Pašijová nit, koupel v rose i půst: Velikonoční tradice, které jsou balzámem pro vaše zdraví

Pašijová nit, koupel v rose i půst: Velikonoční tradice, které jsou balzámem pro vaše zdraví
Zdroj: Pixabay.com
Barvení vajíček je jednou z nejoblíbenějších velikonočních tradic. Předci věřili, že pomalováním získají vejce magickou moc.Barvená vejce jsou součástí dekorace a výzdoby většiny českých domácností.Tvoření a zdobení kraslic je další oblíbenou tradicí už od dob raného křesťanství. Symbolizuje plodnost a znovuzrození.Pomlázka v Čechách k Velikonocům neodmyslitelně patří. Lidé se už odedávna švihají pomlázkou, aby byli celý rok zdraví a mladí.+ 2 fotky+ 3 fotky

Velikonoce nejsou ani zdaleka jen o koledování. Pro naše předky byly symbolem nových začátků. Zahrnují celou řadu tradic a symbolických rituálů zaměřených na zdraví a celkovou vitalitu. Pojďte se podívat na ty nejzajímavější z nich.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 10. 04. 2020 09:00

Asi každý zná každoroční nelítostné švihání děvčat pomlázkou, které jim mělo zajistit dlouhodobé zdraví a krásu. Právě to se drží v méně či více upravené podobě dodnes téměř všude. Jaké další velikonoční tradice nám mají dodat zdraví a vitalitu?

Ochranná pašijová nit

Na Sazometnou středu se kromě tradičního vymetání komínů (odtud název) dali naši předci také do šití. Do oblečení všívali takzvanou pašijovou nit, která jejího nositele měla chránit před nemocemi, ale i před bouřkou nebo strašidly. Středu před Velkým pátkem ale budete pravděpodobně znát jako Škaredou, protože byste se mimo jiné neměli v tento den mračit ani jinak škaredit, jinak vám to zůstane a budete se mračit po celý rok.

Zelené jídlo, sladké dobroty a omytí rosou pro zdraví

Na Zelený čtvrtek, jak už název napovídá, lidé věřili, že by měli sníst něco zeleného. Zelené jídlo, jako je špenát nebo hrách, jim mělo zajistit dobré zdraví po celý rok. Kromě toho hospodyňky pekly ale i sladké kynuté jidášky potírané medem, které se jedly hned ráno nalačno. Sladká dobrota měla rovněž zajistit trvalé zdraví a ochranu před vosími žihadly i hadím uštknutím. Někteří jedinci na Zelený čtvrtek navíc vstávali velmi brzy, aby se pomodlili a omyli rosou. Tento tradiční rituál je měl ochránit před nemocí šíje.

Na Velký pátek se nejedlo, nemocí mělo zbavit koupání v potoce

Po bohatém hodování nastával na Velký pátek přísný půst. Nedržel se však úplně. Jednou v tomto dni se lidé mohli najíst dosyta, museli se ale vyhnout masu. Na Velký pátek se navíc věřilo, že ten, kdo se ráno před východem slunce vykoupe v proudící vodě (třeba v potoce), se zbaví všech nemocí.

NA DALŠÍ VELIKONOČNÍ TRADICE SE PODÍVEJTE DO GALERIE.

Použité zdroje textu: spektrumzdravi.cz, ceskevelikonoce.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články