Houbařská sezona vrcholí: Na jaké úlovky se můžete těšit v září?

Hub je nyní v lese na každém kroku tolik, div o ně nezakopnete.
Zdroj: unsplash.com
Nakládané houby se solí:

Do sklenic postupně dejte vrstvu hub a tu posypte vrstvou soli. Postup opakujte, dokud není sklenice plná. Používaná sůl by se měla nejprve krátce vypéct v troubě. Zavřené sklenice několikrát zavařte. Při použití v kuchyni mějte na paměti, že takto zavařené houby jsou velmi slané a připravovaný pokrm se tedy nemusí vůbec solit.Zavařené houby ve vlastní šťávě:

Hříbky ponoříte do osolené vody a směs nalijete do zavařovacích sklenic. Vše opět několikrát zavaříte. Houby není potřeba ochucovat dalším kořením, protože samy vypustí dostatek šťávy.Sladkokyselé nakládané houby:

Suroviny:

3 dcl vody, 2 dcl octa, 10 g cukru, 10 g soli, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 3 bobkové listy, trocha tymiánu, 7 g hořčičného semínka LABETA, houby, cibule.
 
Postup:

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Přichystané houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme také vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při 100 °C asi 30 minut.Kulajda:

Suroviny:

hrst čerstvých nebo mražených hříbků		
1	lžíce másla		
půl lžičky kmínu		
4	větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky		
nové koření		
4	kuličky černého pepře		
2	bobkové listy		
1	balení zakysané smetany		
2	lžíce hladké mouky		
1	lžíce octa (podle chuti), sůl		
1	lžíce čerstvého kopru, nasekaného		
4	vejce.

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody. Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.

Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.+ 4 fotky+ 5 fotek

Září je tu a s ním i vrchol houbařské sezony, která nebyla letos bůhvíjak úspěšná. V létě převažovalo sucho, které houbám nesvědčí, tak se dalo vyrazit s košíkem do lesa až na samém sklonku prázdnin. Pojďte tedy využít poslední příležitosti a inspirujte se radami, jaké druhy lze v září v lese najít.

Petra Járková
Petra Járková 12. 09. 2019 10:00

Horké léto vysušilo podhoubí, tudíž jsme sice po velkých deštích mohli ke konci srpna nějakou tu houbu v lese najít, ale houbařům je letos jasné, že sezonu může zachránit právě září a začátek října. Nejlepší je najít si místo u řeky či rybníka, kde je vlhčí a stálé mikroklima. Na co v lese v těchto dnech narazíte? A co si můžete připravit za lahůdku?

Suchohřib

Hřib hnědý má kaštanově hnědý klobouček a žluté až zelenožluté póry. Jedná se o jednu z nejběžnějších a nejoblíbenějších hub u nás vůbec. Hřib hnědý najdeme v listnatých i jehličnatých lesích. Hřib hnědý se dá nalézt ještě v prosinci. Pak je ale třeba dávat zvlášť pozor, aby nebyl přemrzlý.

Hřib hnědý je v kuchyni velmi oblíbený a dá se využít nejrůznějšími způsoby. Výtečný je naložený v octovém nálevu. Větší exempláře se dají obalit a osmažit jako řízky.

Bedla vysoká

Bedel v našich lesích roste vícero druhů. Bedla vysoká je však u českých houbařů nejoblíbenější, protože je nejchutnější. Má dlouhou štíhlou nohu a charakteristický je její široký klobouk.

Výtečné jsou její kloboučky obalované v trojobalu a smažené na oleji. Do mouky můžete přihodit třeba špetku pálivé papriky.

Kozák březový

Také kozáků se v našich lesích vyskytuje vícero druhů. Všechny druhy kozáků jsou si velmi podobné. Obecně patří mezi jedlé houby, proto není nevyhnutelně nutné rozlišovat je důsledně. Kozák březový má klobouček v několika různých odstínech hnědé barvy a bělavou nohu pokrytou hnědočernými šupinkami. Kozák březový roste podle svého názvu výhradně pod břízami, se kterými žije v symbióze. Oblíbený je ale také kozák osikový.

Kozák březový je vynikající v guláších a omáčkách. Jeho chuť a pevnost vyniknou také v octovém nálevu.

Klouzek obecný

Klouzek obecný je světle hnědá, datlově hnědá nebo popřípadě žlutohnědá houba, s tlustou pokožkou pokrytou slizem. Tu lze velmi dobře sloupnout. Má lesklý klobouček obvykle 3 – 7 centimetrů široký. Roste samostatně i ve skupinách. Je velmi chutný a dobře stravitelný. A má řadu příbuzných - např. klouzek sličný či klouzek strakoš.

Z klouzků jsou ke zpracování vhodné především jejich kloboučky. Jejich využití je velmi široké. Každopádně je ale dobrý nápad je vždy před zpracováním oloupat. Nejlepší je udělat to hned po sběru ještě v lese. Jinak se  na jeho lepkavý povrch nalepují nečistoty.

Hlíva ústřičná

Hlíva je houba pro opravdové labužníky. Roste na velkých trsech na kmenech stromů. Dá se najít v podstatě celoročně a lze ji i uměle pěstovat.

V kuchyni má všestranné použití. Oblíbený je houbový prášek, který se vyrábí rozemletím usušených plodnic. Podle některých vědeckých studií obsahuje dokonce protirakovinotvorné látky.

Hřib pravý

Hřiby najdeme od jara až do prvních mrazů. Sezona začíná těmi dubovými a končí smrkovými. Cenění jsou ale i borováci.

Ty malé dejte do octového nálevu, ty velké můžete obalit a osmažit. A pokud jich máte opravdu hodně, naložte si je na zimu třeba do sádla.

Liška obecná

Roste od jara do podzimu. A kde je jedna, tam jich může být i tisícovka. Houbaři ji mají rádi kvůli tomu, že nikdy není červivá.

Smažené lišky s vajíčkem a slaninou jsou skutečnou lahůdkou.

NA RECEPTY Z HUB SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články