Česnekem a alkoholem proti koronaviru? Světová zdravotnická organizace vyvrací nejčastější mýty o aktuální hrozbě

Koronavirus v ČR
Zdroj: Profimedia,cz

Koronavirus se šíří světem a společně s tím se ve společnosti objevuje i několik mýtů o tom, co proti němu může fungovat. Ovšem nenechte se zmást, lék na něj ještě bohužel není a zkoušet něco nového se vám ani nevyplatí. Samozřejmě, že můžete zvýšit příjem vitaminů či potravin podporujících zdraví, ty vás ale ani tak před koronavirem neochrání.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 27. 02. 2020 10:28

Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila přehled nejčastějších mýtů, které o ochraně před koronavirem kolují. Podívejte se, které to jsou.

Vysoušeče rukou koronavirus nezničí

Někteří lidé si mylně myslí, že na zničení koronaviru mohou fungovat vysoušeče rukou. Pravda to však není, a pokud se chcete ochránit, tak byste si často měli umývat ruce mýdlem nebo prostředkem s obsahem alkoholu. K osušení rukou používejte papírové ručníky nebo klidně i teplý vzduch.

Může koronavirus zničit ultrafialová dezinfekční lampa?

Ne, nemůže. UV lampy by navíc neměly být vůbec používány ke sterilizaci rukou nebo jiných částí těla. Záření totiž může způsobit podráždění kůže, takže pozor na ně.

Účinnost tepelných skenerů

O účinnosti tepelných skenerů lze mluvit pouze v případech, kdy se u lidí nakažených novým koronavirem objevila horečka. Tepelné skenery však neodhalí další nemocné, ani když už jsou virem nakaženi – prozatím totiž nemají horečku, která se může objevit dva až deset dnů po nakažení.

Koronavirus nelze zničit tím, že tělo postříkáme alkoholem či chlórem

Ani tato zajímavá metoda vám v boji proti zákeřnému viru nepomůže. Pokud byste alkohol či chlór nastříkali na celé tělo, tak žádný vir nezabijete, protože ty už do těla vstoupily dříve. Tímto úkonem byste si navíc mohli poškodit sliznici či oděv. Je pravda, že alkohol i chlór jsou velikými pomocníky u dezinfekce mnohých povrchů, vždy je ale třeba postupovat podle daných pokynů.

Mohou mi chodit dopisy či balíčky z Číny?

Veškeré obavy stranou. Bezpečnost je zaručena a lidé, kteří dostávají zásilky z Číny, nejsou vystaveni žádnému riziku nakažení koronavirem COVID-19. Vyplynulo to z analýzy, která zkoumala přežití koronaviru právě na objektech, jako jsou dopisy či balíčky.

Mohou virus šířit domácí zvířata?

Prozatím neexistuje žádný důkaz o tom, že domácí zvířata, jako jsou psi nebo kočky, by mohla být nakažena koronavirem. Není však od věci si po kontaktu s domácím mazlíčkem umýt ruce vodou a mýdlem, což vás ochrání před běžnými bakteriemi, jako jsou například E.coli nebo Salmonella, které mohou přecházet mezi lidmi a jejich čtyřnohými miláčky.

Vakcíny proti zápalu plic před koronavirem nechrání

Ani vakcína proti zápalu plic vás v boji s tímto zrádným virem neochrání. Virus je totiž nový a jiný, takže potřebuje svou vlastní vakcínu. Vědci na ní usilovně pracují a WHO jejich úsilí podporuje. Ovšem přestože vakcíny proti zápalu plic nejsou proti koronaviru účinné, tak se toto očkování pro celkové zdraví doporučuje.

Vyplachování nosu fyziologickým roztokem jako obrana proti koronaviru?

Někdo si myslí, že vyplachování nosu solným roztokem by lidi mohlo ochránit před koronavirem, neexistuje však žádný důkaz o tom, že by to fungovalo. Pravidelné vyplachování nosu fyziologickým roztokem sice lidem může pomoct k rychlejší rekonvalescenci během nachlazení, avšak nikde není dokázáno, že by umělo zabránit respiračním infekcím.

Ani česnek nepomáhá…

Česnek bezpochyby patří k velmi zdravým potravinám a má určité antimikrobiální vlastnosti. Opět ale neexistuje žádný důkaz o tom, že by jeho pojídání tělo ochránilo před nebezpečným koronavirem.

Sezamový olej nezabrání vstupu koronaviru do těla

Ani sezamový olej není tím správným pomocníkem v boji se šířícím se koronavirem. Existuje sice několik chemických dezinfekčních prostředků, jako je bělidlo, chlór nebo různá rozpouštědla, která virus mohou zničit na povrchu, ale pokud je umístíte na kůži nebo pod nos, tak na virus mají malý, nebo zcela žádný, dopad. Pro vaši kůži navíc tyto chemikálie mohou být velmi nebezpečné.

Kdo je k němu náchylnější?

Nový koronavirus se týká všech věkových skupin. Je jasné, že více jsou ohroženi starší lidé, kteří se potýkají se zdravotními problémy, jako je například astma, cukrovka či srdeční choroby. Světová zdravotnická organizace doporučuje lidem ve všech věkových skupinách, aby dodržovali preventivní kroky - základem je dodržování dobré hygieny rukou a respirační hygieny.

Antibiotika nepomohou

Antibiotika jsou ničitelem bakterií, na viry jsou ale bohužel krátká. V boji proti koronaviru by tedy neměla být používána jako prostředek prevence či léčby. Ale v případě, kdy je člověk s koronavirem COVID-19 hospitalizován, tak antibiotika dostat může, protože je u něj možná bakteriální koinfekce.

Léky na koronavirus nejsou

K dnešnímu dni neexistuje žádný doporučený lék, který by sloužil k prevenci ani léčbě koronaviru. U osob, které jsou zákeřným virem infikovány, by měla být zajištěna náležitá péče, která povede k úlevě a léčbě příznaků. Lidem se závažným onemocněním by pak měla být poskytnuta podpůrná péče. Některé specifické léčebné postupy jsou stále předmětem zkoumání a budou dále testovány. Světová zdravotnická organizace se spolu se svými partnery snaží o urychlení celého procesu, protože ví, že virus se šíří neskutečnou rychlostí, a je potřeba ho co nejrychleji zastavit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články