Líbejte se jen v rouškách, radili odborníci za španělské chřipky v roce 1918

Během pandemie Španělské chřipky lékaři párům doporučovali líbat se v roušce.
Zdroj: Archiv
Španělská chřipka o sobě dala vědět zásadním způsobem mezi lety 1918 až 1920. Tehdy jí podlehly desítky milionů lidí na celém světě. Rozšířila se velmi rychle díky nově budovaným dopravním spojením mezi jednotlivými kontinenty.Španělská chřipka dostala svůj název nikoli proto, že by vznikla ve Španělsku, ale proto, že v té době neutrální Španělsko o ní psalo jako první.Úmrtnost na tzv. španělskou chřipku byla odhadována až na pět procent, počet obětí činil mezi 50 a 100 miliony lidí (smrtnost tedy odpovídala zhruba 10 až 20 % z nakažených osob).Rok 1918: Chřipka kosila nejen děti a staré lidi, ale bohužel si brala i mladé zdravé lidi. Nikdo nevěděl proč. Přestávaly tak stačit hřbitovy a pohřbívalo se doslova, kde se dalo. + 7 fotek+ 8 fotek

Pandemie COVID 19 přinesla na jaře jedno důležité varování, vyhýbejte se fyzickému kontaktu s lidmi, kteří s vámi nesdílejí společnou domácnost. Podobná upozornění se objevovala už během španělské chřipky před sto lety. A nejenom to…

Jana Jánská
Jana Jánská 25. 09. 2020 12:23

Pandemie koronaviru představuje mnoho změn pro osamělé jedince, kteří se aktivně snaží najít si partnera. Potkávat se s cizími lidmi a vystavovat případnému riziku není podle odborníků v této době právě žádoucí. Doktoři, epidemiologové a dokonce i vládní organizace varují lidi, aby si dvakrát rozmysleli líbání, při kterém dochází k výměně slin. A někteří jdou dokonce tak daleko, že navrhují nošení roušek během sexu.

Rande za španělské chřipky

Jak se ukazuje, bezpečné randění vypadalo během poslední světové pandemie španělské chřipky v roce 1918 dost podobně. Kromě toho, že lékaři odrazovali od líbání a v některých státech bylo dokonce zakázáno a zamilované páry hledaly kreativní způsoby, jak se objímat a přitom zůstat v bezpečí.

Na titulních stranách tehdejších novin se objevovala varování zdravotníků, aby se lidé v době šíření extrémně nakažlivého virusu zdrželi fyzického kontaktu ústy.

Portál Cosmopolitan.com zmiňuje titulek článku v Tombstone Epitaph z roku 1918, který zněl: Líbání je zakázáno, protože z něj hrozí chřipka. Další komentář se objevil v newyorkských novinách The Plattsburgh sentinel, kde 23. srpna 1918 stálo toto: Lidé by se měli vyvarovat líbání partnerů, přátel a příbuzných, pokud mají rýmu. Magazín The Chat v listopadu roku 1918 byl o něco benevolentnější. Uveřejnil následující radu: Raději se v těchto dnech nelíbejte, ale pokud potřebujete projevit náklonnost, líbejte na tváře nebo na čelo.

Nepřipomíná vám to něco?

Vydání The Seattle Star ze 13. ledna 1919 poznamenalo, že koncem 19. století, kdy dr. Cyrus Edson řekl, že se líbáním šíří chřipka, se mu lidé smáli. Dnes je ovšem smích přešel, protože španělská chřipka útočí. Podobnost s radami při začátku pandemie koronaviru a jejich zlehčováním se bohužel i dnes vrací jako bumerang.

Ochranné pomůcky

Už v období španělské chřipky odborníci burcovali k opatrnosti, takže se objevil i tento názor: Pojďme se věnovat péči a upustit od obecně naprosto zbytečného líbání, které denně praktikuje spousta lidí. Veřejnost by měla zaujmout pevné stanovisko, alespoň dokud tato ničivá epidemie neskončí a spokojit se s pouhým potřesením rukou a vyhnout se tak riziku přenosu chřipky z úst do úst.

Ovšem vydání článku v newyorkských novinách The Sun nabídlo již praktičtější rady, které uváděl titulek: Když se musíte líbat, líbejte se přes šátek. A už tenkrát se diskutovalo o štítu, který by vytvořil bariéru mezi rty partnerů. Jelikož to ale vypadalo, že se bude vyrábět ze síťoviny, šíření viru by rozhodně nezabránil. Ačkoli byla tato pomůcka docela zbytečná, několik společností se přesto rozhodlo ji vyrábět a dokonce nabízely v novinách několik verzí.

Zákon zakazuje...

Jak chřipka postupovala, zdržení se líbání nebylo jenom pouhou radou, ale stal se z něj zákon. K němu se v jednom starém novinovém výstřižku z Cincinnati v Ohiu objevila informace, že starosta zrušil antipolibkové nařízení pro vojáky vracející se z války domů.

Badatel Roi Mandel z genealogické sítě MyHeritage pro magazín Cosmopolitan ovšem uvedl, že v roce 1920 byl v Madridu zatčen muž jenom proto, že políbil svou ženu na ulici.

Projevit náklonnost na veřejnosti, byl v letech 1918 až 1920 očividně stejně velký problém jako kvůli všem karanténám a dalším omezením se seznamovat. Profesorka historie medicíny z univerzity Yale Naomi Rogers k tomu pro Cospompolitan dodala: „Spousta možností k setkávání jako cirkusy, místní trhy a podobné události byla považována za zcela zbytečná a většina z nich byla během první a druhé vlny pandemie zakázána.

Online rande

Dnes to mají single lidé přece jenom o něco snazší, protože se mohou potkávat prostřednictvím různých aplikací a videochatů. I když to také není ideální, protože jim chybí tolik potřebný fyzický kontakt, rozhodně je to lepší než před sto lety, kdy ti, kteří hledali partnera, si museli podávat placený inzerát, aby našli spřízněnou duši

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články