Ivar Bezkostý ze seriálu Vikingové skutečně existoval. Chromého, ale geniálního mrzáka na bojiště nosili

Ivar Bezkostý ze seriálu Vikingové skutečně existoval. Chromého, ale geniálního mrzáka na bojiště nosili
Zdroj: TV Prima
Vikingové je irsko-kanadský televizní seriál, který u nás vysílá Prima Cool. Pojednává o Ragnaru Lothbrokovi, původně farmáři, a jeho synech, kteří dnes patří mezi nejdůležitější postavy severské historie. Jednoho z nejkrutějších Vikingů - chromého, leč geniálního vojevůdce Ivara Bezkostého - si v seriálu zahrál herec Alex Andersen.S postavou Ivara Bezkostého mu pomáhal celý tým odborníků.Ragnar měl původně zemřít hned v první sérii Vikingů.+ 4 fotky+ 5 fotek

Dánský herec Alex Andersen se k historickému seriálu Vikingové sice připojil poměrně pozdě, záhy se ale stal jednou z jeho nejvýraznějších postav - hlavně co se týče násilných sklonů a psychické lability. Jak ale Ivara Bezkostého, který sám sebe prohlásí za boha, vnímá? A kdo vůbec skutečně Ivar Bezkostý byl?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 03. 2020 10:03

Irsko-kanadský televizní seriál Vikingové sleduje život bájného Ragnara Lothbroka a jeho potomků. Ten se z obyčejného farmáře vyšvihne až na krále. Nikdy však nezapomene na tradice a bohy. Za vznikem pořadu stojí producent Michael Hirst, který se podílel i na Tudorovcích či Kamelotu. Celkově se natočilo šest sezón. Dobrodružství severských bojovníků ale nekončí, aktuálně se pracuje na spin-offu. Vikingy můžete sledovat každou neděli večer na Prima Cool.

Kdo je Ivar Bezkostý?

Ivar Bezkostý je skutečná historická postava, nejmladší ze synů Ragnara. Od narození trpí deformací dolních končetin, takže nemůže chodit. Nezbývá mu nic jiného než se jako malý nechat tahat ve vozíku a v dospělosti za sebou vláčet nohy. A právě proto, že okolní svět není připravený na jeho postižení, se z něj stane zahořklý mladý muž. Zatímco si jeho bratři v seriálu užívají s děvčaty, on se může jen dívat.

Co o něm říkají historické prameny? Ivar Bezkostý byl sice chromým mrzákem, kterého na bojiště museli nosit, v hlavě však měl geniální vojenský mozek. Byl to stratég, který ve druhé polovině 9. století dobyl nejdříve anglický York, umučil krále Northumbrie a dál pokračoval v dobyvačném tažení po ostrovech. Brutálně zbavil života mimo jiné i panovníka Království Východní Anglie. Když v roce 870 n. l. náhle zemřel (zřejmě v důsledku nemoci), byla to pro Vikingy obrovská ztráta.

"I když je Ivar v prvé řadě ztělesněné zlo," říká jeho představitel Alex Andersen, "nedokáži k němu nevzhlížet. Je velice odhodlaný a má tuhý kořínek. Chce ostatním ukázat, že není žádný kripl, jak na něj často volají. Přestože se v dospělosti postaví do čela armády, stále je oním zlomeným dítětem, ze kterého si každý utahoval."

Fyzicky náročná role

V páté sezóně se sice Ivar Bezkostý dočkal berlí a železných popruhů, které mu měly nahradit chybějící kosti v nohách, nicméně předtím byl odkázán pouze sám na sebe. O fyzickou zdatnost herce se přitom staral celý tým odborníků. "Je to opravdu náročné, protože vám navíc pohyb stěžuje těžký kostým. Nemluvě o tom, že když se plazíte mezi koňmi, často narazíte na úplně čerstvé výkaly,” postěžoval si Alex.

Chybělo ale málo a Alex byl těchto trápení zproštěn. "Původně jsem šel na konkurz s tím, že budu hrát jednoho z 'normálních' synů Ragnara. Jenže pak ke mně přišel můj agent a řekl mi, jestli bych nechtěl zkusit právě Ivara. Okamžitě jsem zpanikařil, protože jsem se musel za půl hodiny naučit úplně novou scénu. Při prvním a druhém pokusu jsem totálně pohořel. Koktal jsem, potil se jako čuně, a dokonce zakopl a spadl na zem. Vyšlo to až napotřetí a dosud nechápu, jak se mi to podařilo," podělil se o perné chvilky na castingu seriálový Ivar.

Psychická příprava

"Otázku, jak roli zvládám, dostávám docela často. Zejména poté, co byl v televizi odvysílaný díl, kde sedím před dvoukolovým vozem a jsem celý od krve. Upřímně nevím, ale asi záleží na okolnostech. Když na vás prostě míří čtyřicet lučištníků a každý z nich křičí z plných plic, dokážu se přepnout z Alexe na Ivara. Proto jsou Vikingové tak autentičtí. Nikdo z nás to totiž nehraje, ale prožívá," řekl Andersen.

"Zároveň je ale důležité umět se zase přepnout zpět. Na seriálu jsem strávil prakticky nepřetržitě dva a půl roku, takže jsem se musel naučit odpoutat od Ivara, aby mě nějak duševně neovlivnil, jak se to stává jiným hercům. Je důležité si prostě užít volno, které máme vždy na Vánoce a v polovině každé sezóny. Užít si s rodinou a přáteli, které kvůli této práci vidíme opravdu málo,” dodal na závěr.

NA ZAJÍMAVOSTI O SERIÁLU VIKINGOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: TV Prima, Icon.ink, CSFD.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články