Trabantem tam a zase zpátky! Poslední film cestovatele Přibáně je plný fascinujících záběrů

Trabantem tam a zase zpátky! Poslední film cestovatele Přibáně je plný fascinujících záběrů
Zdroj: Archiv
Trabantem tam a zase zpátky! Poslední film cestovatele Přibáně je plný fascinujících záběrůTrabantem tam a zase zpátky! Poslední film cestovatele Přibáně je plný fascinujících záběrůTrabantem tam a zase zpátky! Poslední film cestovatele Přibáně je plný fascinujících záběrůTrabantem tam a zase zpátky! Poslední film cestovatele Přibáně je plný fascinujících záběrů+ 16 fotek+ 17 fotek

Dvanáct let! Přesně tak dlouho trvala putovní životní etapa jednoho z nejznámějších českých cestovatelů Dana Přibáně, který proslul jako šéf výprav žlutého trabantího cirkusu. Jeho automobilová smečka zavítala během těch let do Afriky, Asie či Ameriky. Do kin se nyní řítí úplně poslední snímek Trabantem tam a zase zpátky. Uzavírá cesty trabantů napříč kontinenty...

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 03. 2019 09:00

Jeden z nejznámějších českých cestovatelů současnosti Dan Přibáň uzavře v dubnu na plátnech kin svou dvanáctiletou cestu kolem světa. Poslední adrenalinová výprava žlutého cirkusu s názvem Trabantem tam a zase zpátky se napojuje na trasu první expedice. Na cestě z Asie domů do Prahy výprava ujela během 147 dnů 17 237 kilometrů.

Filmaři tentokrát zachycují divokou jízdu z jižní Indie přes Nepál, Himálaj, Pákistán, Čínu, Kyrgyzstán až do Uzbekistánu a odtud přes Rusko, Ukrajinu a Slovensko do Česka. Tým definitivně dokázal, že k projetí světa není potřeba drahých terénních vozů, ale stačí dva trabanty, polský Fiat alias maluch a stará česká motorka Jawa 250.

Osmičlenná výprava opět vyrazila v mezinárodní česko-polsko-slovenské sestavě. Mezi jejími členy byly osvědčené tváře žlutého cirkusu včetně nesmrtelného motocyklisty a optimisty Marka Slobodníka ze Slovenska, notorického ztráceče pasů Poláka Radka Jony a náčelníka Dana Přibáně v čele. Hlavní sestavu skvěle doplnil nováček a hasič Honza Setvín. Poprvé od první cesty nejela žádná žena. "Chtěli jsme si to po náročné minulé cestě co nejvíce zjednodušit a vrátit se zpátky ke kořenům první výpravy, kdy jsme jeli jen tři kluci," vysvětluje Dan Přibáň.

Vrcholy celé výpravy

Když se Dana Přibáně zeptáte na vrcholy cesty, zavzpomíná na Čínu. "Když jsme překonali hory malého Tibetu, sjeli na hranice Pákistánu a po slavné horské silnici Karakoram Highway dorazili do Číny, ocitli jsme se pod pod permanentním dohledem. A když jsme zpod tisíců kamer a neustálé policejní kontroly utekli mezi kyrgyzské jurty, abychom konečně v uzbeckém Samarkandu dokončili cestu kolem světa, byli jsme vážně rádi,“ popisuje.

Fascinující pro něj byl i návrat domů. Výprava jela v čele několikakilometrové kolony trabantů i mnoha dalších strojů se stovkami fanoušků kolem silnic. Návrat to byl doslova epický a podle Přibáně předčil vše, co dosud zažil. "Poslední tisícovka kilometrů od ukrajinsko-slovenských hranic byla krásná, silná a dojemná. Všude nás lidé vítali, stáli podél silnic a mávali... Něco takového už asi nezažijeme. V době sociálních sítí si takového obrovského zájmu a osobního kontaktu neskutečně cením," uzavírá Přibáň.

Už brzy v kinech

Film Trabantem tam a zase zpátky, který jde do kin už 11. dubna, završuje Přibáňovy cestovatelské projekty nesoucí hromadný název Trabantem napříč kontinenty. V červenci 2007 se vydal na svou první trabantí cestu a vznikl film Trabantem Hedvábnou stezkou o výpravě do pouští střední Asie. V roce 2009 navázal filmem Trabantem napříč Afrikou o cestě přes celý černý kontinent, v říjnu 2012 se vydal na expedici Jižní Amerikou, ze které vznikl snímek Trabantem až na konec světa, a duben 2015 se nesl v duchu zahájení expedice z Austrálie do Asie, kterou viděli diváci v kinech jako dokument Trabantem do posledního dechu. Poslední Přibáňův snímek vidělo v kinech více než 73 000 diváků.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články