Injekce straší děti i dospělé. Jak hravě zvládnout odběr krve a očkování?

Injekce straší děti i dospělé. Jak hravě zvládnout odběr krve a očkování?
Zdroj: Pixabay.com

Strach z injekcí se netýká jen dětí, ale i dospělých. Podle odborníků se jehel častěji bojí právě dospělí pacienti. Jejich obavy bývají spojené se strachem z krve nebo z bolesti. Nepříjemnou zkušenost si takoví lidé nesou v sobě mnohdy už od dětství. Citlivějším jedincům odběr krve či očkování způsobují dokonce nevolnosti a další zdravotní komplikace. Naštěstí už ale existují způsoby, které obavy z jehel pomohou zmírnit, nebo dokonce překonat. Jaké to jsou?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 01. 2020 08:00

Řekněte si o znecitlivující krém nebo sprej

„V naší ordinaci se často setkáváme s tím, že z jehel mají strach nejen děti, ale i dospělí. Strach je samozřejmě zcela normální, protože vpich jehly není úplně příjemný. Proto zejména v případě dětí, ale i u dospělých, často využíváme znecitlivujících krémů. Jejich aplikace je jednoduchá a probíhá přibližně hodinu před samotným zákrokem. Ošetřované místo účinně znecitliví. Stejně tak je možné aplikovat i znecitlivující sprej,“ říká Bc. Pavlína Sklenářová, všeobecná zdravotní sestra.

Popusťte uzdu fantazii

Pokud máte z jehly opravdu velký strach, je dobré při zákroku myslet na něco jiného. Zkuste zavřít na chvíli oči, abyste neviděli přípravu injekční stříkačky, a relaxovat. Představujte si třeba, že jste na svém oblíbeném místě v přírodě. Promítejte si všechny uklidňující a příjemné věci, které vám zlepšují náladu. Uvidíte, že než si to stačíte uvědomit, bude celý nepříjemný proces za vámi.

Nebojte se zeptat!

„Našim pacientům doporučujeme, aby se před odběrem krve nebo očkováním informovali u svých známých, kteří mají s daným zákrokem zkušenosti. Je dobré se předem zeptat, na co se mají připravit. Měli by si zjistit pokud možno vše, co je zajímá. Větší míra informovanosti pomůže pacientům se na celý proces lépe nachystat a trochu se zklidnit. Ptát se samozřejmě mohou i u nás v ordinaci,“ vysvětluje Bc. Pavlína Sklenářová.

Dodává, že pokud mají pacienti ze zákroku velké obavy, měli by si raději vzít někoho s sebou jako morální podporu.

Na aplikaci se raději nedívejte

Až dojde na samotnou aplikaci jehly do pokožky, snažte se dívat jinam. Pohled na vytékající krev by vám nemusel udělat dobře. Takto vám zákrok pravděpodobně rychleji uteče, takže nebudete muset počítat vteřiny před vpichem jehly. Pokud navíc je použit znecitlivující krém, pravděpodobně injekci ani neucítíte. Díky jeho kombinaci s dalšími radami pak možná půjdete z ordinace domů se zjištěním, že jste se neměli čeho obávat.

Řekněte včas lékaři, když vám není dobře

V krajních případech se stává, že se pacientům ze strachu udělá nevolno. Mohou mít pocity na zvracení, nebo dokonce omdlévat. Pokud tedy zaregistrujete, že vaše obavy přesahují zvládnutelnou míru, hned o tom řekněte ošetřujícímu lékaři. Ten vám pomůže celou situaci lépe zvládnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články