Relaxace s levandulí: Uklidňuje a pomáhá při zlomeninách

Levandule je královnou polí.
Zdroj: Pixabay
Levandulový olej pomáhá tlumit příznaky dýchacích obtíží.Blahodárný vliv levandule na lidský organismus je vědecky prokázán.8. Levandule. Chlubí se oslňujícím vzhledem a omračující vůní (pro komáry doslova). Žádný jiný argument netřeba.Levandule spolehlivě odpuzuje moly a jako bonus příjemně provoní vaše prádlo.+ 5 fotek+ 6 fotek

Nenáročná levandule se stala oblíbenou díky své pronikavé vůni i příjemnému vzhledu sušené rostlinky. Poradíme vám, jak si ji vypiplat ze semínek, včas sesbírat cenné květy i nať a z obojího vyrobit domácí levandulový sirup nebo účinnou levandulovou koupel.

Petra Járková
Petra Járková 01. 03. 2019 16:00

Ze Středomoří až na naše zahrádky

Levandule pravá pochází ze Středomoří, odkud se postupně rozšířila až k nám. Na Moravě a v jižních Čechách snese pěstování na zahrádce, zatímco třeba v Krkonoších ji musíte zasadit spíše do truhlíku či květináče za oknem.

S levandulí je neodmyslitelně spjatá Provence ve Francii

Levandule je polokeřík vysoký 20 až 60 cm s přisedlými čárkovitými listy, které jsou v mládí šedavě plstnaté a u starších rostlin zezelenají. Modré až fialové květy jsou uspořádány do konečného klasu na horních lodyhách, které jsou proslulé svou vůní. V našich končinách se setkáváme s levandulí pravou, levandulí úzkolistou, levandulí klasnatou a levandulí lékařskou. Pěstuje se zejména pro květ, méně často pro celou nať.

Vypěstujte si levanduli ze semínek nebo vysaďte keřík

Zdatní zahrádkáři si mohou levanduli vypiplat ze semínek, která zasejí do misek či truhlíků v průběhu února a března. Při pokojové teplotě 20 stupňů rostlinky přibližně za 3 týdny vyklíčí. Poté je rozesadíte do menších květináčů nebo sadbovačů a po posledních mrazech je můžete dát ven. Nejprve je vhodnější umístit květináče do stínu, aby si rostlinky zvykly na slunce. Vzrostlejší rostlinky pak zasaďte do země v průběhu srpna a začátku září, aby zvládly dobře zakořenit před prvními mrazy. Levanduli zakoupenou v květinářství nemusíte nijak zvláštně udržovat. Je zvyklá na mírnou zálivku. Upřednostňuje spíše suchou a dobře propustnou půdu.

Abyste udrželi pěkný tvar rostliny, je vhodné ji na jaře i na podzim pravidelně seřezávat a zastříhávat. Na jaře zastřihnete první výhonky, aby se rostlina pěkně zahustila a získala požadovaný tvar. Na podzim zkrátíte rostlinu do tvaru malého kopečku – při seřezávání se řiďte novými lístečky na větvičkách a řez veďte vždy před posledním.

Co je levandule?

Levandule je ideální rostlina do voňavého bylinkového zátiší na zahradě a je ozdobou každé, nejen bylinkové zahrádky. Vhodná je ale také k pěstování ve velkých nádobách. Jedná se o medonosnou rostlinu, proto ji milují včelky i motýli – jejím pěstováním tedy podpoříte a potěšíte i tyto drobné živočichy.

Kdy se sbírá květ levandule

Květ levandule se sbírá obvykle v červenci, před úplným rozvinutím. Pokud chcete sklízet i nať, mělo by to být ještě v období květu rostliny, tedy ideálně v srpnu. Levandule je velmi oblíbená léčivka používaná v homeopatii, kde se jako výchozí surovina sbírá vždy čerstvá velmi brzy ráno, ideálně před osmou hodinou – při sběru se tedy můžete inspirovat i tímto pravidlem zkušených homeopatů.

Jak se zpracovává?

Bylinku můžete ihned zpracovat a používat čerstvou nebo si vytvořit pevné zásoby na zimu. Nabízejí se dva základní způsoby sušení levandule. Někdo ji ukládá volně do papírové krabice – natrhané kvítky se stonky se vyskládávají vedle sebe a ukládají do suchých prostor půd nebo spíží. Druhou možností je pak zavěšení levandulí do svazků květem dolů. I v tomto případě je možné sušení na půdách nebo kdekoli jinde v bytě. Sušené svazky levandule se často využívají jako bytové dekorace nebo se sypou do plátěných sáčků a ukládají do šatníků proti molům.

Relaxace s levandulí

Voňavá levandule je báječná pro uklidnění a relaxaci, pro své uklidňující účinky se používá v aromaterapii v kombinacích s meduňkou, kozlíkem, květem hlohu a natí americké meduňky.

Lázeň z natě levandule

Pro zevní účely je velmi oblíbená nať. Pět polévkových lžic natě spařte 1 litrem vody a nechte 30 minut vyluhovat. Poté přeceďte a používejte jako lázeň. Levandulová koupel se používá jak pro ruce, tak pro nohy, ale účinná je i pro některé formy ekzémů. Studené obklady se doporučují na podvrtnutí kotníků a doléčení zlomenin, zatímco teplé až horké obklady jsou vhodné pro dosud nezhojené a velmi bolestivé zlomeniny.

Domácí levandulový sirup

Na 2 litry domácího levandulového sirupu budete potřebovat:

20 stonků levandule

1 litr vody

1 kg cukru

20 g kyseliny citronové

citron

Převařte vodu, odstavte a nechte vychladnout. Levanduli lehce omyjte a namočte do vychladlé převařené vody. Citron nakrájejte na plátky a přidejte k levanduli. Nechte 24 hodin louhovat a poté slijte přes pláténko nebo filtr. Pořádně vymačkejte, ať dostanete z výluhu co nejvíce cenných látek.

Vymačkanou tekutinu zahřejte na 40 stupňů a rozpusťte v ní 1 kg cukru a 20 g kyseliny citronové. Poté ještě teplý sirup slijte do připravených vyvařených lahví a zavíčkujte. Na hladinu můžete kápnout trošku alkoholu, abyste sirup zakonzervovali od případných nečistot. Doporučuje se neutrální líh, tedy například vodka nebo slivovice. Větší množství sirupu uskladněte do sklepa nebo ledničky.

Desetiminutová levandulová koupel nohou

Pokud vás pálí plosky nohou (třeba po delším výšlapu nebo intenzivním běhu), můžete využít desetiminutovou levandulovou lázeň třeba v kombinaci s mateřídouškou. Hrst bylin dejte do 1 litru studené vody, nechte projít varem a alespoň 10 minut vyluhovat. Až lázeň zchladne na přijatelnou teplotu, ponořte do ní na 10 minut nohy. Po koupeli je neutírejte, ale nechte přirozeně oschnout.

Inhalace vyluhovaných levandulových květů

Levandulové květy můžete použít jako prostředek k inhalaci proti senné rýmě nebo při podrážděné sliznici. Do 1 litru studené vody dejte 10 g květů, nechte přejít varem a 10 minut vyluhovat. Inhalovat můžete i několikrát denně. Doporučujeme napařování hlavy nad lavorem či hrncem s přehozeným ručníkem přes hlavu. Čím déle vydržíte, tím lépe.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články