Slunce očím nesvědčí: Jak si je chránit před slunečními paprsky?

Už i malé děti, kterým se oči ještě vyvíjejí, by měly mít zajištěnou ochranu očí proti UV záření.
Zdroj: pixabay.com
Už i malé děti, kterým se oči ještě vyvíjejí, by měly mít zajištěnou ochranu očí proti UV záření. Pro běžné denní nošení postačí skla zabarvená do hněda, případně do šeda či zelena. Při ostřejším světle jsou vhodná skla tmavá. Při nákupu slunečních brýlí je podstatné soustředit se na UV filtr. UV filtr nesouvisí s barvou brýlových čoček. I čiré sluneční brýle mohou zrak před škodlivým slunečním zářením dostatečně chránit. Naopak tmavá skla bez dostatečného filtru mohou očím ublížit. Brýle by měly dobře sedět, dostatečně krýt oči ze všech stran, měly by být lehké, netlačit na spáncích ani za ušima a řasy by se neměly dotýkat skel. + 5 fotek+ 6 fotek

Ne nadarmo se říká, že oči – okna do duše při prožívání krásných zážitků a pozitivních emocí září. Jsou jako šperk. O drahocenné "kousky" je však třeba se starat a chránit je před poškozením.

Petra Járková
Petra Járková 20. 05. 2019 18:00

Vadí jim prach, trpí v klimatizovaném prostředí a ohrožují je sluneční paprsky. Léto zkrátka představuje pro oči náročné období. Ač se to nezdá, pro oči je nebezpečné nejen přímé slunce, ale často také odraz UV záření, v létě zejména od vodní hladiny. Lidé si mnohdy neuvědomují, že slunce škodí zejména ve vysokohorských podmínkách i za mraky, že se nevyplatí brýle odkládat ani dopoledne nebo v podvečer. Negativní vliv UV záření se může projevit i později například předčasným výskytem některých očních onemocnění, jako je makulární degenerace, šedý zákal, onemocnění rohovky apod.

Módní doplněk i ochranná pomůcka

Kvalitní sluneční brýle nejsou proto jen módní doplněk, ale důležitá zdravotní a ochranná pomůcka. Při přímém pohledu do slunce je intenzita světla dopadajícího na sítnici tak vysoká, že může dokonce dojít až k vypálení díry. Bolest přitom nepociťujeme, poškození se pozná až za několik hodin. Do dvou týdnů se v popáleném místě vytvoří jizva, která pak spolu se zhoršením vidění přetrvává celý život a nedá se vyléčit ani odstranit.

Při výběru slunečních brýlí je důležitý zejména dostatečně výkonný UV filtr. Kategorie slunečního filtru se označuje číselnou hodnotou od nuly do čtyř. Vyjadřuje propustnost světla a určuje světelné podmínky, pro něž jsou brýle vhodné. Obecně platí, že čím vyšší je kategorie filtru, tím méně světla čočka propouští.

Do auta nebo na kolo?

Podstatné hledisko při výběru slunečních brýlí je i to, kam je chceme nosit. Na outdoorové sportování, např. cyklistiku, jsou vhodné samozabarvující brýle, které usnadní přechody ze světla do stínu. Do auta jsou ideální brýle s polarizačním filtrem, které minimalizují odlesky. „Polarizační filtr na brýlích je takový malý čaroděj. Ve skutečnosti se jedná o chemickou směs. Její molekuly se přirozeně řadí vedle sebe do vodorovných řetízkových struktur. Skrze tyto řetízky projde vertikální záření (nahoru a dolu), nikoliv však horizontální (zleva doprava). Díky absenci odraženého světla je krásně ostře vidět třeba i na mokré silnici zalité sluncem,“ vysvětluje optometrista Jan Vaverka.

Se sinicemi nejsou žerty

Brýle chrání oči nejen před sluncem. Mořská sůl stejně jako bazénová chemie dokážou poškodit přirozený slzný film a oči pálí, řežou, zčervenají. Plavecké brýle jsou ovšem slabá ochrana, pokud se v rybníku nebo přírodním koupališti objeví sinice. „Toxické látky obsažené v těchto organismech mohou vyvolávat alergické projevy na kůži a zároveň alergický zánět očí. Koupání a plavání ve vodě zamořené sinicemi jsou rizikové zejména kvůli zánětům spojivky, v horším případě i zánětům rohovky, jejichž léčba bývá komplikovaná a dlouhodobá. Pozor by si měli dát především lidé, kteří se léčí s chronickým zánětem očí, se syndromem suchého oka nebo majitelé kontaktních čoček,“ varuje MUDr. Jana Mikšovská. Podle ní je ideálním řešením pro plavce laserová operace, která oči nadobro zbaví dioptrií a tím i čoček.

Užijte si léto bez dioptrií

Mnoho lidí trpí předsudky, že právě léto není na operaci vhodný čas. Tato obava je zbytečným přežitkem. Důležité je vybrat si při úvodním rozhovoru s lékařem správnou metodu laserové operace. „V létě je nejlepší volbou operační metoda, při které oční chirurg odstraňuje dioptrie femtosekundovým laserem. Tato bezbolestná metoda je známá ve světě jako SMILE. Celou operaci vykonává femtosekundový laser, odstraní dioptrie přímo v rohovce bez toho, aby musel chirurg narušit integritu oka a odpařit tenkou povrchní vrstvu rohovky. Rohovka tak zůstane pevná a celistvá. Večer po zákroku může pacient normálně fungovat, sedm dní po operaci sportovat a asi po deseti dnech si může užívat léta bez omezení,“ konstatuje MUDr. Mikšovská.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články