Proč se nám dělá při jízdě autem špatně a jak se této nevolnosti nejlépe bránit?

V autě se dělá špatně mnoha lidem
Zdroj: zdroj: pixabay
Tělo si při Kinetóze myslí, že je otrávené a brání se. Při opilosti je to podobné, točí se nám celý světŽaludek občas trpíŘidič je zaměstnán řízením, tomu se nevolnost z pravidla vyhýbáZvracením se tělo brání+ 1 fotka+ 2 fotky

,,A těm, co se dělá za jízdy špatně, ať si sednou dopředu.“ Tuto větu jsme na školních exkurzí slýchávaly jako děti snad pokaždé. Pokaždé se totiž našlo pár nebohých dítek, kterým se dělalo za jízdy nevolno, anebo dokonce i zvracely. Někomu tyto nevolnosti vydržely do dnešních dní. Co ale tuto prapodivnou nevolnost opravdu způsobuje? A jak se proti ní bránit?

Petr Kabrna
Petr Kabrna 23. 03. 2018 20:39

Čeká vás dlouhá cesta autem nebo jiným dopravním prostředkem a vy už si automaticky balíte do příručního zavazadla pilulky Kinedrylu a papírové pytlíky? Tak to patrně patříte k těm nešťastným cestovatelům, které nevolnost na cestách provází. Nebojte, rozhodně nejste jediní.

Když si tělo myslí, že je otrávené

Když se vám dělá špatně za jízdy v autě, říká se tomu odborně kinetóza a je to celkem běžný jev. Je to vlastně obrana vašeho těla. Tělo totiž vnímá, že se pohybuje, ale přitom samo žádný pohyb nevykonává, protože jen sedí. Tělo je v této fázi velice zmateno a tento efekt vyhodnotí jako halucinaci způsobenou otravou organismu. A jak se nejlépe bránit před otravou? No přeci zvracením. Kinetóza nevzniká jen a pouze při jízdě autem. Může vás potkat při letu letadlem, ve vlaku, či dokonce při seskoku padákem a na kolotoči. Stejnou nevolností můžou trpět i zvířata a domácí mazlíčci.

Zajímavé je vlastně to, že při opilosti, která nám také v mnoha případech navodí zvracení, je tento stav kinetóze velice podobný. V případě alkoholu si totiž tělo také myslí, že je přiotráveno. Člověku se motá hlava, je malátný apod. Pro člověka je totiž jiný druh pohybu než běh a chůze nepřirozený a tělo většinou neví, jak se s ním vyrovnat.

Jak proti kinetóze úspěšně bojovat?

Špatně v autě se dělá každému třetímu člověku na planetě. Bylo tedy vymyšleno mnoho rad, jak proti kinetóze bojovat.

Cestujte – Častá jízda autem či jiným dopravním prostředkem člověka trénuje a tělo si na tuto situaci nakonec zvykne. Je ale pravda, že se vám kinetóza může občas vzácně i vrátit. Dost totiž záleží, kdo řídí. Styl řízení má na tuto nevolnost svůj vliv. A také terén a povrch. Když pojedete rovně, špatně se vám neudělá. Horší jsou zatáčky.

Prevence – Když o své nevolnosti víte, musíte s ní také počítat. Sedejte si do míst, kde to nejméně hází. Ze školních exkurzí už víme, že poblióni sedí vždy vpředu. Když vás čeká dlouhá cesta, zbytečně se nepřejídejte. Plný žaludek nedělá dobrotu a riziko zvracení je vysoké.

Odveďte pozornost – Zkuste ignorovat to, že někam jedete, mluvte s lidmi, nebo poslouchejte hudbu. Pozor! Rozhodně nečtěte knihy. Čtení v autě způsobuje také nevolnost.

Kinedryl – když nic nezabere, budete muset sáhnout po Kinedrylu. Je to tlumící prášek, takže cestu prospíte a ani vám nestihne být špatně.          

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články