Horor Tichý experiment s Jaredem Harrisem byl natočený na motivy skutečných událostí

Horor Tichý experiment s Jaredem Harrisem byl natočený na motivy skutečných událostí
Zdroj: TV Prima
Tichý experiment je horor z roku 2014 s Jaredem Harrisem. Ztvárnil profesora Couplanda, jenž s týmem studentů provádí na odlehlém místě experiment na mladé dívce jménem Jane Harperová. Chce ji zbavit vnitřní temnoty, která ji zcela pohlcuje. Film se částečně opírá o reálný experiment z roku 1972. Skupinka amerických vědců se snaží dokázat, že žádní duchové neexistují. Jde pouze o kolektivní halucinaci.Zbaví se Jane temnoty, kterou v sobě nosí?Herečku Oliviu Cooke jsme mohli také vidět v seriálu Bates Motel.+ 1 fotka+ 2 fotky

Herec Jared Harris se narodil 24. srpna v Londýně. Jeho rodiče byli rovněž herci. Kariéru zahájil v roce 1989. Od té doby se objevil v mnoha filmech i seriálech. Za jeho poslední počiny jmenujme hit Černobyl, seriál o lovci démonů Outcast, kde si zahrál duchovního, a antologii The Terror, v níž se musel vypořádat s krutými mrazy a nadpřirozeným medvědem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 03. 2020 17:44

Na Jareda Harrise se dnes ve 22.45 na Prima Max můžete podívat v hororu Tichý experiment, kde ztvárnil profesora Couplanda, jenž s týmem studentů provádí na odlehlém místě experiment na mladé dívce jménem Jane Harperová. Jeho úkol je jasný: Chce ji zbavit vnitřní temnoty, která ji zcela pohlcuje. Záhy však zjistí, že entita sídlící v Jane je daleko horší, než si kdokoli z nich představoval.

Na motivy skutečných událostí

Film se částečně opírá o reálný experiment z roku 1972. Skupinka amerických vědců se snaží dokázat, že žádní duchové neexistují. Jde pouze o kolektivní halucinaci. Pro tyto účely si vymyslí fiktivní postavu anglického šlechtice jménem Filip. A to není vše, napíšou k němu i celý příběh.

Kvůli nenaplněnému manželství si najde milenku, kterou záhy ubytuje nedaleko svého sídla. Když to jeho manželka Dorothea zjistí, obviní ženu z čarodějnictví a nechá ji upálit na hranici. Filip ztrátu své milované neunese a spáchá sebevraždu. Od té doby jeho duše bloudí a nemůže najít klid. Proto se už celá staletí zjevuje mnoha spiritistům.

Nejdříve se nic neděje

Vědci se obrátí na několik zástupců médií a žádají je, aby se při seanci u stolu s Filipem spojili. Zároveň jim předloží jeho smyšlený příběh. Každý ze zúčastněných se na přivolání ducha šlechtice velmi soustředí, ale bez výsledku. Badatelé jsou tak čím dál více přesvědčeni o pravdivosti své teorie.

Pokusu se účastní i Iris Owenová, která je spolu s manželem považována za odbornici ve výzkumu paranormálních jevů. Napadne ji, že by se mohlo celé sezení pojmout jako večírek. Když budou všichni uvolnění, je větší šance, že se něco objeví. Začnou se vyprávět vtipy a zpívat písně, mezitím se vždy někdo krátce zmíní o Filipovi.

Hlučný duch

Po několika dnech se ozve zespoda kulatého stolu klepání. A každým dnem je hlasitější. Údajný duch Filipa má tímto způsobem s přítomnými komunikovat. Záhy se přidávají i další jevy jako pohyb stolů a různých předmětů. Vše se děje ve dne a mnohdy i za přítomnosti kamer.

Filip se stává neovladatelným a jeho aktivita se projevuje i v době, kdy není vyvoláván. Duch se tak mění v tzv. poltergeista čili negativní entitu, která dává o sobě vědět tím, že pohybuje různými předměty. Odtud označení "hlučný duch". Co se tehdy stalo? Je možné, aby skupinka lidí vytvořila jen díky své energii hmotu, jenž navíc dokáže obživnout?

PODÍVEJTE SE NA FOTKY Z FILMU TICHÝ EXPERIMENT:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články