Retro mašiny: Kdo se neproháněl v embéčku nebo alespoň na fichtlu, jako by nebyl

Škoda 120 byla k vidění za socialismu na silnicích často.
Zdroj: Facebook/Socialismus
Škoda 120 byla k vidění za socialismu na silnicích často.Oldschoolová MHD.V autoškole se učili zájemci o řidičský průkaz řídit ve škodovce.Simson byl pro fajnšmekry.+ 2 fotky+ 3 fotky

Za socialismu tady nebylo zrovna na výběr, co se automobilů týká. Většina z nás jezdila v červených, modrých či v takových těch divně zelených škodovkách typu 120 či 125.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 26. 10. 2018 11:53

Když se zeptáte maminky nebo babičky, jakými auty se jezdilo za socialismu, jistě vám odpoví, že když už někdo auto měl, většinou se jednalo o Škodu 120. Na silnici jste sice mohli potkat i žigulíka nebo třeba ladu, ale jen zřídka, protože na tato hódobóžová auta dosáhl jen málokdo. Spíš byly kromě zmíněných škodovek v oblibě trabanty. Neexistovalo ani tolik benzinek, takže kanystr s benzinem v kufru byl nutností. 

Někteří vlastnili i fichtla či jiný moped. Pamatujete na tu jízdu, kdy si vítr pohrával s vašimi vlasy? Dojet z hospody domů na prasklé gumě byl taky zážitek. Vše se ale dalo zvládnout a mladí chlapci byli za fichtla vděční. Přeci jen to byl oproti babettě rychlostroj.

Ve fotogalerii narazíte i na pár kousků z městské hromadné dopravy či na vůz autoškoly. Zavzpomínejte s nostalgií v srdci na dobu, kdy se převážně chodilo pěšky, vzduch byl čistý a semafory byly snad jen v Praze.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články