Mapa houbařských oblastí ČR: Po velkých vedrech přichází déšť a vy konečně můžete vyrazit do lesa na houby

5. září 2018 Lucie Trávníčková
archiv Extra
archiv Extra
Témata: déšť, houby, les, mapa

Tropické počasí houbám moc nepřálo. Následný déšť a ochlazení to ale spravily a houby zase začínají růst. Kam se vydat, abyste přinesli domů plný košík?

Už jsme se báli, že snad houby růst nebudou. Počasí totiž bylo velmi teplé a suché a teploty šplhaly až nad 30 stupňů. Následně se ale ochladilo a přichází k nám ten pravý podzim. Potrápil nás i déšť, a tak je teď pro houby ten nejlepší čas.

Houbová mapa začíná být aktuální už teď, ale za týden po dešti bude hub více. Nebudou totiž už tropická vedra a houby se probudí. Na Šumavě nejčastěji narazíte na hřib smrkový, ve středních Čechách se zase daří suchohřibům hnědým a bedlám vysokým.

Pokud si nejraději pochutnáte na hříbcích a liškách, vyražte do jižních Čech, tam je jich opravdu požehnaně. Na hřib smrkový narazíte i v severních Čechách, kde také hojně roste klouzek modřínový. V Moravskoslezském kraji narazíte nejčastěji na křemenáč osikový, stejně jako na Ostravsku a Vysočině. Pokud milujete holubinky nazelenalé, vydejte se na jižní Moravu.

Některé houby rostou i na stromech. Oblíbený je například sýrovec žlutooranžový nebo choroš šupinatý. Naopak si dávejte pozor na muchomůrky tygrované a muchomůrky zelené, které jsou smrtelně nebezpečné. 

Tak co, také už se nemůžete dočkat, až vyrazíte pěkně po ránu do lesa a vrátíte se s plným košíkem?

Neděle 24. 3

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha

Stále více lidí obohacuje svůj jídelníček rostlinnou stravou. Do popředí se znovu dostávají suroviny, které byly v našem prostředí využívány po ...

Více

3 skvělé tipy z luštěnin: Ochutnejte salát z cizrny s uzeným kachním prsem, krémovou čočkovou polévku i kaši ze žlutého hrachu s grilovaným filetem ze pstruha