Vikingové aneb Co v seriálu nenajdete: Pravidelně se myli, nemocné předhazovali zvěři a mrtvé posílali po vodě

Vikingové
Zdroj: Prima Cool
Seriál Vikingové vznikl v irsko-kanadské koprodukci.Stanice History zamýšlela natočit jen jednu řadu, a to pouze s devíti epizodami. Zájem diváků však rozhodl o pokračování.Producent Michael Hirst prozradil, že chtěl Vikingy ukázat v komplexnějším světle, tedy ne jen jako válečníky a vrahy, ale také jako lidi se starostmi a problémy, které přináší každodenní život.Ragnar značí v překladu strážce pevnosti. Lodbrok zase chlupaté kalhoty (odkazuje to zřejmě na kožené spodky na nichž byla ponechána zvířecí srst).+ 4 fotky+ 5 fotek

Obecně přijímaný názor o Vikinzích je takový, že šlo o nelítostné vrahy, kteří si libovali v nájezdech na cizí země, kde posbírali veškeré cenné věci a znásilnili co možná největší počet žen. Jejich poznávacím znakem byly helmy s rohy. Věděli jste ale, že ve skutečnosti tomu tak nebylo? Nebo že se v angličtině vyskytuje hned několik slov, jenž mají původ v jejich starobylém jazyce?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 04. 2020 13:00

Vikingové byli skandinávští mořeplavci, kteří se vydávali na loupeživé výpravy do jižní a západní Evropy. Ve své době představovali skutečnou hrozbu. Z etnického hlediska se řadili do severní větve Germánů. Ve Francii je však nazývali Normany, v Anglii Dány a v Rusku Varjagy. Stereotypní představy typizovaly Vikingy do postav urostlých, polonahých válečníků s rohatými přilbami na hlavách. Tato mylná představa vznikla v období romantismu.

Na seriál Vikingové se můžete podívat každou neděli večer na Prima Cool.

Dny v týdnu jsou v angličtině pojmenovány po vikingských bozích

Ano, je tomu skutečně tak. Kupříkladu mocný Odin je znám také pod jménem Woden, z čehož vzniklo slovo Wednesday (středa), doslova to znamená Wodanův den. Tuesday a Friday, čili úterý a pátek zase dostaly jména po Tyrovi a Frigg, bohu a bohyni války a manželství. A konečně Thursday, čili čtvrtek, odkazuje na Thora.

Bezrohé helmy

Přestože se jedná o velmi rozšířenou domněnku, nebylo tomu tak. Rohy přidali Vikingům křesťané, aby z nich udělali přisluhovače ďábla a pohany.

Populární slova

Snort (šňupat, frkat), lump (kus, hrouda) anebo anger (vztek), všechna tato slova mají původ v jejich jazyce.

Dbali na hygienu

Důkazy hovoří jasně. Seveřané si opravdu dbali na osobní hygienu. Počet nalezených nástrojů, jenž sloužily ke zkrášlování a omývání těla poukazuje na to, že je používali prakticky denně.

Vynikali ve stavbě lodí

Na tom asi není nic až tak překvapivého, ale přesto. Jejich plavidla měla zcela unikátní tvar a splňovala i ty nejnáročnější podmínky pro invazní a bojové účely.

Neobvyklé pohřební rituály

Když umřel prominentní člen komunity, bylo jeho tělo položeno na loďku, samozřejmě v nejlepších šatech, spolu se šperky a zvířaty. Bárka byla nakonec zapálena a poslána po proudu vody.

O nemocné se nestarali

Smutný, ale pravdivý fakt. Vikingové uznávali jen ty, kteří byli fyzicky zdatní. Nemocné děti byly buď odvlečeny do divočiny, kde se o ně postarala divá zvěř, nebo vhozeny do moře či jezera.

Ženy měly určitá práva

Samozřejmě i zde panovala mezi muži a ženami nerovnováha, nicméně základní práva ženám upřena nebyla. Mezi ně patřil nárok na dědictví a možnost nechat se rozvést.

Měli rádi blondýny

Tato preference zřejmě přetrvala a objevuje se prakticky všude v moderní společnosti. Jenomže dnes by asi žádné brunetě neomývali vlasy mýdlem s vysokým obsahem draselného louhu, jenž měl zesvětlující účinky.

NA ZAJÍMAVÉ INFORMACE O SERIÁLU VIKINGOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: wikipedie, history.co.uk

Zdroj fotek: Prima Cool

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články