Historie silonek: Za rozvojem stojí Čech, jejich výroba se nemění již 60 let

Historie silonek: Za rozvojem stojí Čech, jejich výroba se nemění již 60 let
Zdroj: pixabay.com
Punčocháče nejprve měly funkci ochrannou, až později se začalo dbát na jejich vzhled. Za jejich rozvojem stojí Čech Otto Wichterle. Praktické jsou silonky bez zesíleného sedu. Ty jsou vhodné třeba pro minisukně či kraťásky.Jste-li milovnicí šatů a tenisek, tak pro vás silonkové ponožky budou tím ideálním. V botách nepůjdou vidět, ale zajistí vám pohodlnost. Silonky s puntíky oživí váš outfit. Pokud zvolíte jednoduchý vršek, nebojte se experimentovat aspoň se silonky. + 2 fotky+ 3 fotky

Jaro se nám již ukazuje v plné síle, a tak je nejvyšší čas uložit kalhoty do skříně a vytáhnout sukně či šaty. Jelikož rána jsou ještě chladná, určitě byste neměla zapomínat na silonky. V dnešní době jich najdeme k dispozici spoustu. Tělové, černé nebo jinak vzorované.

Klára Trousilová
Klára Trousilová 20. 04. 2020 14:00

Silonky či punčocháče jsou s námi od nepaměti. Jejich primární účel byl ten, že měly člověka chránit před špatným počasím. Až později začaly splňovat také funkci estetickou. Víte něco o historii tohoto oblečení a že za jeho rozvojem stojí Čech?

Ač se to nezdá, nošení punčoch byla dříve výsada mužů. Jedna z prvních zmínek o tomto doplňku sahá až do starověkého Řecka. Nosili je hlavně dělníci, které měly punčochy ochránit při práci. Muži v té době nosili modely vysoké do pasu a končící u kotníků, punčochy pro ženy naopak končily nad koleny.

Mírný obrat nastává v roce 1545. Punčochy se začínají šít ručně a přestávají plnit pouze praktickou funkci. Švy u punčoch jsou zdobené hedvábnými vzory. Začíná se tedy klást důraz i na jejich vzhled.

Pletací stroj zajistil dokonalejší výrobu

Dalším důležitým milníkem ve výrobě je rok 1859. Za tímto pokrokem stojí anglický duchovní William Lee, který vynalezl pletací stroj. Ten se využívá dodneška. Díky tomuto vynálezu se výroba punčoch urychlila. Byly také mnohem jemnější než ty, které byly ušité ručně. Punčochy se vyráběly z hedvábí a bavlny. Hedvábí si samozřejmě  mohli dovolit jenom bohatší lidé.

V období po první světové válce dochází ke zkracování sukní, a to nabízí prostor pro elegantní punčochy. Naprostý boom přichází v roce 1939, kdy nastává revoluce v oblékání. Tu zažívají také punčocháče. Začínají se vyrábět z nylonu, který je více poddajný, pevný a hlavně cenově dostupný pro všechny. Jakmile jdou punčochy z nylonu do prodeje, zaznamenávají obrovský úspěch. První den se jich prodá téměř 4 miliony a punčochy jsou vyráběny podle velikostí. Se začátkem druhé světové války dochází k útlumu výroby. A to z toho důvodu, že je nylon důležitým materiálem využívaným v bojích. Například do padáků. A tak na výrobu punčoch není dostatek materiálu.

Úspěchy Wichterleho? Nejenom kontaktní čočky

Během druhé světové války se začne o slovo hlásit mladý vynálezce Otto Wichterle. Z důvodu zavření vysoké školy nacisty se nechá zaměstnat ve výzkumném ústavu Baťových závodů. Baťa ve Wichterlem vidí potenciál, a tak mu nechává při práci absolutní volnost. A to se mu vyplatí. Wichterle vymyslí systém spřádání polyamidové příze, která stojí za vznikem silonu. Baťa nechtěl, aby tento vynález zabavili nacisti a později komunisti. Proto se na výsluní dostává až v roce 1950.

Posledním důležitým milníkem je rok 1960. Začínají se vyrábět bezešvé silonky, které mají zesílenou patu a špičku. K materiálu se přidává lycra, která punčoše dodá pružnost a odolnost. Od tohoto roku se silonky vyrábí stejný způsobem a žádný velkým boom již nenastal.

Jaké silonky jsou trendy?

V módě jsou silonky, které nemají zesílený sed. Vhodné jsou hlavně pod minisukně nebo kraťásky. Pokud jste milovnicemi šatů nebo sukní, ale zároveň chcete nosit tenisky, budou se vám hodit ponožkové silonky. Spodek těchto ponožek je zesílený a měl by mít delší životnost. Do balerínek se prodávají speciální ponožky, jež zajistí svěžest a ochrání vaši nohu před zápachem. Jestliže chcete vyrazit na nákup silonek, rozhodně dejte přednost těm tělovým. Lesklé působí nepřirozeně a nejsou již v módě. Trendy jsou černé, třeba s puntíky či jinými vzory.

Jestliže jste fanynka extravagance, budou pro vás ideální síťované silonky. Ty se hodí například pod roztrhané džíny. Máte-li ráda barvičky, sáhněte po výrazných tónech.

HLEDÁTE INSPIRACI PRO NOVÉ JARNÍ SILONKY? NAJDETE JI V NAŠÍ GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články