Revoluční novinka: Indičtí vědci vyvinuli antikoncepci pro muže, která bude účinkovat 13 let

Ilustrační fotografie
Zdroj: Profimedia.cz
pesarpás cudnostiprvní antikoncepce se objevila již ve starém Eygptěkondomy dnes+ 1 fotka+ 2 fotky

Existuje několik způsobů, jak se bránit před nechtěným těhotenstvím. Zatímco ženy mohou volit z několika druhů antikoncepce, pánové moc na výběr nemají. Dlouhodobá ochrana pro ně vlastně neexistuje. To se ale nyní změní, zhruba za šest měsíců totiž vtrhne na trh revoluční novinka – antikoncepční injekce pro muže. Přišli s ní Indové.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 21. 11. 2019 10:25

Indičtí vědci konečně dokončili zkoušky na mužskou antikoncepci. Injekce byla úspěšná u 97,3% testovaných mužů a navíc u nich nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky. „Je to první mužská antikoncepce na světě a je z Indie, takže při schvalování musíme být obzvlášť opatrní,“ řekl indický kontrolor léčiv VG Somani. „Hledáme všechny aspekty, zejména certifikaci správné výrobní praxe, která nezvýší jakékoliv dotazy týkající se její kvality,“ dodal.

13 let ochrany

Antikoncepční injekce bude účinná po dobu 13 let, po kterých postupně začne ztrácet na své síle. Zároveň se předpokládá, že tímto typem antikoncepce dojde k velkému posunu v oblasti sterilizace mužů.

Doposud totiž pánové museli absolvovat chirurgický zákrok – takzvanou vasektomii, ale díky indické novince budou mít možnost zákrok podstoupit bezpečněji a méně invazivně. Lékaři zároveň předpokládají, že se díky této novince pro sterilizaci rozhodne daleko více mužů. „Tento produkt lze bezpečně nazvat prvním mužským antikoncepčním prostředkem na světě,“ řekl hrdě vedoucí vědec ICMR dr. RS Sharma, který měl experimenty na starost, pro web Hindustan Times.

Pánové se vyhnou chirurgické sterilizaci

Co je vlastně mužská antikoncepce? Jedná se o polymer, který musí být aplikován registrovaným zdravotníkem při lokální anestezii do trubice obsahující sperma poblíže varlat. To vše probíhá pod lékařským dohledem. Tento polymer už v 70. letech vyvinul profesor SK Guha z Indického technologického institutu a od roku 1984 je neustále zkoumán, aby se z něj mohl stát produkt pro hromadné užití. Nyní to vypadá, že jeho chvíle konečně přijde a spousta mužů po celém světě se díky němu vyhne chirurgické sterilizaci i nechtěnému otěhotnění partnerky.

TADY SE PODÍVEJTE NA HISTORII ANTIKONCEPCE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články