Nejen koronavirus, ani španělská chřipka se nevyhýbala slavným. Onemocněl jí i Walt Disney. A kdo další se uzdravil?

Nejen koronavirus, ani španělská chřipka se nevyhýbala slavným. Onemocněl jí i Walt Disney. A kdo další se uzdravil?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Disney lhal o datu svého narození, aby se teprve v šestnácti letech mohl zaregistrovat k záchrannému sboru Červeného kříže na konci 1. světové války. Potom ale onemocněl španělskou chřipkou, a než se stihl uzdravit, válka skončila.Španělská chřipka postihla i malíře moderny Edwarda Muncha. Ten ještě předtím, než onemocněl, namaloval mnoho děl s tématikou smrti a nemocí. I přes jinak chatrné zdraví měl umělec štěstí a z choroby se uzdravil. Namaloval také několik autoportrétů své nemoci. Předsedu vlády Spojeného království Davida LLoyda George týdny před koncem první světové války postihla španělská chřipka, která ho bezprostředně ohrozila na životě.  Devět dní musel zůstat na lůžku, nosit respirátor a přes měsíc byl sledován lékaři. Protože se ale předpokládalo, že zprávy o jeho nemoci „povzbudí nepřítele“, byla jeho nemoc novinářům tajena.Kromě toho, že velký americký generál John J. Pesrshing sám onemocněl, španělská chřipka, mu působila ještě další mnohem větší problémy. Jeho jednotky totiž umíraly rychleji na nemoc než kvůli zásahu kulek. Pershing tak byl požádat vládu o více než 30 mobilních nemocnic a 1500 zdravotních sester.+ 4 fotky+ 5 fotek

Už v minulosti se lidstvo muselo potýkat s virovou pandemií. Místo koronaviru ale útočila španělská chřipka, která zasáhla celý svět a nevyhnula se ani slavným osobnostem. Kromě Walta Disneyho postihla několik amerických prezidentů i španělského krále. Měli ovšem štěstí v neštěstí, když se z této nebezpečné nemoci úspěšně vyléčili. Kdo další z velkých osobností se tenkrát uzdravil?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 29. 03. 2020 09:00

Pandemie španělské chřipky udeřila v letech 1918–1920 a měla na svědomí přibližně 50 až 100 milionů obětí, 10 až 20 % z nakažených. Z toho vyplývá, že zdaleka ne všichni infikovaní pacienti se vyléčili. Často navíc nepřežili právě mladí jedinci mezi 20 a 40 lety. Důvodem vysoké úmrtnosti paradoxně obětí nízkého věku byl takzvaný efekt „cytokinové bouře“, který způsoboval přehnanou reakci imunitního systému. Přestože se španělská chřipka nevyhnula ani známým lidem, někteří z nich se z ní úspěšně zotavili.

Franklin Delano Roosvelt

V roce 1918 byl budoucí americký prezident náměstkem ministra námořnictva a pobýval dva měsíce v Evropě, když ho na lodi po cestě domů zastihla španělská chřipka. Deník The New York Times popsal jeho nemoc jako „lehký atak na zápal plic způsobený španělskou chřipkou“. Roosevelt se zotavoval v domě své matky v New Yorku až do doby, než se začal cítit dostatečně dobře na to, aby se vrátil zpět do Washingtonu, D.C.

Wilhelm II.

Zatímco německý císař byl nepochybně naštvaný, že onemocněl španělskou chřipkou, měl zároveň důvod se z chřipkové epidemie radovat, nebo si to alespoň myslel. Jeden z jeho vojenských generálů na něj totiž naléhal, že tato choroba zdecimuje francouzské jednotky, zatímco Němci zůstanou většinou nezranění. Jelikož Německo potřebovalo zázrak, aby vyhrálo válku, chřipka se pro něj danou chvíli musela jevit jako dar z nebes. Nakonec ale zničila obě vojska téměř stejně a Německo se vzdalo.

Haile Selassie I.

Budoucí císař Etiopie byl jedním z prvních Afričanů nakažených španělskou chřipkou. Jeho země nebyla na vypuknutí epidemie vůbec připravená. V hlavním městě léčili pacienty pouze čtyři lékaři. Selassie přežil, ale není známo, kolik lidí v Etiopii vlastně nemoc zabila. V sousedním britském Somalilandu na ni zemřelo až 7 % populace.

Katherine Anne Porter

Známá americká novinářka a spisovatelka promítla své zkušenosti se španělskou chřipkou v roce 1918 do krátkého románu s názvem Pale Horse, Pale Rider. Příběh vypráví žena s chřipkou, o kterou se stará mladý voják. Zatímco ona se z nemoci zotavuje, mladík se nakazí a zemře.

Lillian Gish

Herečka němých filmů se během úprav kostýmu začala cítit špatně, a když se vrátila domů, zkolabovala s vysokou horečkou. Naštěstí si mohla dovolit doktora a dvě sestry, kteří k ní docházeli nepřetržitě. Po svém uzdravení si Gish později stěžovala: „Jedinou nepříjemnou věcí bylo, že jsem celou zimu musela nosit flanelové noční košile - jsou hrozné.“

Clementine Churchill

Zatímco prezident Winston Churchill byl v roce 1919 ve Francii, jeho domácnost, včetně jeho manželky Clementine a jejich chůvy Isabelle, která se starala o svou malou dceru Marigold, postihla španělská chřipka. Podle Churchillovy dcery Mary Soamesové Isabelle začala blouznit a vzala Marigold z její postýlky. Přestože byla Clementine sama nemocná, Marigold se ujala a celé dny strávila v obavách o Marigoldin stav. Jejich chůva Isabelle na chřipku zemřela, ale Clementine a Marigold přežily (i když Marigold zemřela později v roce 1921).

Walt Disney

Mnohé možná překvapí, že se španělskou chřipkou nakazil i Walt Disney. Ta mu navíc zkazila plán jít pomáhat k záchrannému sboru Červeného kříže během první světové války. Dokonce lhal o datu svého narození, aby se do něj teprve v šestnácti letech mohl zaregistrovat. Potom ale onemocněl, a než se stihl uzdravit, válka skončila.

JAKÉ DALŠÍ ZNÁMÉ OSOBNOSTI SE VYPOŘÁDALY SE ŠPANĚLSKOU CHŘIPKOU? PODÍVEJTE SE DO GALERIE:

Zdroje textu: Mentalfloss.com, Wikipedia.com

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články