Nejnebezpečnější viry světa, a koronavirus to není: Marburg virus přivezli do Německa omylem s opicemi

Marburg virus patří mezi velká rizika současnosti, stále je aktivní především v Angole a Ugandě (mortalita dosahuje 87 procent). Virus byl objeven v roce 1967 v Německu, konkrétně v Marburgu. Od opic dovezených na pokusy z Ugandy se tu nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších 6 lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Sedm osob zemřelo.
Zdroj: Centers for Disease Control and Preventions Public Health Image Library Public Domain
Wuchanský koronavirus má na svědomí epidemii, která propukla v prosinci 2019 Číně. První člověk nakažený koronavirem zemřel 9. ledna 2020. Základními symptomy jsou horečka, kašel a dušnost a následky onemocnění mohou být i smrtící. Ve světě však číhají i další, mnohem nebezpečnější viry...Marburg virus patří mezi velká rizika současnosti, stále je aktivní především v Angole a Ugandě (mortalita dosahuje 87 procent). Virus byl objeven v roce 1967 v Německu, konkrétně v Marburgu. Od opic dovezených na pokusy z Ugandy se tu nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších 6 lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Sedm osob zemřelo.Ebola je virové onemocnění známé také jako krvácivá horečka. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz pro lidstvo. Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976, dosud největší epidemie eboly propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.Virus dengue způsobuje stejnojmennou horečku, kterou provází obrovské bolesti a pacient neuvěřitelně trpí. Mimo jiné má pocity zlámaných končetin. První zmínky o nemoci, kterou přenášejí komáři, pocházejí z roku 1779, po druhé světové válce se stala celosvětovým problémem a dnes je běžná ve více než 110 zemích světa. + 6 fotek+ 7 fotek

Koronavirus není ani zdaleka největší hrozbou pro lidstvo. Už v minulosti se lidé museli potýkat se zmutovanou podobou viru pocházejícího ze zvířat. O některých se toho přitom dosud mnoho neví a neexistuje na ně účinný lék. To je i případ viru Marburg. Ten vyvolal epidemii v Africe, ale i v části Evropy. Odkud pochází a jaká je jeho historie?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 01. 03. 2020 10:15

Marburg virus způsobuje onemocnění zvané hemoragická horečka Marburg (Marburg HF). Jedná se o vzácnou a závažnou nemoc, která postihuje lidi i primáty. Marburg virus je geneticky jedinečným virem, který pochází ze zvířat a patří do takzvané filovirové rodiny. Kromě tohoto viru do ní v současnosti řadíme pouze dalších pět druhů viru Ebola, který je jediným dalším známým členem rodiny filovirů.

Úmrtnost na nákazu virem Marburg, který je nebezpečnější než Ebola, dosahuje až 87 procent. Pro srovnání, úmrtnost koronaviru (COVID-19) je podle únorové studie čínských vědců, která však nebyla dosud ověřena dalšími statistikami, zhruba 2,3 procenta.

Historie viru Marburg

Přestože pochází z Afriky, byl Marburg virus objeven v laboratořích v Německu a Srbsku. Ve městech Marburg, Frankfurt a Bělehrad se jím v roce 1967 nakazilo 25 laboratorních pracovníků. O něco později dostihl vir další lidi z okolí nakažených pacientů, včetně lékařů a patologa.

Sedm nakažených nemoci podlehlo. Zjistilo se, že nákaza pocházela z opic zelených pocházejících z Ugandy v Africe, které byly určené k laboratorním pokusům v Německu. Krátce na to lékaři diagnostikovali ještě další případ nákazy.

Hostitelé netopýři

Mezi tzv. hostitele Marburg viru patří africký ovocný netopýr Rousettus aegyptiacus. Vyskytuje se po celé Africe a bydlí v jeskyních. Infikovaní netopýři navíc nevykazují žádné zjevné příznaky nemoci a sami nejsou ohroženi na zdraví. Fungují tak pouze jako přenašeči.

Nakazit se od nich mohou primáti, tedy lidé a opice. U nakažených jedinců se virus může následně vyvinout v životu nebezpečné onemocnění. Ke zjištění, jestli virus může mít i jiné druhy hostitelů, je zapotřebí dalšího bádání.

Epidemie v Africe

Vzhledem k výskytu afrických netopýrů, kteří jsou rozšířeni po celé Africe, je ohrožena většina oblastí. V letech 1998 až 2000 se Marburg virus znovu dostal k moci a způsobil další epidemii v Demokratické republice Kongo. Na nákazu v dané oblasti zemřelo až 83 % nakažených pacientů.

Zasažena tímto virem byla také Uganda, kde v roce 2000 zemřelo 140 ze 354 nemocných jedinců. Zatím nejhorší epidemie v důsledku tohoto viru propukla v letech 2004 a 2005 na jihu Afriky, v Kongu a Angolu. Z 399 nakažených lidí zahynulo až 355 nemocných jedinců.

Nákaza se nevyhnula Evropě ani Americe

Nákaza Marburg virem se nevyhnula ani Evropanům. V roce 2008 při své cestě po africké Ugandě onemocněla turistka z Nizozemska. V Africe navštívila jeskyně s netopýry, kteří bývají hostiteli viru. Žena nákaze podlehla.

Stejně tak se nákaze nevyhnul ani americký cestovatel, u kterého se příznaky onemocnění objevily po návratu z Ugandy. Stejně jako holandská turistka, také on zde navštívil pověstné jeskyně v národním parku obývané africkými "ovocnými" netopýry. Měl ale více štěstí, dokázal se uzdravit.

Příznaky Marburg viru

Marburg virus se šíří tělesnými tekutinami, tedy krví, výkaly, slinami a zvratky. Vyvolává silné krvácivé horečky (hemoragické).  Ty probíhají podobně jako u viru Ebola, ale jsou nebezpečnější. Mezi další příznaky Marburg viru patří průjem, zvracení a silné krvácení z tělesných otvorů. Dosud na něj nebyl objeven účinný lék ani vakcína.

V současnosti se virus Marburg vyskytuje ještě v Ugandě a Angole, při cestování do těchto končin tedy odborníci doporučují zvýšenou opatrnost.

NA NEJNEBEZPEČNĚJŠÍ VIRY SVĚTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články