Vizážista hvězd hodnotí vývoj módy: Elegantní první republika ovládaná barrandovskou smetánkou a neexistující konfekce

Každá žena si nechávala šít šaty na míru.
Zdroj: Facebook/ Retro móda
Vizážista Pavel Kortan si sám nechává na módě záležet. Stylovým kloboukem TONAK nepohrdne nikdy.Kožešiny a límce patřily mezi smetánkou k oblíbeným doplňkům.Pánské obleky první republiky.Adina Mandlová udávala módní trendy.+ 4 fotky+ 5 fotek

Období první republiky je jistě velmi zajímavé nejen z politického hlediska, ale také z hlediska transformace společenského života a s tím spojené módy a nově vznikající národní hrdosti. Pro Čechoslováky to bylo období velmi euforické a plné ideálů, které jsou patrné z prvorepublikové kinematografie.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 10. 2018 12:18

Dnes na nás scénáře filmů putujících do biografů mohou působit až naivně, nicméně společnost po válce potřebovala nejen návody na slušně chování a dobré mravy, ale také doslova hltala a kopírovala outfity hereček a herců té doby, které samozřejmě, když pomineme špičku československé politické scény, jako byli Masaryk, Štefánik a Beneš, udávaly hlavní tón módy té doby. 

"Vždy upravený a elegantní Masaryk byl inspirací pro mnohé muže. Jeho typický knírek se stal mustrem pro leckterého muže, a ačkoliv byl jeho styl spíše důstojnický, pečlivost a kvalita materiálů byly znát," prozrazuje expert na ženskou i mužskou krásu — vizážista celebrit Pavel Kortan.

Jeho žena Charlotta Garrigue Masaryková se netěsila příliš velké oblibě a ani na módu si příliš nepotrpěla. Neznamenalo to však, že by ji lidé nesledovali, proto i ona musela plnit pravidla a oblékat se vhodně k jistým příležitostem a povinnostem. 

"Velká změna nastala s vždy elegantním prezidentem Edvardem Benešem. Dnes si vzhledem ke kultuře naší politické garnitury neumíme představit, jak důležité a zásadní bylo inspirovat masy," pokračuje Kortan.

Hana Benešová, která se velmi čile chopila role první dámy se vším všudy, se velmi brzy těšila nejen všeobecné oblíbenosti, ale společnost ji pasovala do role módní ikony. Ani po letech manželé Benešovi neztrácí nic ze svého stylu a šarmu, dokonce lze říct, že aktuální prezidentský pár by se od nich měl, co se stylu a úrovně týče, hodně co učit.

Další skupinou módních ikon byly filmové hvězdy. Kdo z nás by nemiloval styl velkých hvězd, jako byly Adina Mandlová, Nataša Gollová nebo Lída Baarová. Tyto dámy skrze filmy, které chrlily barrandovské ateliéry, ovlivňovaly davy a nutily obyvatele přemýšlet o módě a vystupování ve společnosti.

"Česká smetánka se pomalu učila novým zvykům v oblékání. Inspirovala se ve Francii, která je už od nepaměti Mekkou módy. Inspiraci a návrhy ke kopírování získávaly herečky z modelových katalogů a prvních časopisů," prozrazuje Pavel Kortan a dodává: "Zvláštností bylo, že herečky tenkrát nepoužívaly filmové kostýmy, ale hrály ve vlastních outfitech. Díky tomu vynikla osobitost každé herečky a také možnost modelových krejčovství vyhrát si s charakterem každé hvězdy stříbrného platná zvlášť." Velmi oblíbené byly módní domy Hany Podolské a Oldřicha Rosenbauma, které patří dnes k legendám a inspiracím. Klasická konfekce, jak ji známe dnes, v podstatě neexistovala. První obchodní dům v Praze byl otevřen v roce 1871, nacházel se na Příkopě 4 a jmenoval se “Haasův obchodní dům”.

"V této době se však především počítalo s tím, že každá žena je natolik zručná, že si je sama schopna vhodný oděv zhotovit. Nicméně doba rozkvětu si žádala oblečení pro každého, a tak s rozmachem sériové výroby přichází i takzvaná 'rychlá móda'," pokračuje vizážista. 

Asi největší rozmach zažívá oblast obuvnictví. Trendy udává kromě legendární Prahy také Baťův Zlín. K dobrým mravům také stále patří kvalitní oblečení, zvláště pak u vyšších vrstev obyvatelstva žijícího ve větších městech.

"Naprostou nutností bylo navštěvovat vlastní švadlenu, která vám připravila nejen oděvy pro běžný den, ale také večírkové róby inspirované právě hvězdami filmového plátna. Samozřejmostí byla i volnočasová móda nebo outfity na odpolední čaje," vysvětluje Kortan situaci, jak to chodilo v každé zámožnější rodině.

Milovníci módy si jistě také všimnou nádherných doplňků, kterých je první republika plná. 

"Přiznejme si, že ženy tenkrát uměly nosit šperky, čelenky i jiné doplňky tak nějak lehčeji a přirozeněji. K běžné výbavě šatníku dámy patřily lehké letní rukavičky, odpolední klobouček se závojem či bez a samozřejmě vhodně vybrané šperky. Velké oblibě se těšily brože, které na tehdejší módě vypadaly skvostně," uzavřel hodnocení módy první republiky vizážista. 

Poválečné období také přímo volá po nové roli žen. Pánský oděv se promítá do toho ženského a brzy na sebe nenechají čekat kalhotové kostýmky pro dámy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články