Bakterie, kvasinky a plísně! Co se děje v roušce, když ji tři dny nevyperete

Bakterie, kvasinky a plísně! Co se děje v roušce, když ji tři dny nevyperete
Zdroj: Freepik.com

Je to otravné, ale vypadá to, že roušek se jen tak nezbavíme. Navíc nyní s nadcházejícím obdobím obvyklých chřipek nás můžou účinně ochránit nejenom před covidem-19, ale i před tímto nepříjemným virovým onemocněním. Stále však platí, že bychom roušky měli akceptovat a naučit se o ně správně pečovat.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 06. 10. 2020 14:30

Řešení, jak se efektivně bránit před bakteriemi a viry, ale i smogem, plísněmi či pyly máme při ruce – vybereme si vhodné ochranné prostředky. V tomto případě roušky, respirátory či šátky s nanovlákenným filtrem a budeme se o ně dobře starat.

Bezpečnost něco stojí

Pořizovací cena ochranných pomůcek s nanovlákennou filtrační vložkou není zrovna malá. Ale spočítejte si, kolik už jste investovali a ještě do budoucna investujete do jednorázových roušek anebo kolik úsilí vás stojí našití roušek textilních. A to ani jedny z výše jmenovaných vás rozhodně nedokážou ochránit ani z pětiny tak účinně jako nanovlákenná bariéra.

Přeperte svoji roušku

Svoje osobní prádlo také měníme každý den. Stejně bychom měli přistupovat i k ochranným prostředkům. Šátek nebo rouška s nanovlákennou membránou sice pohltí až 99,9 % částic, ale jakmile je sejmete, kontaminujete vnitřní stranu a tím pozbývají na účinnosti. Proto byste je měli denně nebo po každém použití přeprat alespoň v ruce a nechat vyvěšené, aby opravdu zmizely veškeré viry a bakterie. Je prokázáno, že nanovlákenná membrána vydrží 50 a mnohdy až 80 pracích cyklů. Postupně sice její filtrační schopnost pomalu klesá, nikdy však nespadne pod 65 % a takové hodnoty s chirurgickou rouškou nedosáhnete nikdy.

Běžná rouška také chrání, ale…

Stále si pamatujte a opakujte – obyčejná rouška neochrání mne, ale okolí. Je to nefér, ale je to tak. Látka nezabání průniku bakterií a virů směrem k vám, nicméně je to alespoň minimální stupeň ochrany, který je akceptovatelný.

Proto byste také o své roušky měli dobře pečovat. Je sice pravda, že nový koronavirus ztratí na většině povrchů životaschopnost v řádu dní, samotné textilie však zatím testovány nebyly. Na roušce navíc dál zůstávají všechny bakterie, kvasinky a plísně pomnožené předchozím nošením a vlhkostí. Dezinfekce je proto nutná i kvůli nim. Z tohoto důvodu se nedoporučuje na „samovolnou dezinfekci“ spoléhat.

Pomůže alkohol?

Krátkodobě nošenou textilní roušku (do 60 minut maximálně) nemusíte ihned vyvařovat, stačí ji vydezinfikovat alkoholem v alespoň 60% koncentraci, celá tkanina však musí dostatečně nasáknout. Tento postup dezinfekce nicméně nedoporučujeme. Přísady v dezinfekci na ruce obsahují přídavné látky, jako je glycerin, které mohou roušku zalepit či v ní vytvořit příznivé prostředí pro růst mikroorganismů.  Stále tedy platí – nejlepší je vyprat, vyvařit a vyžehlit.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články