Pět šikovných tipů, které vám sníží výdaje za auto na minimum

Pět šikovných tipů, které vám sníží výdaje za auto na minimum
Zdroj: Photo by averie woodard on Unsplash

Utratíte každý měsíc nemalé částky za provoz vašeho plechového miláčka? Naučte se jezdit ekonomicky a dbát na maličkosti, které mají ve finále velký vliv na celkovou spotřebu auta.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 26. 05. 2020 12:27

Využívejte slevy

Cena pojistného se každý rok mění. V první řadě si zkontrolujte stávající povinné ručení a porovnejte ho s ostatními nabídkami. Aktualizujte si smlouvu, případně si sjednejte pojištění nové. Zabere vám to pár minut času a ušetřit můžete i tisíce ročně. Řada pojišťoven navíc nabízí slevu za sjednání povinného ručení online, u ČSOB je to dokonce až 20 %.

Jezděte plynule

Ta největší úspora se jednoznačně skrývá ve stylu jízdy. Naučíte-li se jezdit ekonomicky, ušetříte klidně i třetinu výdajů za palivo. Vyvarujte se pozdnímu řazení, opakovanému brzdění a zrychlování. Klíčová je plynulost jízdy, tedy udržovat optimální rychlost, vyhýbat se prudkým změnám rychlosti a využívat zelenou vlnu na semaforech. V rámci městského provozu je ideální brzdit motorem, výrazně tím ušetříte nejen pohonné hmoty, ale také brzdy vašeho auta.

Kontrolujte pneumatiky

Pneumatiky vyžadují vaši pozornost častěji než dvakrát ročně při jejich přezutí. Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách – pokud je podhuštěný, výrazně roste spotřeba paliva a snižuje se životnost gum. Stejně tak spotřebu auta ovlivňuje pravidelná výměna oleje či vzduchového filtru.

Pravidelný servis

Jezděte pravidelně do servisu. Pomůže vám to zachytit technické závady už v zárodku, což vám do budoucna ušetří i desetitisíce korun. Věnujte také pozornost stavu provozních kapalin a včas je doplňujte. Předejte tak nebezpečí přehřátí nebo zadření motoru, jehož oprava se může rovněž vyšplhat nepříjemně vysoko.

Přebytečný náklad

Dalším poměrně častým nešvarem je provoz se zbytečnými kilogramy v autě. Nedělejte se ze svého auta obytný vůz a vozte tam opravdu jen to, co skutečně potřebujete.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články