Velký pátek, připomínka utrpení: Ukřižovaným prodlužovali smrtelná muka houbou s octem

Velký pátek, připomínka utrpení: Ukřižovaným prodlužovali smrtelná muka houbou s octem
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Ukřižování se nejvíce používalo ve starověku a raném středověku. Jeho nejznámější obětí byl Ježíš Kristus. Smrt způsobilo buď vykrvácení, nebo pomalé udušení. Odsouzení byli ještě před samotnou popravou zbičováni.Římská satirická kresba: „Ukřižovat pro víru se nechá jenom osel."Ukřižování svaté Julie se svázanými nohami.+ 5 fotek+ 6 fotek

Pro křesťany je Velký pátek symbolem utrpení a smrti Ježíše Krista. Ostatně i kříž, na němž byl přibit, se stal symbolem celé katolické církve. Jakou historii má tato velmi drastická metoda popravy? A je možné, že se používá i v moderních dějinách lidstva?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 04. 2021 08:30

Ukřižování představuje potupný způsob exekuce, který se používal ve starověku a raném středověku. Nejznámější obětí této popravy se stal Ježíš Kristus. Kromě něj se však na kříži častokrát ocitli různí agitátoři, piráti, otroci a osoby bez občanských práv.

Nejdříve bič a pak kříž 

Když byl někdo odsouzen k ukřižování, čekalo ho před samotným vykonáním popravy ještě bičování. Ač neexistuje autentický popis průběhu exekuce, z různých historických zdrojů, zejména ikonografických pramenů, lze zjistit, že byl dotyčný člověk svlečen a poté přivázán či přibit hřeby na dřevěný kříž.  

Ruce měly být patrně probodené hřeby v oblasti zápěstí, nikoli skrze dlaně. Nohy se zase přibíjely za paty, hřeb tak musel procházet zezadu. Tuto domněnku potvrdil archeologický nález v Izraeli. Trám s odsouzeným byl poté vytažen a připevněn na svislou část kříže, a to do výšky 2,5 až 3,5 metru. Někdy se navrch také přitloukla cedulka se jménem a proviněním nebožáka. 

Prodlužování utrpení 

Oddalování smrti byla u ukřižování zcela normální praxe. Proto se kupříkladu pod kříž přidávala podnožka, což můžeme vidět na románských obrazech a sochách. Když odsouzený začal omdlévat, přikládala se mu k nosu houba napuštěná octem. Tímto způsobem ho bylo možné opakovaně přivést k vědomí.  

Přesná příčina smrti není dodnes na sto procent potvrzená. Hovoří se o hypovolemickém šoku, což je akutní stav, během něhož dojde k těle k závažnému snížení objemu krve a jiných tělesných tekutin a dále k pomalému zadušení, a to vlivem nepřirozené pozice a váhy těla na kříži, což ztěžuje dýchání  

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Rusty Young (@rustyyoung_author)

Jak na kříž

Ukřižování nebylo jen doménou křesťanské Evropy. Docházelo k němu také v Japonsku, kde se mu říkalo haricuke. Člověk byl zavěšen na kříž ve tvaru T a kat jej poté usmrtil kopím.

Apoštol Petr byl zase ukřižován hlavou dolů, nechtěl se totiž stavět na Kristovu úroveň. A svatý Ondřej byl zase přibit hřeby na kříž ve tvaru písmene X.

Ukřižování v současnosti 

Japonci často používali ukřižování během druhé světové války, kdy touto metodou trestali zajaté vojáky. To ale není naposledy, co k něčemu podobnému došlo. Když byl Alí Muhammad al-Nimr odsouzen za účast na protivládní demonstraci během Arabského jara, v roce 2014 jej sťali a poté zavěsili na kříž.

Velký pátek na kříži 

Najdou se ale i tací, kteří se nechají ukřižovat zcela dobrovolně. Na Filipínách dochází každoročně během Velkého pátku k symbolickému přibití na kříž. Je to jakýsi výraz hluboké víry a náboženského vytržení. Katolická církev se ale od těchto praktik distancuje a nepodporuje je.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Crucifixion 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články