Nejzvrácenější metody mučení ve středověku: Ušlapání slonem i vikingský krvavý orel

Nejzvrácenější metody mučení ve středověku: Ušlapání slonem i vikingský krvavý orel
Zdroj: Wikimedia Commons/Émile Bayard, Public domain
Nejhorší druhy mučení představovaly nejen odstrašující trest, ale často také populární podívanou pro veřejnost. V případě metody 3 v 1 došlo nejprve na řadu tažení koňmi......poté následovalo věšení. Odsouzený byl však včas odříznut...
...musel totiž ještě podstoupit rozčtvrcení.Mezi nejoblíbenější a v podstatě nejhumánnější metody exekucí patřilo stětí.+ 11 fotek+ 12 fotek

Lidská vynalézavost nezná mezí. V průběhu dějin bylo vymyšleno tolik mučících metod, až z toho mrazí. Od napíchnutí na kůl přes ušlapání slonem až po obzvlášť zákeřného vikingského krvavého orla. Na nejhorší techniky byl plodný zejména středověk, kdy stětí hlavy představovalo tu zřejmě nejméně bolestivou smrt...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 20. 03. 2021 14:00

Brutální mučení mělo ve středověku působit jako odstrašující příklad všem zločincům. A v tomto ohledu splnili kati své řemeslo na výbornou. V období trvajícím tisíc let dokázali vymyslet skutečné „libůstky”.

3 v 1

Ve středověké Anglii byla jedním z nejhorších zločinů velezrada. Člověka, který se jí dopustil, čekalo tažení koňmi, později též vyvržení vnitřností, oběšení, nebo spíše přidušení, kat totiž odsouzeného v poslední chvíli odřezal, a konečné rozčtvrcení. Někdy to však skončilo kastrací vězně a vyříznutím střev, která byla poté vhozena do ohně. Pokud dotyčný ještě žil, přišel o hlavu. Definitivní zákaz používání této surové metody přišel až v roce 1803.

Ušlapání slonem

Sloni byli po celá staletí cvičeni k tomu, aby pomáhali lidem, někteří z nich však měli za úkol zabíjet. Metoda zvaná gunga rao přetrvala v jihovýchodní Asii až do devatenáctého století. Tento trest se obyčejně ukládal zločincům, podvodníkům, kteří krátili daně a zlodějům. Obyčejně slon rozdrtil oběť tlakem na hlavu či břicho. V Dillí bylo svého času usmrcení slonem veřejnou záležitostí a zábavou. Speciálně vycvičená zvířata měla na klech upevněné čepele, kterými řezala do těl odsouzených. V dalších případech došlo nejprve ke zlomení končetin a až poté k finálnímu rozdrcení lebky.

Krvavý orel

S důmyslnými mučícími metodami nezůstali pozadu ani Vikingové. O existenci slavného krvavého orla se však mezi historiky vedou spory, protože se zmiňuje pouze ve dvou ságách. Je tak otázkou, zda si jej autoři pouze nevymysleli. Nicméně prvním, kdo měl tuto proceduru zažít, byl Aella král Northumbrie. Pomstít se mu měli synové Ragnara Lothbroka, a to za to, že hodil jejich otce do jámy plné jedovatých hadů. Postup byl následující: rozřízla se kůže na zádech, poté se sekerou oddělila všechna žebra, a jakmile získali Vikingové přístup k orgánům, měli do ran vtírat sůl, aby oběť zůstala vzhůru. Nakonec se vytáhly plíce, z nichž se vytvarovala dvě krvavá křídla.

Nabodnutí na kůl

Hodně nepříjemnému druhu mučení měl holdovat Vlad III. Dracula, který byl inspirací pro slavné literární a filmové monstrum. Odsouzený byl nabodnut na naolejovaný hrot kůlu, muž skrze konečník, žena přes vagínu. Někdy se kůl ještě „vylepšil” tím, že se trošku otupil, a tak tělem procházel i několik dní. Častokrát vyšel ven krkem nebo v oblasti ramen. Naposledy byla tato poprava použita ve dvacátém století během arménské genocidy.

Zdroje informací:

Wikimedia.org: Torturing method

Allthatsinteresting.com: 10 medieval execution methods that are the definition of cruel and unusual

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články