Lepší soustředěnost a méně rozptýlení: Důkazy, že ženy jsou lepší řidičky než muži

Ženy za volantem jsou klidnější a rozumnější.
Zdroj: unsplash.com
Mezi piráty silnic se řadí hlavně mladí muži ve věku od 18 do 24 let.Luxusní auto a chuť se předvést mnohdy způsobí nejednu dopravní nehodu.Pravděpodobnost zavinění dopravní nehody může ovlivnit i životní styl, styl hudby a oblékání.Mobilní telefon za volant nepatří.+ 2 fotky+ 3 fotky

„No jo, zase ženská.“ Věta, kterou můžete slyšet často z úst řidičů – mužů. Narážejí tím na zdánlivě slabší um žen v řízení auta. Faktem ale je, že něžné pohlaví je v ohledu soustředěnosti a výše rozptýlení za jízdy mnohem obezřetnější a zodpovědnější.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 31. 10. 2018 12:07

Nejpozornější řidičky jsou starší ženy. Mezi piráty silnic se pak řadí mladí muži, kteří procento nehod navyšují svou nepozorností, která je mnohdy způsobená mobilním telefonem. V případech mladých mužů je riziko způsobení dopravní nehody až 4x vyšší než ve starších věkových skupinách.

Podle odborníků z Norska mezi nejrizikovější řidiče patří právě mladí muži, lidé, kteří řídí (velmi) často a osoby s neurotickou a extrovertní povahou. Faktem, ač se může zdát na jednu stranu směšným je, že mezi ty nejvíce nebezpečné patří muži, kteří si myslí, že jsou skvělými řidiči. Luxusní auto a chuť se předvést mnohdy způsobí nejednu dopravní nehodu a důvodem je právě nepozornost, co se týká pozorování okolní dopravní situace, nahrazená pozorováním kdo všechno oceňuje je a jejich auto.




Dalšími faktory, které mohou zavinit neštěstí jsou: podcenění rizika, nedostatek zkušeností, přijetí skutečnosti rizika jako pravděpodobné a samozřejmě také alkohol.


Nejrizikovější skupinou jsou mladí (ženy i muži) ve věku od 18 do 24 let. Stále však platí, že v této věkové skupině je riziko pro muže dvakrát vyšší než pro ženy. Výzkumy ukázaly, že pravděpodobnost zavinění dopravní nehody může ovlivnit i životní styl, styl hudby a oblékání.


Mladé piráty spojuje především přeceňování svých schopností řídit auto, přesvědčení, že jejich řízení je bezpečné, triviálnost myšlenky, že by právě oni mohli zavinit dopravní nehodu nebo touha předvést svůj um před zbylým osazenstvem vozidla.


Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články