Popeleční středa: 40 dnů dlouhý půst zahajuje popelec a výplach kořalkou

Popeleční středa: 40 dnů dlouhý půst zahajuje popelec a výplach kořalkou
Zdroj: Wikimedia Commons/Julian Fałat, Public domain
Během půstu bychom se měli vyvarovat masa teplokrevných zvířat. Na sladkovodních rybách si ale pochutnat můžeme, kupříkladu na tomto amuru bílém.Dále lze do jídelníčku zařadit luštěniny...
...a obiloviny.
Na stole by neměl chybět ani kváskový chléb.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Popeleční středa letos připadá na 2. března, datum je totiž stejně pohyblivé jako třeba u Velikonoc. Víte, jaké tradice a zvyky se pojí s tímto křesťanským svátkem, jenž zahajuje čtyřicetidenní půst? A tipli byste si, co je to popelec?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 03. 2022 14:00

Popeleční středou začíná pro křesťany období půstu. Do něho se ale nezapočítávají neděle, ty se za postní dny nepovažují. Jedná se o přípravu na nadcházející Velikonoce.

Popeleční středa znamená konec všem požitkům

Po Masopustu, který byl ve znamení konzumace dobrého jídla a pití, přichází Popeleční středa. Křesťané by se s nastupujícím půstem měli zříci zábavy, dobrého jídla, cigaret, alkoholu (i když ten je v období půstu poněkud spornou položkou), a také různých oslav. Navíc by neměli v úterý o půlnoci tančit. Pokud toto pravidlo porušili, zjevil se jim pekelník v zelené kamizole a začal je strašit.

Jak už napovídá samotný význam slova půst, lidé by se měli soustředit na duchovní věci a konání dobrých skutků. K tomu se váže i takzvaný popelec. Jde o popel ze spálených větviček oliv a palem, nebo jívy, kterou lidově označujeme jako kočičky. Ty se pálí vždy o předchozích Velikonocích, na Květnou neděli. Kněz pak lidem udělá na čelo znamení kříže. Tím jim připomíná, že veškeré strasti jsou pomíjivé. Stejně jako honba za bohatstvím.

Tradice spojené s Popeleční středou

Především se tento den nesmělo prát prádlo, jinak by zůstalo po celý následující rok špinavé. Pít se doporučovala svěcená voda, nebo kořalka. Díky tomu měli mít lidé v létě pokoj od otravných komárů. Kdo se rozhodl péct během půstu chleba, mohl počítat s tím, že mu pomůže samotný Bůh.

Po vsi zase chodil legračně oblečený člověk s lucernou, který hledal masopust. Někteří lidé mu dovolili i prohlídku vlastního domu, zda někde toto veselí neschovali. Pobaveně pak pozorovali, jak nahlíží i do těch nejtemnějších koutů obydlí. Ženy zase mužům natíraly obličeje vodou s rozpuštěným mýdlem. Mělo je to probrat z masopustních oslav.

40 dnů půstu

I když se to tak může na první pohled zdát, nečeká nás 40 dní drastické diety. Vynechat se mělo zejména maso teplokrevných zvířat. „Maso jest pro duši křesťana škodlivé, neboť v něm probouzí touhu zabíjet. Jestliže se smísí krev z masného pokrmu s krví člověka, který takové jídlo snědl, vzbudí se v takovém nestřídmém člověku pocit pýchy a pohrdání ostatními,” napsala Alena Vondrušková v knize Český lidový a církevní rok.

A co tedy jíst v období půstu, pokud chceme dodržet tradice? To se dozvíte v naší galerii...

Zdroje informací:  

Wikipedia.org: Popeleční středa

Alena Vondrušková: Český lidový a církevní rok

Living.iprima.cz: Popeleční středa je první den velikonočního půstu. Jaké tradice jsou s ní spojené a co v čase půstu jíst? 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články