Triky našich babiček, jak správně sušit houby

I sušené houby se musí tepelně upravovat
Zdroj: Pixabay
Houbové žně jsou tady! Vyrazte do lesa co nejdříve!Houbové škvarky:

Pěti- až šesticentimetrové kousky hub nechte škvařit ve vepřovém sádle. Jakmile jsou kousky křupavé a zlatavé, přidejte pepř a sůl podle chuti. Rozpálené sádlo s houbami nalijte do sklenic a postavte je víčkem dolů. Horké sádlo sklenici konzervuje. Tato směs je podobná škvarkům, nejlépe se konzumuje s chlebem a čerstvou cibulí.Houbová pasta:

Zbytky hub se společně povaří, až získají konzistenci sirupu, rozmixují a propasírují přes síto do připravených sklenic. Houbovou pastu zavařte a použijte pro přípravu omáček či polévek.Nakládané houby se solí:

Do sklenic postupně dejte vrstvu hub a tu posypte vrstvou soli. Postup opakujte, dokud není sklenice plná. Používaná sůl by se měla nejprve krátce vypéct v troubě. Zavřené sklenice několikrát zavařte. Při použití v kuchyni mějte na paměti, že takto zavařené houby jsou velmi slané a připravovaný pokrm se tedy nemusí vůbec solit.+ 2 fotky+ 3 fotky

Houbařská sezóna je v plném proudu a houbám se letos opravdu daří. Na mnoha místech stačí chvilka a máte plný košík. Poradíme vám, jak houby zpracovat, aby vám vydržely klidně až do zimy i déle. Vyzkoušejte tipy našich babiček.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 28. 08. 2019 13:23

Houby jsou u nás velmi oblíbené, patříme zkrátka k houbařskému národu. Jestliže jste se tedy vrátili z lesa s plným košíkem, měli byste houby co nejrychleji zpracovat. A jak na to?

Sušení

Očištěné houby nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Ideální je sušit houby v sušičce, pokud ji nemáte, nevadí, rozložte je na stinné místo v průvanu. Pro sušení hub jsou určené rámy se sítí, tolik oblíbené noviny raději zapomeňte, houby se k nim lepí.

Houby pravidelně kontrolujte a před uložením je ještě chvíli při nízké teplotě sušte v troubě. Že jsou hotové, poznáte tak, že se kousky ohýbají, ale nelámou se. Dejte do sklenic a pevně uzavřete, aby nezvlhly a uchovaly si typické aroma. Sušené houby můžete i nadrtit a přidávat do jídla jako koření. Takhle si houbovou chuť oblíbí i ti, co je jinak prostě nemusí. Sušené houby i houbový prášek vám vydrží celý rok. Jsou ale i další způsoby zpracování hub...

Mražení

Mražení hub je velmi oblíbené, jednoduché na přípravu i čas. Houby pokrájejte na menší kousky. V kastrolu zpěňte lžíci másla, přidejte houby a krátce poduste. Nechte úplně vychladnout, vložte do plastových krabiček nebo mrazicích sáčků a uložte v mrazáku. Takto zpracované houby se hodí do omáček, polévek i k masům a vydrží v mrazničce půl roku. Houby můžete zmrazit i čerstvé, ovšem po rozmrazení jsou vodnaté. A lišky musíte před zrazením rozhodně podusit, jinak budou hořké.

Naložené v soli

Menší pevné houby nakrájejte na čtvrtky, rozložte na stůl a nechte několik hodin oschnout. Sůl nechte krátce opražit v troubě, aby vyschla. Houby napěchujte do sklenic, každou vrstvu pořádně prosypte solí. Na kilogram hub použijte zhruba 250 g soli. Poslední vrstva ve sklenici musí být sůl. Sklenice uzavřete a dejte do temna a chladu. Takto upravené houby vydrží půl roku a hodí se polévek, omáček a k dušenému masu, ovšem jídlo nesmíte už solit.

NA OSVĚDČENÉ RECEPTY, JAK ZPRACOVÁVAT HOUBY, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články