V období epidemie ochrání vaše potomky správná hygiena: Jak naučit děti zásadám čistoty?

V období epidemie ochrání vaše potomky správná hygiena: Jak naučit děti zásadám čistoty?
Zdroj: Pixabay.com

Nejen během aktuální epidemie koronaviru, ale také v běžném chřipkovém období, je základem prevence správná hygiena. I když jednoznačně pomáhá předcházet nemocem, je mnoha lidmi často podceňována. S učením jejích zásad je třeba začínat už u těch nejmenších dětí. Přestože je zařazena v učebních plánech, výuka hygienických návyků se na většině škol neuskutečňuje v dostatečném rozsahu. Je tedy důležité, aby se do učení dětí čistotě zapojili především rodiče.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 13. 03. 2020 09:00

Mnozí odborníci se shodují na tom, že rodiče by měli jít svým dětem sami příkladem. Někteří z nich ale hygienické návyky zanedbávají, a jejich děti tak nemají odkud čerpat správné zásady čistoty. Následující tipy vám poradí, jak je základní hygienické návyky naučit snadno a rychle.

Vysvětlete, proč je hygiena důležitá

Najděte si dostatek času, abyste dětem mohli vysvětlit, proč je důležité dodržovat hygienická pravidla. Nezapomeňte zmínit škodlivé bakterie, které se sice mazaně maskují, ale přesto jsou všude kolem. Snažte se, aby vaše děti pochopily, že jediným způsobem ochrany před škodlivostí mikrobů a vznikem nemocí, je dodržování správných pravidel čistoty.

Podpořte výchovu hrou, obrázkem či zábavným příkladem

Když se vašemu dítěti nechce do některého z nezbytných pravidel čistoty, zkuste ho motivovat. Popusťte uzdu rodičovské fantazii a zohledněte i to, co vaše dítě dělá rádo. Až se mu příště nebude chtít například do čištění zubů, vezměte s sebou do koupelny i oblíbenou hračku a ukažte mu, že to stejné přece musí dělat i jeho medvídek. Podobně i v případě mytí rukou můžete dítě nalákat na ručník či mýdlo s hezkým obrázkem, které si váš potomek sám v obchodě vybere.

S nácvikem pravidel čistoty začněte hned

Na nic nečekejte a s učením hygienických pravidel u dětí začněte, co nejdříve to půjde. Například už malé děti kolem dvou let mohou zvládat chodit samy na toaletu. Navíc jedinci, kteří se naučí všechna základní pravidla čistoty už v raném dětství, si je snáze zafixují. Mají také větší pravděpodobnost, že je budou provádět pečlivěji.

Nezapomínejte být trpěliví a pomáhejte!

Samozřejmě nezapomínejte ani na trpělivost, pokud dětem něco nejde. Některé činnosti jim mohou jít hned a jiné zase vyžadují vaši asistenci. To je případ třeba i čistění zubů, kdy je na místě děti kontrolovat, aby si je čistily správně a dostatečně. Buďte vstřícní, když se dítě snaží a pomáhejte mu, když je to třeba. Pochvalte ho za každou činnost, kterou zvládne správně a samo. Právě pochvala je totiž pro děti tou největší motivací.

Co by časem mělo zvládat samo každé dítě?

  • Docházení na toaletu (nejpozději od dvou let) a intimní hygienu.
  • Čištění zubů dvakrát denně.
  • Mytí rukou (zejména po toaletě, příchodu z venku a před každým jídlem).
  • Používání (ideálně papírových) kapesníků při smrkání a odkašlávání.
  • Každodenní výměnu spodního prádla.
  • Pravidelné sprchování a koupání.
  • Stříhání nehtů.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články