Prvorepubliková hvězda Hana Vítová. Starala se o milenku manžela, dcera se probodla jehlicemi

Hana Vítová rodným jménem Jana Lašková, byla známá česká herečka a zpěvačka 30. a 40. let 20. století.
Zdroj: Profimedia
Hana Vítová rodným jménem Jana Lašková, byla známá česká herečka a zpěvačka 30. a 40. let 20. století. Mezi tehdejšími hereckými hvězdami vynikla nejen její přirozená krása s melancholickým nádechem obličeje a tmavými vlasy, ale hlavně její intelekt a pěvecký talent.Od roku 1932 hrála ve více než padesáti filmech, z nichž mnohé jsou hrané a oblíbené i po více než půlstoletí.Vyrůstala v umělecké rodině. Otec Hanuš Lašek byl sólistou opery Národního divadla a profesorem zpěvu na pražské konzervatoři a pocházel ze západočeských Plas. Matka Hana byla také operní pěvkyní. + 3 fotky+ 4 fotky

Prý byla neuvěřitelně krásná, jemná a také skromná. Přestože neměla tak ostré drápky jako její kolegyně Mandlová nebo Gollová, dokázala se prosadit. Patřila k nejobsazovanějším herečkám, ale v soukromém životě ji potkávala jedna tragédie za druhou.

Petra Járková
Petra Járková 24. 01. 2020 13:56

Legenda stříbrného plátna Hana Vítová (24. ledna 1914 – 3. března 1987) se původně chtěla stát učitelkou. Vyrůstala však v umělecké rodině, oba její rodiče byli operní pěvci. Přáli si, aby Hana šla v jejich šlépějích. Nastoupila proto na konzervatoř, ovšem tu nedokončila.

Pěvecký talent

Vítová, která se dříve jmenovala Lašková, měla velký pěvecký talent. Když se o její kráse a talentu dozvěděli Voskovec s Werichem, rozhodli se ji angažovat v Osvobozeném divadle. Vymysleli jí také jméno Vítová, které následně užívala až do smrti. Právě tam se zamilovala do ženatého Jiřího Voskovce.

Manželství s playboyem

Osudovou láskou se jí ale stal operetní zpěvák a idol srdcí Jára Pospíšil. Vzali se, jenže manželství vydrželo krátce, protože Pospíšil se rád věnoval i jiným ženám.

Vztah s Oldřichem Novým

Vítová byla pořád sama, tak začala točit filmy a k tomu hrála v několika divadlech. Tehdy se také seznámila s Oldřichem Novým a vznikly fámy o tom, že byla maminkou jeho dcery Jany. Hana se stala její kmotrou. Jméno Janiny biologické matky herec nikdy neprozradil, spekulovalo se tedy o Vítové. Hana byla v jednom kole, točila jeden film za druhým. Nejslavnější z nich byl asi Noční motýl, který jí přinesl řadu ocenění.

Psychický teror

Právě v Divadle Oldřicha Nového se seznámila se šéfredaktorem Bedřichem Rádlem, kterého si nakonec vzala. Společně bydleli ve stejném domě jako Rádlova první manželka, což nedělalo dobrotu. Narodila se jim dcera Bedřiška, ale manželství nebylo šťastné. Rádl jí byl nevěrný a Vítová prožívala peklo. Když po válce přišel manžel z politických důvodů o práci a herečka točila jen sporadicky, jejich manželství se rozpadlo. Bohužel neměla kam jít, a tak bydlela společně s Rádlem a starala se jak o něj, tak o jeho milenku.

Smrt dcery

Největší rána osudu však teprve přišla. Byla jí smrt dcery a úpadek kariéry. Když jednoho večera přišla Hana domů, našla svou nešťastně zamilovanou osmnáctiletou dceru, jak se bodá pletacími jehlicemi do srdce. Poté před jejíma očima skočila do světlíku. Těžce zraněná Bedřiška pak otřesené herečce zemřela v náručí ještě před příjezdem sanitky. To vše prý kvůli lásce k Jiřímu Suchému.

Rezignace na život

Vítová se přestala těšit ze života, neviděla v něm smysl. Na živobytí si ale nějak vydělávat musela, a tak vystupovala v kabaretu. Po nějaké době začala jezdit s prvorepublikovými herci s vystoupeními po kulturních domech a lázních, díky čemuž znovu sklízela úspěch.

Velké zranění

Další neštěstí Hanu potkalo v roce 1970, kdy měla dopravní nehodu, při které utrpěla tržnou ránu v obličeji a zlomeniny. Z havárie se léčila sedm let, začala propadat alkoholu a stáhla se do ústraní. Živila se jako překladatelka z angličtiny, ruštiny a němčiny.

Smrt v osamění

V březnu roku 1987 doma nešťastně upadla a celou noc ležela na zemi. Až ráno ji našla sousedka, která k ní přišla s nákupem. Byla okamžitě převezena do nemocnice, kde o den později zemřela.

NA FOTKY ZE ŽIVOTA KRÁSNÉ HEREČKY HANY VÍTOVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články