvě minuty je povařte v osolené vodě a zprudka zchlaďte v cedníku pod studenou vodou. Ke kvašení se hodí menší dřevěný nebo kameninový soudek, kam houby napěchujete. Přelijte nálevem připraveným z 1 l vody, 50 g soli, 20 g cukru a 1 lžíce kyselého mléka. Dochutit nálev můžete pepřem, novým kořením a doplnit česnekem nebo cibulí. Zalité houby je lépe zatížit talířkem, na který položíte závaží. Takto připravené houby nechte kvasit zhruba dva týdny při pokojové teplotě a poté je přendejte na chladné místo. Před podáváním kvašené houby propláchněte. Hodí se výborně k pečeným masům.

"Škvarky" dušené v tuku

V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte dvojnásobné množství pokrájených pevných hub a duste tak dlouho, až se z hub stanou doslova škvarky. Ty přendejte do vyhřátých suchých skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Houbové škvarky vydrží maximálně tři měsíce a můžete je natírat přímo na měkký chleba. Je to sice dost těžké jídlo, asi po něm přiberete, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.

Ve vlastní šťávě

Houby pokrájejte a pak opečte, až pustí vlastní šťávu. Zakryjte a na mírném ohni duste zhruba 20 minut, občas promíchejte. Napěchujte do malých skleniček a zalijte vydušenou šťávou. Skleničky zavíčkujte a sterilujte asi 50 minut. Hotové přendejte do chladu, vydrží vám rok. Houby ve vlastní šťávě přidávejte do polévek, omáček, ale i na omelety nebo do domácí výborné sekané.

Houbová pasta

Na houbovou pastu můžete využít houby horší kvality či měkčí. Nakrájejte je na malé kousky a duste na troše vody doměkka. Měkké houby rozmixujte, přilijte trochu vody, až vznikne hustá a hladká směs. Vroucí pastu nalijte do malých, horkou vodou vypláchnutých skleniček, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Houbovou pastu můžete využít pod dušená masa, k zelenině nebo do omáček.

Tipy Lifee.cz:

Sbírejte v lese jen mladé, nečervivé a nerozmoklé houby.

Houby dávejte do proutěného košíku a ne do tašky, aby mohly lépe "dýchat" a nerozmokly.

Po návratu z lesa houby hned rozložte na vzduchu, aby se v košíku nezapařily.

Houby dobře očistěte nožem, raději je neperte ve vodě. A pokud ano, jen je očistěte namočeným štětcem a hned usušte.

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články