Velikonoce 2020: Dnes je Popeleční středa, nastává období půstu. Co všechno se během něj dodržuje?

Velikonoce 2020: Dnes je Popeleční středa, nastává období půstu. Co všechno se během něj dodržuje?
Zdroj: Pixabay.com

Dnes je Popeleční středa. A to znamená jediné – křesťanům začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Víte, co všechno by se během této doby mělo dodržovat a čeho byste se měli snažit vzdát?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 26. 02. 2020 12:35

Spousta lidí si myslí, že velikonoční půst souvisí s dlouhým hladověním. Tak to ale vůbec není. Křesťané by se během postní doby měli soustředit na svůj duchovní růst, který vyvrcholí na Velikonoce. Lidé tak v postní době odpočívají, načerpávají energii, ale také navazují kontakty s dalšími lidmi.

Neděle jsou z půstu vyloučeny

Večer před Popeleční středou skončilo masopustní období a začaly se odpočítávat dny do Zeleného čtvrtku, který letos nastane devátý dubnový den. Velikonoční pondělí pak připadá na 13. dubna.

Doba mezi Popeleční středou a Velikonocemi ve skutečnosti trvá 46 dní, křesťané se ale domnívají, že neděle jsou z půstu vyloučeny, protože jsou tradičně považovány za dny odpočinku.

Bez luxusu

Velikonoce jsou v křesťanství považovány za nejposvátnější den roku, protože připomínají vzkříšení Ježíše. Křesťané postní období využívají k modlitbám i pokání a zároveň se jedná o čas, ve kterém se zaměřují na svou sebereflexi a zdržují se luxusního života.

S postní dobou jsou spojena i určitá omezení. Lidé by například neměli jíst maso, ale taky máslo, mléko a další „dražší" potraviny. I proto se na začátku půstu v křesťanských domácnostech často podávají palačinky, které jsou ideální příležitostí k tomu, jak ze svých spižíren spotřebovat vejce nebo cukry.

Spousta lidí se během půstu rozhodne přestat s kouřením nebo konzumací alkoholu, což může vést k výraznému zlepšení jejich zdravotního stavu. Řada křesťanů se rovněž snaží žít omezený život na sociálních sítích, méně nakupují, nejezdí autem nebo přispívají na charitu. Během půstu se zkrátka snaží o to, aby se co nejvíce duchovně očistili.

A co vy, dodržujete nějaké tradice, které s velikonočním půstem souvisí?

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články