Triky našich babiček, jak správně sušit houby

28. srpna 2019
Pixabay
Pixabay
Témata: houby, kuchyně

Houbařská sezóna je v plném proudu a houbám se letos opravdu daří. Na mnoha místech stačí chvilka a máte plný košík. Poradíme vám, jak houby zpracovat, aby vám vydržely klidně až do zimy i déle. Vyzkoušejte tipy našich babiček.

Houby jsou u nás velmi oblíbené, patříme zkrátka k houbařskému národu. Jestliže jste se tedy vrátili z lesa s plným košíkem, měli byste houby co nejrychleji zpracovat. A jak na to?

Sušení

Očištěné houby nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Ideální je sušit houby v sušičce, pokud ji nemáte, nevadí, rozložte je na stinné místo v průvanu. Pro sušení hub jsou určené rámy se sítí, tolik oblíbené noviny raději zapomeňte, houby se k nim lepí.

Houby pravidelně kontrolujte a před uložením je ještě chvíli při nízké teplotě sušte v troubě. Že jsou hotové, poznáte tak, že se kousky ohýbají, ale nelámou se. Dejte do sklenic a pevně uzavřete, aby nezvlhly a uchovaly si typické aroma. Sušené houby můžete i nadrtit a přidávat do jídla jako koření. Takhle si houbovou chuť oblíbí i ti, co je jinak prostě nemusí. Sušené houby i houbový prášek vám vydrží celý rok. Jsou ale i další způsoby zpracování hub…

Mražení

Mražení hub je velmi oblíbené, jednoduché na přípravu i čas. Houby pokrájejte na menší kousky. V kastrolu zpěňte lžíci másla, přidejte houby a krátce poduste. Nechte úplně vychladnout, vložte do plastových krabiček nebo mrazicích sáčků a uložte v mrazáku. Takto zpracované houby se hodí do omáček, polévek i k masům a vydrží v mrazničce půl roku. Houby můžete zmrazit i čerstvé, ovšem po rozmrazení jsou vodnaté. A lišky musíte před zrazením rozhodně podusit, jinak budou hořké.

Naložené v soli

Menší pevné houby nakrájejte na čtvrtky, rozložte na stůl a nechte několik hodin oschnout. Sůl nechte krátce opražit v troubě, aby vyschla. Houby napěchujte do sklenic, každou vrstvu pořádně prosypte solí. Na kilogram hub použijte zhruba 250 g soli. Poslední vrstva ve sklenici musí být sůl. Sklenice uzavřete a dejte do temna a chladu. Takto upravené houby vydrží půl roku a hodí se polévek, omáček a k dušenému masu, ovšem jídlo nesmíte už solit.

NA OSVĚDČENÉ RECEPTY, JAK ZPRACOVÁVAT HOUBY, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu