Trabant na Hedvábné stezce: Nejlepší fotky "žlutého cirkusu" z jeho první cesty

Trabantem Hedvábnou stezkou
Zdroj: http://tamazpet.transtrabant.cz/
Trabantem Hedvábnou stezkouTrabantem Hedvábnou stezkouTrabantem Hedvábnou stezkouTrabantem Hedvábnou stezkou+ 20 fotek+ 21 fotek

V červenci 2007 se poprvé představil "žlutý ďábel". Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Martin Kozel Střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů.

Petra Járková
Petra Járková 03. 04. 2019 16:00

15 300 km natočených na dvou válcích takového auta, jakým je trabant, je nepopiratelný důkaz, že pravá síla velkých činů nespočívá v sofistikovaných vymoženostech, ale v docela obyčejné lidské odvaze.

Tento naprosto primitivní vůz zdolal napříč celou střední Asii, nahlédl do mnoha kultur, zvládl kazašské peklo a vrátil se po svých. Tato expedice dokázala, že trabant ještě rozhodně nepatří do šrotu. Dle slov šoféra si Egu příště troufne na Afriku. Dobrodružství stále existuje.

Od té doby „žlutý cirkus“ procestoval už celý svět. Naposledy se vydal na divokou jízdu z jižní Indie přes Nepál, Himálaj, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán až do Uzbekistánu a odtud přes Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Česka. Tým definitivně dokázal, že k projetí světa není potřeba drahých terénních vozů, ale stačí dva trabanty, polský Fiat alias maluch a stará česká motorka Jawa 250.

Už 4. dubna se za účasti několika tvůrců a členů expedice v čele s Danem Přibáněm uskuteční v kině Centrum v Karviné slavnostní předpremiéra filmu Trabantem tam a zase zpátky, kterou jeden z nejznámějších českých cestovatelů současnosti uzavře svou jedenáctiletou cestu kolem světa. Distribuční premiéra ve všech ostatních kinech proběhne 11. dubna.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články